Global Compact Türkiye’ye bağlı olarak TİSK’in koordinasyonunda faaliyet gösteren Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu, 2016 yılının ikinci toplantısını 30 Kasım 2016 tarihinde Birleşmiş Milletler Türkiye Merkezi’nde yaptı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), BM Nüfus Fonu (UNFPA), BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women), TÜSİAD, WEPs (BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri) İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger, üye şirketler, STK’lar ve belediyelerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda grubun başkanları seçildi. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği çalışmaları kapsamında Global Compact Türkiye’nin içinde görev alan diğer çalışma gruplarından farklı olarak Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısı ile bir erkek ve bir kadın aday başkanlık için gruba önerildi. 

Toplantıda Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu’nda yer alan Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur’un ve Eczacıbaşı Holding Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Koordinatörü Ata Selçuk’un Eş Başkanlar olarak görevlendirilmesi için oylama yapıldı. Önerinin oy birliği ile kabulünden sonra  Cesur ve Selçuk birer konuşma yaparak grubun bu yıl yaptığı ve önümüzdeki yıl yapacağı çalışmalarla ilgili bilgiler verdiler.

Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu’nun öncelikli hedeflerinin şirketler arası öğrenme süreçlerini desteklemek olduğunu ifade eden Eş Başkan Dilek Cesur şöyle konuştu, "Hedefimiz farklı paydaşların kadının güçlenmesi konusunda yaptığı çalışmalarla ilgili katılımcı firmalar arasında bir sinerji yaratmak, eşitlik amacı güden farklı inisiyatifler arasında işbirliği sağlamak ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin ülke çapında yayılımına destek vermek. Bu hedefler doğrultusunda çalışmaları hızlandırdık." 

Kadının Güçlendirilmesi çalışmalarının iş dünyası için bir sosyal sorumluluk çalışmasından ziyade ekonomik refah için bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Eş Başkan Ata Selçuk ise "Önümüzdeki dönemde Kadının Güçlenmesi ve WEP’s alanında yapılan çalışmaları ölçmenin, paylaşım zeminini genişletme, söylemlerin etkisini artırma ve birleştirmeyi hedef alacağız. Bu bağlamda bir yol haritası belirledik. Çalışmaların olumlu sonuçları tam olarak 2018 yılında elde edilecek"

2014 yılında kurulan Kadının Güçlenmesi Çalışma grubu ve bu alanda yapılan çalışmalar Global Compact Türkiye’nin öncelik alanları içinde yer alıyor. 50’den fazla özel şirket, sivil toplum örgütü, belediye ve üniversitenin gönüllü olarak katıldığı bu grup, Global Compact Türkiye’nin en çok üyesi olan çalışma grubu olması yönüyle de dikkat çekiyor. Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu bundan sonraki toplantısını 2017 yılının ilk aylarında İstanbul’da yapacak.

DİLEK CESUR KİMDİR?

Dilek Cesur 1990 yılında Ege Üniversİtesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu.  1990-1995 yılları arasında Orsa Halkla İlişkiler Şirketinde  ve Halk Yaşam Sigorta Ege Bölge Müdürlüğü’nde müşteri ilişkileri bölümünde çalıştı. 1995 yılından bu yana da Yeşim Tekstil’de Kurumsal İletişim Müdürü olarak çalışan Dilek Cesur, son 21 yıldır bu görevi sürdürmekte ve doğrudan CEO’ya bağlı olarak çalışmaktadır. Cesur, 19 yıldır hazır giyim, tekstil ve aktüel konuları içeren,  Türkiye genelinde 7 bin 500 kişiye ulaşan Yeşim Tekstil’in kurumsal yayını olan “Önce İnsan” Dergisi’nin Genel Yayın  Yönetmenliği görevini de sürdürüyor. Türkiye’deki iletişimciler ve iş dünyasındaki profesyoneller tarafından takip edilen Halklailişkiler.com'da her ay iletişim sektörüne ilişkin yazılar yazan Cesur, Birleşmiş Milletler Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu’nda 2014’den bu yana yer alıyor.

