Okullar 22 Ocak'ta yarı yıl tatiline giriyor. Milyonlarca öğrenci karnelerini alıp 15 günlük tatilin keyifini çıkarmaya başlayacak. Peki çocuklar evde ne yapacak? İmkanı olanlar ailesiyle birlikte tatile gidecek ya diğerleri? Arkadaşlarından uzakta, evde kalan çocuklar muhtemelen can sıkıntısından patlayacak. Ya bilgisiyar oyunlarına ya da televizyondaki çizgi filmlerle vakit geçirecek. Oysa onun zamanını en iyi şekilde geçirmesini sağlamak mümkün. Çünkü Sabancı Müzesi ve Pera Müzesi, yarı yıl tatilindeki çocuklar için birbirinden renkli etkinlikleri hayata geçirdi.
Sabancı Müzesi, çocukların sömestre tatilini hem eğlenceli hem de eğitici bir şekilde geçirebilmeleri için hazırladığı programa 5-11 yaş arası çocuklar katılabiliyor. 
Müzede çocuklar için 3 ayrı program oluşturuldu. Düşümdeki oyunlar, Kış atölyesi ve Resim-Heykel okulu.  26 Ocak-5 Şubat tarihleri arasındaki programın günlük katılım ücreti 80 TL. Programın ayrıntıları şöyle;
MASALLARA OYUNCAKLARLA DALACAKLAR
Düşümdeki oyunlar atölyesinde çocukların farklı temalı aktiviteler ile bazen bir masala, bazen tarih öncesi bir çağa, bazen uzayın derinliklerine yolculuğa çıkacağı bu etkinliğe akıl oyunları ve oyuncakları eşlik edecek. Düşünme becerilerinin geliştiği, yaratıcılıklarının, hayal güçlerinin, sosyal ve zihinsel gelişimlerinin desteklendiği atölye çalışmalarında çocuklar eğlenerek öğrenmenin tadına varacak.
ÇAY YAPACAKLAR
Kış atölyesinde; Soğuk kış günlerinde sıcak anıların nasıl yaratılacağını keşfedecekler. Kışlık hatıralarını biriktirecekleri el yapımı bir albüm hazırlayacak, doğanın onlara sunduğu malzemeleri sanata dönüştürecekler. İçlerini ısıtacak çay tariflerini öğrenerek kendi bitki karışımlarını yapacak ve kendi fincanlarını tasarlayacaklar. Yün tasarımlar, kar küreleri ve başka pek çok sürprizle dolu bu atölye çalışması, çocuklarda kışa dair sıcacık bir izlenim yaratacak.
Resim-heykel okulunda; Çocuklar pek çok sanatçıyla tanışacak, renkleri keşfederek ışık ve gölge çizmeyi öğrenecek. Akrilik, Linol ve tekstil başta olmak üzere farklı boyalarla çalışacak olan çocuklar farklı yüzeylere baskı uygulamaları yapacak. Çanta üzerine kumaş boyasıyla baskı, tuval üzerine portreler, manzara ve natürmort denemeleri yapacak olan çocuklar son gün kendi karma sergilerini de açacak.


Pera Müzesi de 26 Ocak – 7 Şubat 2016 tarihleri arasında çocuklara özel atölye düzenliyor. “Bu Bir Aşk Şarkısı Değil” ve “Üryan, Çıplak, Nü” sergileri kapsamında düzenlenen program 4-6 ve 7-14 yaş gruplarına sesleniyor. Oluşturulan 5 ayrı atölyede, çocuklarla figür ve bedeni sergideki resimler üzerinden inceleniyor. 


ŞİŞEYLE KENDİ MÜZİK ALETLERİNİ YAPIYOR
4-6 yaş grubundaki çocuklar müziğin Renkleri” atölyesinde kendi müzik aletlerini yapıyorlar. Malzeme olarak ise şişe, karton gibi günlük yaşamda kullanılan araç gereçleri kullanıyorlar. Çocuklar “Oyunla Perküsyon” atölyesinde ise müzik terapisti Danny Lundmark ile birlikte beden ve sesi kullanarak doğaçlama müzik yapıyorlar. “Sesli Oyun”da ise atölyede tasarlanan konik biçimli parçalarla ses ve mekan arasında ilişki bir oyuna dönüştürülüyor.Hareketleri Taklit Et” atölyesinde 4-6 yaş grubundaki çocuklar, Çıplak Ayaklar Kumpanyası eğitmenliğinde sergideki resimleri harekete dönüştürerek doğaçlamanın çeşitli tekniklerini öğreniyorlar. “Beden ve Mekan”da ise her çocuk sergideki eserlerden bir figür seçerek bunu oyun hamuruyla üçüncü boyuta taşıdıktan sonra tüm katılımcılar ortaya çıkan çeşitlilik ve benzerlikler üzerinde konuşuyor.


