Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı, Türkiye’de kadına karşı şiddetle mücadeleyi önleme ve müdahaleye yönelik olarak çalışan ilk ve tek acil yardım hattı olma özelliği taşıyor. 

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Aralık 2020 Raporunu yayınladı.

 Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) tarafından yönetilmekte olan Aile İçi Şiddet Acil yardım Hattı 1 Aralık 2020 -1 Ocak 2021 tarihleri arasında toplam 633 çağrı aldı.. Bu çağrıların 110’u İstanbul’dan gelmiştir. İstanbul’u İzmir (31 çağrı), Antalya (14 çağrı) ve Kocaeli (10 çağrı) izledi. Bu şehirler dışındaki illerden gelen aramalara bakınca il bazında aramaların azaldığı ama daha fazla ilden hatta çağrı geldiği fark edilmektedir.

İşte raporun ayrıntıları;

Yukarıdaki illerden gelen çağrıları 40 farklı ilden gelen çağrılar izlemiştir. Bu iller Balıkesir, Adana, Bilecik, Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkari, Tekirdağ, Şanlıurfa, Van, Diyarbakır, Gaziantep, Muğla, Osmaniye, Ağrı, Bursa, Manisa, Tunceli, Uşak, Burdur, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Hatay, Mersin, Isparta, Kars, Kastamonu, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Ordu, Rize, Tokat olmuştur.

En çok çağrının geldiği İstanbul ilinde çağrıların ilçelere göre dağılımı ise şu şekildedir

(sıralama gelen çağrı sayısına göre en fazladan en aza şeklinde yapılmıştır):

Kadıköy, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Fatih, Beyoğlu, Pendik, Sultanbeyli, Ataşehir, Bağcılar, Sancaktepe, Tuzla, Güngören, Kartal, Maltepe, Ümraniye, Zeytinburnu, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Sultangazi, Şişli, Beykoz, Üsküdar, Arnavutköy, Avcılar, Başakşehir, Çatalca, Eyüp, ve Kağıthane’dir.

Çağrıların şehir ve ilçeler arasındaki dağılımı göstermektedir ki, şehirlerin gelişmişlik seviyeleri, sosyoekonomik durumları fark etmeksizin farklı şehir ve ilçelerden şiddet ihbar çağrıları gelmiştir. 

15 Ekim 2007’den günümüze aile içi şiddet hattına gelen toplam 75.649 çağrı içerisinde Türkiye’nin tüm illerinden gelen ihbarlarla birlikte çok sayıda ülkeden (Almanya, Fransa, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Hollanda, Avustralya, Amerika, Suriye, İsviçre, İran, Tunus, İngiltere, İsveç, Romanya, Libya, Japonya, Ukrayna, Gürcistan, Kenya, Kanada, Kazakistan, Yunanistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kıbrıs) gelen aile içi şiddet ihbarları yer almaktadır.

Acil Yardım Hattı’na bu ay yurt içi aramalarına ek olarak Kıbrıs’tan şiddet ihbar çağrıları gelmiştir.

Aralık ayı içerisinde Aile içi Şiddet Acil Yardım Hattı’na ihbarı gelen toplam 195 vakanın 98’i ev içi şiddet ihbarıdır. Bu şiddet içerisinde 80 vaka eş şiddetidir. 16 acil vakanın ihbarı ile birlikte 10 komşu ihbarı olmuştur. 123 aramaya hukuki bilgilendirme yapılmıştır.

 

Aralık ayında acil yardım hattına gelen şiddet ihbar çağrılarında mağdurların yaşları 8 ile 73 arasında değişmiştir.

Gelen aramalar göstermektedir ki, ev içi şiddetin mağdurlarının büyük çoğunluğu kadınlardır (%82,1). Bu oranı %12,1 ile çocuklar izlemektedir (kız çocuk %7,9; çocuklar %2,8 ve oğlan çocuk %1,4).

Gelen çağrılar içinde çağrıların %5,7’si erkeklere uygulanan ev içi şiddeti ihbar etmiştir. Şiddet mağduru kadınlar ile çocuklar birlikte değerlendirildiğinde çağrıların neredeyse tamamı kadın ve çocuğa yapılan şiddeti ihbar etmek ve bu konuda yardım

istemek içindir.

İhbar edilen şiddet vakalarının önemli çoğunluğu fiziksel ve psikolojik şiddet vakalarıdır (fiziksel şiddet %40,10; psikolojik şiddet %35,27). Bu şiddet türlerinin dışında gelen çağrıların %11,59’u sosyal şiddet, %7,25’i cinsel şiddet ve %5,8’i ekonomik şiddet ihbarlarıdır.

Burada şunu belirtmekte fayda bulunmaktadır: Her ne kadar analiz yaparken şiddet türlerini birbirlerinden kavramsal olarak ayırmak kolayken, gerçek hayatta bu durum o kadar kolay olamamaktadır. Çoğu vakada birçok şiddet türü birlikte yer alabilmektedir, fakat bir ya da iki tanesi mağdur üzerindeki derin etkileri nedeni ile diğerinden öne çıkmakta ve mağdur tarafından dile getirilmektedir. Aynı zamanda fiziksel şiddet dışındaki şiddet türleri mağdurlar tarafından bilinmiyor olabilir.

Ayrıca, farklı şiddet türleri biliniyor olsa dahi ihbarda bulunmak, o konuda yardım talep etmek için yeterince acil ve ciddi bir durum olarak değerlendirilmiyor olabilir.

Acil yardım hattına gelen çağrılar göstermektedir ki, kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğramaktadır. Gelen çağrılar şiddetin kadınların en güvenli yer olduğunu varsaydığımız ev içerisinde evi paylaştıkları eşler ve diğer aile bireyleri tarafından geldiğini göstermektedir.

Eşler %52,2 ile saldırganlar içerisinde en geniş grubu oluşturmaktadır. Eşleri, %20,5 ile diğer aile üyeleri takip etmektedir. Aile içerisinde de genel

olarak anne, baba ve genel anlamda aile en çok şiddet uygulayanlar olarak mağdurlar ya da ihbarda bulunanlar tarafından belirtilmiştir. Hatta gelen ihbarlar göstermektedir ki, kadınlar eşleri ve ev içerisindeki birinci derece akrabaları dışındaki şahıslar tarafından da şiddete uğramaktadır.

Arada bir evlilik bağı olmadan da kadınlar duygusal ilişki içerisinde oldukları erkeklerin şiddetine maruz kalmaktadırlar. Bu bakımdan erkek arkadaş (%4,4) ile eski eş (%1,5), eski erkek arkadaş (%1,5) verileri ayrıca önemlidir. Eşin ailesi, diğer akrabalar, hatta komşular da acil yardım hattına gelen şiddet ihbarlarında saldırganlar olarak belirtilmiştir.

KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın

BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.

Gülseren Açar ile Özel Röportaj

Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN 

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu - Projeler - Girişimci Kadın Sorunları Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

PWN İstanbul(Profesyonel İş Kadınları Derneği)Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun - Projeler - İş Kadını Sorunlarını anlattı.. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Başarılı iş kadınları röportaj serimizde bu kez Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Darip ile konuştuk. Ebru Darip Kimdir? Ebru Darip hayat hikayesi, başarılı iş kadını nasıl olunur, Koçtaş'ta toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları neler, mağaza müdürü olmak için hangi özellikler gerekir, pazarlama müdürü olmak için hangi özellikler gerekir, çalışan kadınların sorunları nelerdir?