Cesur, sivil toplum örgütlerinde özellikle cinsiyet eşitliği ve kadının ve genç kızların toplumda güçlenmesi ile ilgili yapılan çalışmalarda bulunuyor. Bu doğrultuda halen Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu’nda ve TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’nda aktif olarak görev alıyor.  Ayrıca Cesur, Sabancı Üniversitesi'nin Kurumsal Yönetim Formu'nun yürütmekte olduğu "İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı" projesinin de Üst Danışma Kurulunda ve iş ve meslek sahibi kadınların üye olabildikleri “Uludağ Soroptimist Derneği”nde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev almakta ve ‘iş dünyasında kadın hakları’ konusunda farkındalık yaratmaya ve kadınların çalışma ortamlarını iyileştirerek iş yaşamında daha etkili bir rol almasına yönelik çalışmalar yapıyor. Cesur son olarak Kasım 2016’da  Global Compact Türkiye’nin altında oluşturulan Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu’na da eş başkan olarak atandı.

Türk Eğitim Vakfı Bursa Şubesi Kadınlar Heyeti  Yönetim Kurulu Üyesi olarak da yer alan  Cesur, 2003 den bu yana da basketbol alanında faaliyetlerini sürdüren Yeşimspor Kulübü’nün AS Başkanlığını yürütüyo. Son 21 yıldır Bursa Halkla İlişkiler Derneği’nin üyesi olan Dilek Cesur, farklı dönemlerde yönetim kurullarında yer alarak iletişim mesleğinin ve meslek ilkelerinin gelişmesi ve yaygınlaşması için çalışmalar yaptı. 2005 yılında Ege Üniverstesi’nin 50. kuruluş yıldönümünde iletişim mesleğine yaptığı katkılardan dolayı E.Ü İletişim Fakültesi tarafından Onur Belgesi’ne layık görülen Cesur, 2012 yılında BUİKAD (Bursalı İş Kadınları Derneği) tarafından “En Başarılı Kadın Yönetici” ödülüne layık görüldü. Dilek Cesur, evli ve 15-17 yaşlarında iki kız çocuğu annesidir. 

UN Global Compact nedir?

Birleşmiş Milletler eski Genel-Sekreteri Kofi Annan tarafından 2000 yılında resmen kurulan UN Global Compact, başta iş dünyası olmak üzere kurumlara sürdürülebilir kalkınma çalışmalarında zemin sağlayan dünyanın en kapsamlı sürdürülebilirlik platformu olarak çalışmalarını sürdürüyor. Kuruluşundan bu yana dünya çapında 13,500’den fazla imzacıya ulaşan UN Global Compact’in Liderler Zirvesi, en büyük UN Global Compact etkinliği olma özelliğini taşıyor.

Global Compact Türkiye nedir?

Global Compact, Türkiye’de Mart 2002’de “Marching Towards 2023” başlıklı Forum İstanbul Toplantısında, BM Kalkınma Programı (UNDP) ve TİSK tarafından hayata geçirilmiş, Türkiye’deki 10 yılının ardından 2012 tarihinde TÜSİAD ve TİSK tarafından üstlenilen bağımsız Sekretaryasını kurmuştur.

Global Compact Türkiye, kolektif hareketin gücünden yararlanarak, ‘sorumlu kurumsal vatandaşlık ve sürdürülebilir kurumlar’ kavramını Türkiye’de yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Bu sayede, gerek Türkiye içinde gerekse uluslararası düzeyde özel sektör ve diğer sosyal paydaşlar ile işbirliği yaparak sürdürülebilir ve kapsayıcı bir küresel ekonomiyi sağlamayı hedeflemektedir. UN Global Compact’in her yapıdan kurumu imzacı olarak kabul etmesinden ötürü Global Compact Türkiye bünyesinde özel sektör ve kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, vakıflar, dernekler ve eğitim kurumlarını üye olarak barındırmaktadır.

GC Türkiye, 316 imzacısı ile Dünya’da en büyük 11’inci, Avrupa’da 6’ncı en büyük ulusal ağdır. Çok paydaşlı kapsayıcı yaklaşımlar, Global Compact Türkiye bünyesinde oluşturulan ve dünyaya örnek olan Sektörel Yayılım Modeli, Doğal Paydaşlarla Çarpan Etkili İşbirlikleri yaklaşımı ve Türk şirketlerinin dünyaya taşıdığı başarılı uygulamalar Ulusal Ağın bugün geldiği başarının temelinde yatıyor.