ÇOCUKLAR BEDENLERİNİ KEŞFEDİYOR
İlkokul ve ortaöğretim çağındaki çocuklar ve gençler için oluşturulan 7-14 yaş grubundakiler Pil Studio ile yapacakları “Sesli Deney” atölyesinde sesin malzeme ile ilişkisini araştırıyor. Kolilerden yaratılan küçük mekânlarda sesten oyunlar yaratılıyor. “Şarkını Yaz, Kaydet, Dinle” atölyesinde bu kez Danny Lundmark rehberliğinde katılımcılar hep birlikte şarkılar yazıyor. Maker Çocuk işbirliğiyle gerçekleştirilecek “Maker Müzik: İletken Objelerle Müzik Aleti” atölyesinde ise katılımcıların, atık malzemelerle teknoloji ve müziğin uyumlu birlikteliğini keşfetmesi amaçlanıyor. Çıplak Ayaklar Kumpanyası eğitmenliğinde düzenlenen “Müzik ve Beden” başlıklı atölye çalışmasında ise çocuklar bedenlerini kullanarak hareket ve görselliğe bir yolculuk yapıyor. 7-14 yaş grubundaki çocuklar “Esnek Mekan” başlıklı atölyede ip ve ağlarla mekanın sınırlarını deneyimliyor. “Çıplaklıktan Giyinmeye” atölyesinde sergideki çizim ve resimleri inceleyerek çıplaklık ve giyinikliği ilişkilendiriyorlar. Mihriban Mirap eğitmenliğinde gerçekleşen “Arkadaşını Çiz” başlıklı atölyede ise arkadaşlarının bedenini hareket halindeyken çizmeyi deneyerek istedikleri kompozisyona yerleştiriyorlar.
HER GÜNE FARKLI ATÖLYE
İstanbul Modern Sanat Müzesi de çocukları unutmadı. Yarı yıl tatilinde yani 25 Ocak – 05 Şubat 2016 tarihlerini arasında çocuklar için sanat dolu bir program sunan İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde çocuklar sabah saatlerinde müze uzmanlarıyla birlikte sanatı yorumlamaya yönelik atölye çalışmalarına ya da öğleden sonra sanatçıların yönetiminde gerçekleşen, sanat projeleri üretmeye odaklanan sanatçı atölyelerine katılabiliyor.

İstanbul Modern'de her gün için farklı konseptte etkinliğe katılmak mümkün; Pazartesi  “Resimler ve Kostümler”, Salı “Tarih Öncesi Canlılar”, Çarşamba “Atlantis”, Perşembe “Hayalimdeki Müze”, Cuma “Mikroskoptan Resimler” adlı atölye çalışmalarına katılmak mümkün. Atalyöler çocukları sanat tarihi, tasarım, arkeoloji, çevre, müzecilik ve hatta kimyayla buluşturan sanat uygulamalarının içine alıyor. Sanatla haşır neşir olurken düşünmeye sevk edilen çocuklar dilerlerse öğleden sonra 13.00-16.00 saatlerinde Sanatçı Atölyeleri’nde çağdaş sanatçı Ardan Özmenoğlu ile buluşabiliyor.


Sömestr tatilinde ne yapılır?

Pera Eğitim, “Bana Bak!” ve “Louis Kahn’a Yeni/den Bakış” sergileri kapsamında gerçekleştirdiği eğitim programlarına yarıyıl tatilinde de devam ediyor. 4-6, 7-12, 10-12 yaş gruplarına yönelik geliştirilen atölyeler, çocuklara birbirinden keyifli ve öğretici bir yarıyıl programı sunuyor.

OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN