İngiltere'de ilk aşılama başladı. Aşıyı olan ilk kişi 91 yaşındaki Margaret Keneen oldu.
FDA Biontech/Pfizer mRNA aşısı ile ilgili olarak ‘yeterli kriterleri karşılıyor’ değerlendirmesi yaptı. 10 Aralık’taki nihai görüşme sonrasında FDA Acil "Kullanım Onayı" verilmesi bekleniyor.
Oxford aşısının analizi The Lancet dergisinde yayımlandı. Çalışma, aşının güvenli ve etkili olduğunu belirtiyor.
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi, biyogrişimci Dr. Sevgi Salman Ünver, koronavirüs aşılarının güvenli olup olmadığı ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Dr. Sevgi Salman Ünver, "Aşı sağlık alanında geliştirilen en önemli araçlardandır. Safsata ve komplo teorilerine malzeme olmaması gereken, çok hassas bir konudur." dedi.
Dr.Sevgi Salman Ünver, Covid-19 - Koronavirüs aşılarının teknlojileri hakkında şu bilgileri verdi.
Klasik aşı geliştirme yöntemi- Sinovac- Çin aşısı bu yöntemle geliştirilmiştir.
Virüse ait proteinler kullanılarak geliştirilen aşılar. WHO listesinde Faz III aşamasına ulaşan 3 aşı adayı bu teknolojiyi kullanıyor.
Biyoteknolojik yöntem ile geliştirilen mRNA aşılarının çalışma prensibi görselde yer almaktadır. Biontech/Pfizer ve Moderna aşıları bu teknolojiyi kullanmaktadır.
Vektör aşıları- zararsız virüsleri taşıyıcı olarak kullanıp, bağışıklık sistemini Sars-Cov-2 ye karşı eğitmeyi hedefleyen prensibe dayanır. Astra Zeneca ve Sputnik (Rus aşısı) bu teknoloji ile geliştirilmiştir.