Limak Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Bloomberg HT'de katıldığı programda Korono virüs sürecini değerlendirerek,  şirket olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. 

Coronavirüs nedeniyle işiniz nasıl etkilendi?

Biz hiçbir şantiyemizi kapatmadık. Dolayısıyla çok çok yoğun geçti.

Bazı ofislerimizi kapattık, oteller kapandı ama hem Türkiye’de hem yurt dışında neredeyse 17 ülkede çalışıyoruz ve tüm şantiyeler açık bir şekilde devam ettik. Eskisinden bile yoğun bir süreç yaşadık.

Otelleri açmayı düşünüyor musunuz?

Açmayı düşünüyoruz hatta açış tarihlerimiz 26 Haziran’dan itibaren Antalya’daki otellerimizi açmaya başlayacağız. Ankara’yı da Yalova’yı da açacağız. Çok iyi hazırlandık bu süreçte. Hijyen ve sosyal mesafe tedbirlerini aldık. Hatta bir manifesto yayınladık. Bu süreçte oteller nasıl işleyecek diye. Her türlü önlemi alarak otelleri açmak üzere.

Dünyada Türk turizmi bir marka oldu. Hatta ben şöyle diyorum, Türk misafirperverliği 5 yıldız değil 6 yıldız. Kapanma döneminden sonra ki 2019 Türk turizminin altın yıllarından biri oldu, 2020 yılından da çok umutluyduk. Biz bu sezonu kaçırmayacağız dedik. Yaz sezonunun başından itibaren otellerimizi açalım, misafirperverliğimizi de öncelikle Türk turistlere, daha sonra havaalanlarının açılmasıyla yabancı turistlere gösterelim istiyorum.

İstanbul Havalimanı hizmet veremedi, bu dönemin kaybıyla ilgili Devlet Hava Meydanları ile durum nedir?

Biz sadece İstanbul Havalimanı değil bunun yanında Kosova’daki Piriştina Havalimanı’nı, Senegal’deki Dakar Havalimanı’nı da işletiyoruz. Bu 3 havalimanı da hepsi kapandı. Bunlardan en hızlı açılan İstanbul Havalimanı oldu. Biliyorsunuz iç hatlar başladı. Şimdi 15 Haziran itibarıyle Avrupa iç hat uçuşlarını başlatıyor. Biz de Türkiye’nin 3. Ülkeler olarak bir an önce yurt dışı uçuşların başlamasını istiyoruz. Nereden bakarsanız 3 aylık süreçte havalimanı kapanmış olacak. Bu durumda tabi öncelikle birinci hedefimiz en sağlıklı, en hijyen ve sosyal mesafeye uygun şekilde havalimanını işletmeye başlamak. Daha sonra da bunun ne gibi zararlara neden olduğunu dair hesaplarımızı yapıyoruz. Ama ben Türk havacılık sektöründe çok hızlı geri döneceğimizi düşünüyorum.

İstanbul Havalimanı için yolcu garantisi vardı, bu dönem için Devlet Hava Meydanları ile bir girişiminiz oldu mu?

İstanbul Havalimanı verilen garantilerin çok ötesinde yolcu ağırlıyor. Dolayısıyla biz öncelikle bankalarla görüşmeler yapıyoruz. Süreci bankalar aracılığıyla atlatmayı hedefliyoruz.

Ekonominin hızlı bir şekilde yukarıya doğru çalışmaya başlayacağını düşünüyorum.

Kuveyt Havalimanı ile ilgili süreç sekteye uğradı mı?

Körfez ülkelerinde çifte darbe oldu. Birincisi Covid-19 süreci, diğeri petrol fiyatlarında yaşanan çok ciddi düşüşler.

Fakat biz Kuveyt’te havalimanı inşatını hiçbir şekilde durdurmadık. Bugün itibarıyle yüzde 47 tamamlamaya ulaştık.

Geçen hafta ise havalimanının otoparkını da bize verdiler. Dolayısıyla bu işe de başlayacağız, havalimanı işi büyüyor.

4,5 milyar dolarlık bir işti, otoparkı 8 milyon dolarlık bir iş. Körfez ülkeleri de Orta Doğu ülkeleri de

Sadece Kuveyt’te değil Suudi Arabistan’da da, Rusya’da da Ukrayna’da Makedonya’da, Afrika’da çalışmaya devam ediyoruz. İnşallah Kuveyt’i de 2 sene sonra bitereceğiz ve havalimanını işler hale getireceğiz.

Yeni dönemde ek iş yaratma kapasitesi var mıdır?

Biz bu süreçte Rusya’da da iş aldık. 200 milyon Dolarlık bir stadyum yapacağız. Evet petrol fiyatları düştü ama ülkeler aynı zamanda ekonomiyi durdurmamak zorunda, ekonomiyi bir şekilde canlandırmak, istihdam yaratmak zorunda. Bunu da en iyi alt yapı ve inşaat yatırımlarıyla yapacaklarının çok farkındalar. Biz iş yaptığımız tüm ülkelerde bunu görüyoruz. Petrol fiyatları düştüğü için bir miktar yavaşlama olacak ama bu pazarlar da tekrar şekillenecek, yep yeni ihtiyaçlar ortaya çıkacak. Mesela gördüğümüz kadarıyla hepsinin bir sağlık ihtiyacı var. Sağlık turizmine ihtiyacı var.

