Dünyaca ünlü ekonomi gazetesi Financial Times, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı haberde Türkiye'den öncü iş kadınlarına yer verdi. AGT Genel Müdürü Sevdil Yıldırım, Limak Şirketler Grubu Başkanı Ebru Özdemir ve SUTEKS Group Kurucusu Nur Ger'in kariyer hikayelerinin de anlatıldığı haberde özellikle iş dünyasındaki kadınların yeri ve sorunlara ilişkin görüşleri aktarıldı. 

 AGT Genl Müdür Sevdil Yıldırım'ın genel müdürlüğe atanmasının ardından şirketin üretim kapasitesini iki katından fazla artırdı ve ihracat hedeflerini büyüttüğüne dikkat çekilen haberde Yıldırımın, kadın işgücüne katılımın düşük bir seviyeden de olsa istikrarlı bir şekilde artmasına katkı sunduğu belirtildi. Sevdil Yıldırım kadınların, özellikle iş, politika ve devletin daha üst düzeylerinde yetersiz temsil edildiklerine dikkat çekerek  “Ana karar alıcı olma şansımızın eşit olduğunu söylemek zor.”dedi. 

 Türkiye'nin kadınların, erkek bilim insanlarına ve mühendislere oranı bakımından Avrupa ortalamasının üzerinde bir performans sergilediği ifade edilirken Limak Yatırımın'ın Başkanı Ebru Özdemir'in, sahada çalışan daha fazla kadın görmek istediği, her yıl 100 kadın mühendislik öğrencisini özel bir plan aracılığıyla desteklediği anlatıldı.  

Özdemir'in Türkiye çapında yılda 100 genç kadın mühendislik öğrencisine sponsorluk ve rehberlik etme planını başlattığı, böylece işletmenin enerji ve çimento başta olmak üzere inşaat alanlarında erkek egemen kısımlarına karşı kadın mühendislere yardımcı olduğu kaydedildi. 

Mühendis bir ailede yetişen Ebru Özdemir'in inşaat mühendisliği mezunu olduğu, babasının 1976 yılında kurduğu ve 60 bin kişinin istihdam edildiği şirketin yönetim kurulu başkanlığına atandığına yer verildi. Biri 8 diğeri 10 yaşında iki çocuğu olan Ebru Özdemir'in oğlunun İstanbul'un Sabiha Gökçen havalimanının inşasında çalışırken doğduğu ve doğumundan bir hafta sonra işe döndügü belirtildi. 

Özdemir, şanslı olduğunu kabul ediyor - üst düzey bir yönetici olarak “çok yardım alabilir”. Bu tür kaynaklara sahip olmayan mentorluk planındaki genç kadınlar için “en büyük korkusu” evlenir ve çocuk sahibi olurlarsa okuldan ayrılacaklar. “Ayrılmamaları için elinden geleni yapmalıyız” diyor. Planları ise, şirketin toplumsal cinsiyet farkı açığı ve iş-yaşam dengesinin gözden geçirilmesini içeriyor. 

Uzmanların Türkiye'nin sürekli olarak OECD'nin kadınların işgücüne katılım oranının gerisinde kalmasının temel nedenlerinden biri olarak uygun fiyatlı çocuk bakımı sıkıntısı olduğuna dikkat çekilen haberde Türkiye'nin 2018 yılında yüzde 34 ile  varlıklı ülkeler grubunda en kötü orana sahip olduğu ancak  halka açık olarak listelenen en büyük şirketlerin yönetim kurullarındaki kadın payı açısından da sekizinci sırada yer aldığı kaydedildi. 

Financial Times haberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık kadınlara en az üç çocuk yapmalarını söylemesinin kadın örgütleri tarafından tepkiyle karşılandığı, ancak yine de Başkan Erdoğan'ın üniversitelerde daha fazla kadın istihdamı sağladığı ve muhafazakar ailelerden gelen kadınlara engel teşkil eden üniversitede başörtüsü takma yasağını kaldırdırdığı belirtildi. 

Haberde görüşlerine yer verilen bir diğer girişimci kadın, Suteks Grubu'nun 63 yaşındaki kurucusu Nur Ger'in iki yıl önce kurduğu Yanındayız Derneği ile erkekleri kadın hakları konusunda konuşmasını amaçladığı anlatııldığı. Nur Ger, Türkiye'de eşitliğin önündeki en büyük engelin sadece kadınlara değil erkeklere de zarar veren bir “ataerkil zihniyet” olduğunu söyledi

Haberde Nur Ger'in bir gözlemine de yer verildi. Nur Ger, İstanbul'un muhafazakar bir bölgesinde bir kafede şaşkına döndü. Çünkü maço görünümlü bir erkek bebeğine biberonla süt içiriyordu. Ger, “Bunu 20 yıl önce göremezsiniz - 10 yıl önce bile değil,” diyor ve ekliyor  “Değişim suyun kaynaması gibidir. Kaynama noktasına kadar görmezsiniz. Sonra aniden buharı görürsünüz”