Aylin Olsun'un kurucusu olduğu ASO Company, Boğaziçi Üniversitesi'nde Datassist ve Mercer işbirliği ile Care Economy semineri düzenledi.
İnsan kaynakları profesyonellerinin katıldığı seminerde katılımcılar 'Bakım Ekonomisi' kavramını farklı boyutları ile ele aldı.
Seminerde, ASO Company Genel Müdürü insani ekonomi kapsamında bakım ekonomisinin hem Türkiye hem de farklı ülkelerdeki durumunu anlattı. Mercer Genel Müdürü Dinçer Güleyin ise "İş Dünyasında Kadın Parladıkça" araştırma sonuçlarını paylaşarak, kadın yaşam beklentisi ve buna bağlı sosyal hakların kadın ihtiyaçlarına göre belirlenmesinin önemini vurguladı.
Datassist Genel Müdürü Ayşe Nazmiye Uca ise ülkemizde son yıllarda iş kanununda kadına yönelik uygulanan teşvikler ve uygulama gerçeklerine yönelik bilgiler verdi.
BAKIM İŞİNİN YÜZDE 87'SİNİ KADINLAR YAPIYOR
ASO Company Genel Müdürü Aylin Olsun, seminerde yaptığı konuşmada dünyada 67 milyon bakım işi olduğunu, bunun yüzde 87'sinin kadınlar tarafından yapıldığını belirterek;"Hükümetler ve toplum tarafından bu işler ağırlıklı kadınların yaptığı ücretsiz iş olarak tanımlanıyor; fakat hızlanan iş yaşamı, şehir hayatı , yaşam koşullarının ağırlaşması , devletlerin bütçelerindeki açıklar, hizmetin kalitesine bağlı sorunlar bakım konusunu hem bireyler hem de hükümetler açısından farklı ele alınmasını gerekli hale getiriyor."dedi.
BAKIMA MUHTAÇ 2 MİLYON KADIN VAR
Türkiye'de kadınlar kariyerinin başlarında çocuk bakımı, daha sonra daen verimli dönemlerinde yaşlı bakımı sebebi ile işten ayrılmak zorunda kaldığına dikkat çeken Aylin Olsun şöyle konuştu; "Her sene 120 bin kadın, çocuk bakmak için iş bırakmak zorunda kalıyor. Türkiye'de aktif nüfusun sadece yüzde 2.8'i kreş hizmetlerinden faydalanabiliyor; çünkü hizmetler pahalı bulunuyor. Ulaşılabilirlik ve kalite sorunu var. Uzun dönemli bakımda ise ülkemizde sadece 22 bin 500 kişilik kapasite var. Oysaki bakıma muhtaç 3 milyon kişi var. Yine kadınların erkeklere göre daha düşük ücret alması ve emeklilik oranının düşüklüğü, yaşlılık dönemlerinde erkeklere oranla daha fazla fakirlik içinde yaşıyorlar. Ülkemizde 3 milyon bakıma muhtaç insanın 1.9 milyonu kadın."
1,5 MİLYON KADIN İŞ HAYATINA KAZANDIRILABİLİR
"Bakım Hizmetlerinin ve erken dönem çocuk eğitiminin ücretli ve eğitimli insanlar tarafından yapılması ve yaygınlaşması hem kadın istihdamını arttıracak hem de ülkelerin sosyal refah seviyesini yükseltecektir." diyen Olsun "Ülkemizde bakım konusu ağırlıklı olarak ücretsiz, ya da düşük ücretli ve göçmen kadınlar tarafından sigortasız hizmetlerden faydalanıyor. Devlet yaşlı bakımı, dul ödeneği gibi sosyal yardımlarla sorunu çözmeye çalışıyor. Oysaki Yurtiçi Milli Hasıladan ayrılacak 51lik bir pay, 500 bin kişilik bir istihdam yaratımı , 1.5 milyon kadını iş hayatına kazandırabilir. Sosyal refah ve insani sermayenin yükseltilmesi için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları işbirliği önemli. Devletin teşvik edici yasal düzenlemeleri yanında özel sektör inisiyatifleri , işyerlerinde yetişmiş kadın işgücünü elde tutma, verimlilik ve motivasyon sağlayacaktır."dedi.