Bizim şu anda iş yaptığımız ülkelerde Kuveyt’te, Suudi Arabistan’da Katar’da, Ukrayna’da Rusya’da bir yavaşlama belirtisi görmedim. Aksine bizim daha çok iş imkanı yaratmamızı istiyorlar. Ümit ediyorum bu böyle gidecek. Ben geleceğe dönük ekonomilerin canlanmasında petrol fiyatlarının da artacağını düşünüyorum.

Çanakkale 1915 projesindeki çalışmalarınız ne durumda?

4 bin civarında çalışanla birlikte Çanakkale Köprüsü’nde çalışmaya devam ediyoruz. İş planı sosyal mesafe ve izolasyon yüzünden iş gücü kaybımız oldu ama arkadaşlar çok daha hızlı çalışarak bunu kompanse etmeye çalışıyorlar. Dün akşam itibarıyla kulelerdeki bütün ana yapıları bitirdik. Şimdi artık tableyelere başlayacağız. Biliyorsunuz 4 ortak olarak projeyi yürütüyoruz. Her şey öngörüldüğü gibi gidiyor, nazar değmesin. 18 Mart 2022’de de söz verdiğimiz gibi açmak üzere hem Türk hem Kore ortaklığımızda el birliğiyle çalışıyoruz.

Proje finansmanı kur yükselişinden ve bu süreçte olup bitenlerden etkilendi mi?

Biz burada finansmanı 22 Mart 2018 tarihinde yaptık. Bunu 4 yıl boyunca bu inşaatı yapmak üzere yaptık. Sonra geri kalan 14 yılda da bunu geri ödeyeceğiz. Dolayısıyla bizim yaptığımız anlaşmalar inşaat süreleri uzun olduğu için uzun süreli oluyor, geri ödeme süreleri de uzun oluyor. Bizim yaptığımız finansman Euro bazlı finansmandı ve biz çekilişlerimizi aynı hızda yapmaya devam ediyoruz. Ama şöyle düşünün 11 ülkeden 25 ayrı finans kuruluşuyla bu anlaşmayı yaptık. Herkes pandemi sürecinde acaba bu inşaatlarla efektif bir şekilde çalışabilecek miyiz diye sorguladılar. Danışmanlarımızın raporları ile çok hızlı bir şekilde yaptığımızı ve zamanında yaptığımızı görünce de çekilişlere izin verdiler. Burada kur riski yok. Çünkü anlaşmalar çok öncesinden ve 4 yıl kullanılmak üzere yapılıyor. Çekilişlerin yüzde 70’i de yurtdışından geliyor. Biz de bunu Türkiye’deki işçilerimize, Türkiye’deki çözüm ortaklarımıza ödedik. Ödemelerimizi bir gün aksatmadan gerçekleştirdik ve tüm işi de öngördüğümüz sürede yaptık. Büyük kur dalgalanmaları bu tip büyük projelerin finansmanını etkilemiyor.

Enerji projelerinizde durum nasıl? Yenilebilir enerji ivme yakaladı. Bu alandaki şu anki durum nasıl, yeni santral planlamanız var mı.

Türkiye yenilebilir enerji alanında çok büyük bir potansiyele sahip. Şu anda Enerji bakanlığımızın, hükümetimizin de önceliği milli kaynaklara yönelmek. Çünkü bunların hepsi bizim doğalgaza olan bağımlılığımızı ve doğalgazın fiyatlarına olan hassasiyetimizi de azaltıyor. Biz HES konusunda deneyimliyiz.

Siirt’te yatırımına başladığımız santrali devreye aldık.

Limak olarak önceliğimiz hem yenilebilir enerji kaynakları üzerinde çalışmak hem de milli enerji kaynaklarımızı kullanmak.

Gelecekte de güneş ve rüzgar gibi santrallere yatırım yapmaya devam etmek istiyoruz.

Neden Limak Grubu’nun halka açık şirket sayısı az?

Halka açılmamız gerekiyor. Belki de çok meşgul olduğumuzdan. Her seferinde bunu bitirelim halka açılalım diyoruz. Uygun bir zaman geldiğinde bunu da yapmak istiyoruz.

Sektör sektör açmayı düşünüyoruz. Çünkü her bir şirketimiz profesyoneller tarafından yönetilen şirketler. Çimento, turizm gibi her biri bağımsız olan şirketleri açmayı düşünüyoruz.

, yelken , doğa, edebiyat ve sinema ile nefes alır.

KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın

BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.

Gülseren Açar ile Özel Röportaj

Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN 

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu - Projeler - Girişimci Kadın Sorunları Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

PWN İstanbul(Profesyonel İş Kadınları Derneği)Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun - Projeler - İş Kadını Sorunlarını anlattı.. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

 Hande Yaşargil - Yönetim Kurulunda Kadın Derneği - Sertifika Programı - İş Kadını Sorunları

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın