Ankara Büyükelçisi'ne yapılan suikastın şokunu atlatamayan Ruslar bu kez de Karadeniz'de düşen uçak haberiyle sarsıldı. Rus Hava Yolları'na ait Tupolev Tu-154 tipi uçak, Karadeniz kıyısındaki Soçi şehrinden havalandıktan yaklaşık 20 dakika sonra radardan kayboldu. İçinde 92 kişinin bulunduğu uçağın Karadeniz'e düştüğü belirlendi.
Rusya savunma bakanlığı uçakta Suriye'deki Rus hava üssü Hmeymim'de bulunan Rus Hava Kuvvetleri'nin yeni yılını kutlamak için giden Rusya Silahlı Kuvvetleri, Kızıl Ordu Korosu sanatçıları ve bazı Rus gazetecilerin de bulunduğunu açıkladı.
Karadeniz'e düşen uçağın enkazı Soçi sahilinine bir buçuk kilometre uzaklıktaki bölgede bulundu. Arama kurtarma ekipleri şimdiye kadar 10 kişinin cansız bedenine ulaştı. Uçağın düşmesinin nedenlerinin araştırılması için bir komisyon kurulurken, Rusya milli yas ilan etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Putin'i arayarak taziye dileğinde bulundu.
KIZIL ORDU KOROSU SANATÇILARI YAŞAMINI KAYBETTİ
Karadeniz'e çakılan Rus uçağında dünyaca ünlü Kızıl Ordu Korosu sanatçılarının da bulunması ülkeyi derinden sarstı. Ruslar, uçak kazasında yaşamını yitirenleri anmak için
Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu'nun binası önünde mum yakıp, çiçekler bırakıp dua ediyor.
KIZIL ORDU KOROSU KİMDİR?
Dünyanın en büyük ve ünlü ordu korosu olan Kızıl Ordu Korosu, 1928 yılında özellikle savaş koşullarında askerlere ve SSCB halklarına moral vermek amacıyla kuruldu. Farklı birliklerden gelen, farklı rütbelerde subay ve askerlerin görev aldığı solistler, koro elemanları, orkestra ve dans gruplardan oluşan Kızıl Ordu Korosu, Rusya'nın halk şarkılarından, kilise müziklerine, opera aryalarından popüler müziklere kadar uzanan geniş bir yelpazede eserler sunuyordu.
KIZIL ORDU KOROSU MARŞ VE ŞARKILARI NELERDİ?
Kızıl Ordu Korosu'nu dünya çapında üne kavuşturn ise "Katyuşa", "Kalinka", "Kernina" ve "Ave Maria" marş ve şarkılarıydı.
Kızıl Ordu Korosu'nun ölene kadar şefliğini yapmış olan Aleksandr Aleksandrov Sovyetler Birliği Marşı'nı besteledi. Sovyetler Birliği Marşı sözleri değiştirilerek bugün Rusya Ulusal Marşı olarak kullanılıyor.. Aleksandr Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu'nda görevliyken halen Rusya'nın en ünlü Büyük Anayurt Savaşı marşları olan Svyaşennaya Voyna (Rusça:Священная война / Kutsal Savaş) ve Nesokruşimaya i Legendarnaya (Rusça:Несокрушимая и легендарная / Yenilmez ve Efsanevi) adlı marşları da besteledi.
Kızıl Ordu Korosu adı altında oniki asker, bir vokal, bir akordiyon, 2 dansçı ve bir anlatıcı bulunmaktadır. İlk resmi gösterilerini 12 Ekim 1928'de Orkestranın 1929 yılında koro Sovyetler Birliği'nin Uzak Doğu bölgesinde demiryolu inşa eden askerleri ziyaret ederek konserler verirler. Değişik birliklerden insanlardan oluşan koro, orkestra ve dansçılardan oluşan grup rütbe ayrımı yapmadan amatör sanatı geliştirmek, askerlere moral vermek ve onları kaliteli müziğe ilgilerini çekmek amacı ile 1933 yılına kadar 300'e yakın etkinlik düzenledi. Bu dönemde grup sovyet şarkılarla beraber Vasily Solovyov-Sedoy Paris'de Uluslararası Modern Hayatda Sanat ve Teknoloji Sergisi'nde sahne aldılar ve juri tarafından Grand Prix Onur Ödülü'ne layık görüldüler.II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Cepheleri'nde, havalanlarında hastahanelerde askerlere ve halka moral vermek için 1500'ün üstünde gösteri yaptılar.
Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye'de de verdiği konser büyük ilgiyle karşılanmıştı.