GE Türkiye CEO’su Canan M. Özsoy, CNN Türk ekranlarında CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa'nın konuğu oldu.
Dijitalleşmenin getirdiği verimlilik artışına dair örnekler veren Canan M. Özsoy,"Biz içinde bulunduğumuz dönemi Endüstriyel internet devrimi diye adlandırıyoruz. Ben bir isim daha veriyorum; bu dönemin ismi verimlilik devrimi aslında. Eskiden 2 haneli rakamlarda büyüyen verimlilik giderek büyümemeye hatta bazı ülkelerde sıfırlanmaya başladı. Endüstrinin devam etmesi için yeni teknolojilerin bu verimlilği getirmesi lazım. İşte dijitalleşme verimliliğe yol açan en ucuz, en kolay, en temiz yöntem. Ve verimlilik getiridği için ivmeyi yaratan şey pilot uygulamalar olacak."dedi.
Dijitalleşmeyle ilgili çeşitli örnekler de veren Özsoy, bir hastanedeki dijitalleşme çalışmasını anlattı, "Bir hastaneyle çalıştım. Türkiye’deki büyük devlet hastanelerinden biri. İnanılmaz bir enerji faturaları var. Hiç o gözle bakmamışlar. Biz mühendislerimizle o hastanenin otoparkından başlayıp bütün hastaneyi inceledik, kayıt aldık ve bir çalışma yaptık. Çok şaşırdık. Hastaneye lobiye bir aydınlatma koymuşlar, açma kapama düğmesi yapmamışlar, 7/24 hiç kapanmıyor. Sadece onun ledleştirilmesi, gün ışığına göre açıp kapatması hastaneye getireceği milyonlarca lira tasarruf. Bunun gibi müşterinin özel durumuna yönelik dijitalleşmenin özel imkanlarını kullanıp verimliliği yaşatmak mümkün."
Canan Özsoy, "Dijitalleşme demokratik iş ilişkileri getiriyor mu?" sorusunu ise şöyle yanıtladı, "Öyle olacağını düşünüyorum, öyle olduğunun işaretlerini görüyorum. Yarınlar için umutlandıran bir konu; hakikaten siz kendinizi çağın gereklerine göre donattıysanız, eğer siz bilgiye erişmeyi ve işlemeyi biliyorsanız, düşünen ve sorgulayan bir beyne sahipeniz ister işçi ister yönetici olun bu çağda çok daha fırsatınız var. Üretimde, mühedislikte yönetimde kadın erke, yaş farklarının ortadan kalktığını, deneyimin geçer akçeliğinin azaldığını, bilakis deneyimsiz ve yeni olmanın daha yeniye açık olmanın avantaj olduğunu görüyoruz. Bilgi çağı çok daha demokratik ama kullanmasını bilene."
Dijitalleşme nelere yol açacak? Bu soruya GE Türkiye CEO’su Canan M. Özsoy şöyle yanıt veriyor;
"Bugünkü eğitim sisteminden bir sürdürülebilirlik görmüyorum. Sabah kalk servise bin okula git, arka arkaya 45 dakika öğretmen konuşsun sen dinle, eve git ödevlerini yap, bu bitti. Artık tamamen farklı, iddia ediyorum 2025 yılına geldiğimizde eğitimin yüzde 80’I okul dışında olacak. Eğitim okulla kısıtlı olmayan bir hale gelecek. İkincisi insanlar konuya göre eğitim yapacak. Temel eğitim çok ulaşılabilir bir şey. Bir haritayı, renkleri öğrenmeniz için okula gitmenize gerek yok. Başka şekillerde öğrenilecek bu bilgi ve sonra uygulama. Türkiye pek çok fırsatları barındıran bir ülke. 80 milyon nüfusu ve genç dinamik kitlesiyle, her yıl 75-80 bin mezun vermesiyle gerçekten dijitalleşmede köşe başı olmaya aday bir ülke. Türkiye bankacılık, finans sektörü dünyada örnek gösterilen sektörler. Altında yatan övgü dijitalleşmenin önünde koşabilme, bununla yeni ürünler icat edebilme yeteğimiz. Bunu bir alanda yaptıysak diğer alanlarda da yapabilmeye adayız.İki alan benim çalıştığım sektörlerde öne çıkıyor. Biri yenilebilir enerji. Hakikaten son yıllarda gerek bakanlığımız gerek işletmeciler buna çok eğildiler, güneşte, rüzgarda, jeotermal enerjide çok iyi tesisler kuruldu. Epey bir güç devreye girdi. Bunun yaptığı alt yapının üstüne dijitalleşmeyle çok büyük verimlilik geleceğini, enerjinin depolanması, yenilebilir enerjinin şebekeye verilirken ortaya çıkan sorunların giderilmesi için yapılacak yazılım ve donanım ihtiyaçlarının Türkiye’den çıkabileceğine, buranın bir üretim üssüyle beraber aynı zamanda bir arge üssü olabileceğine inanıyorum. Bunun için çok güzel teşvikler var. Birazcık stratejik vizyon odağına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
İkinci çok büyük avantaj gördüğüm alan sağlık. Biz sağlıkta çok yeni modeler icat eden ve hayata geçirebilen bir üllkeyiz. Biz hala GSMH’nın sadece yüzde 5,4’ünü sağlığa harcayarak çok verimli bir sağlık sistemi çıkaran, ücretsiz sağlık hizmeti verebilen, gelişmiş bir özel ve devlet sektörüne sahip bir ülkeyiz. Buradaki verimin işlenmesiyle ortaya çıkacak ürünler ve verimlilik bizi bölgemizde lider konuma getirebilme becerisine sahip. "