2015 yılı Anne-Klein Kadın Ödülü devlet şiddeti ve aile içi şiddete etkin direnişi nedeniyle, insan hakları ve kadın hakları savunucusu Nebahat Akkoç’a verildi.
Heinrich Böll Stiftung Derneği 2015 yılı Anne-Klein Kadın Ödülü’nü devlet şiddeti ve aile içi şiddete etkin direnişi nedeniyle, insan hakları ve kadın hakları savunucusu Nebahat Akkoç’a verildi.
Dernek her yıl bu ödülle cinsiyetlerarası demokrasinin gerçekleşmesi için olağanüstü bir performans gösteren kadınları destekliyor.
Anne Klein- Kadın Ödülü Heinrich Böll Stiftung Derneği'nin Anna Klein adına verdiği bir ödül.
Klein mücadeleci bir hukukçu ve lezbiyenliğini açıkça sahiplenen bir politikacı, feminist çalışmaların öncüsü, Berlin eyaletinin ilk kadın senatörü.
Akkoç’a ödül vermesinde oybirliği yapan jüride Barbara Unmüßig (Heinrich-Böll Stiftung Eş Başkanı, Jüri Başkanı), Renate Künast, (Birlik90/Yeşiller, Milletvekili), Prof. Dr. Michaele Schreyer ( Almanya’nın Avrupa Hareketi İletişim Ağı Başkan Yardımcısı), Jutta Wagner(Avukat, Alman Kadın Hukukçular Birliği Eski Başkanı) ve Thomas Herrendorf (İç mimar) yer aldı.
Jürinin Akkoç’a ödülü vermelerinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
"Ermeni, Alevi, Kürt ve Diyarbakırlı Nebahat Akkoç övgüye değer ve cesur bir insan hakları ve kadın hakları savunucusu. Akkoç'un bu işe gönül vermesinin nedeni kendi yaşadığı şiddet.
"Eskiden olduğu gibi bugün de tehditler alan Nebahat Akkoç, şiddete korkusuzca karşı koyuyor, cinsiyetçi şiddeti ve her türden eşitsizliği kabullenmeye itiraz ediyor. Akkoç bu yönüyle sadece Güneydoğu değil bütün Türkiye’deki kadınları cesaretlendiriyor.”
“Kadın hakları konusunda öncü role sahip”
Jüri’nin gerekçesinde ayrıca Akkoç’un yaşamından ve mücadelesinden kesitlere de yer verildi. Akkoç’un yaygın kanının aksine aile içi şiddet, devlet eliyle uygulanan baskı karşısında siyasi tartışmalarda daha az önemli olduğunu görmediği belirtildi.
“Akkoç, kadın hakları ve aile içi şiddet konusunda Türkiye’de ve Türkiye’nin Kürt bölgelerinde öncü bir role sahip. Yola beraber çıktığı arkadaşlarıyla beraber doksanlı yılların ortasından itibaren aile içi şiddeti gündeme taşıyıp kadınlara destek oldu. Günümüzde, Türkiye’de aile içi şiddetin gördüğü hoşgörü ve kabulün doksanlı yıllardakinden çok daha düşük olması, büyük oranda onun çalışmaları sayesinde gerçekleşti.”
Akkoç’un şiddetten doğrudan etkilendiğini, eşinin öldürülüp kendisinin tutuklandığı ve işkence gördüğünün belirtildiği açıklamada devletin şiddetine gösterdiği direnişe de yer verildi:
“İlk kez bir Türkiyeli kadın olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) işkence nedeniyle Türkiye’ye dava açtı. Türkiye hükümeti AİHM tarafından suçlu bulundu ve uyguladığı şiddet nedeniyle Nebahat Akkoç’a tazminat ödemeye mahkum edildi.”
Akkoç’un kurucusu olduğu KAMER de jürinin ödül verme gerekçesinde önemli bir yer kapladı.
“Nebahat Akkoç, kadın haklarının savunulması söz konusu olduğunda tabu tanımıyor. Nitekim her ‘namus’ cinayetinin ardından kalkan cenazelerde büyük gösteri yürüyüşleri düzenliyor. Cenazede tabutu mezarlığa KAMER’li kadınlar taşıyor; bu, geleneksel olarak sadece erkeklere tanınan bir hak.”
KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın
BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı
Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.
Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.
Gülseren Açar ile Özel Röportaj
Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN