Çiftçi Kadınlar; Aslı Aksoy 40 Dönümde 10 Ton kuşkonmaz Üretiyor

39 yaşındaki Aslı Aksoy, İstanbul'daki şirketlerde üst düzey pozisyondaki işini bırakıp Muğla'da kuşkonmaz yetiştiriyor.

Tülay ŞUBATLI
Tülay ŞUBATLI
18 Mart 2020 Çarşamba 11:58
Çiftçi Kadınlar; Aslı Aksoy 40 Dönümde 10 Ton kuşkonmaz Üretiyor

 

Ülkenin en iyi üniversitelerden biri olan ODTÜ'de işletme lisansı, Koç Üniversitesi'nde ise master yapan Aslı Aksoy, İstanbul'da tekstil ve gıda alanlarında çalışan şirketlerde pazarlama müdürlüğü yaptı. Henüz 35 yaşındayken hayatını değiştirmeye, kendi işini kurmaya karar verdi. Muğla'da kuşkonmaz yetirtirmeye başladı. Çiftçi bir kadın olarak artık hem başka ülkelere ihraçat yapıyor hem de başka kadınlara istihdam yaratıyor. 

Peki neden? Ne oldu da Aslı Aksoy her şeye sıfırdan başlamayı seçti? 

İşte Aslı Aksoy'un anlatımıyla işini kurma hikayesi...

 "New York'ta bir iş gezisinde ilk defa tattığım kuşkonmazla hayatım değişti. o gün tabağımdaki kuşkonmazların görüntüsü ve lezzetine, yanındaki enfes ızgara et ile birlikte uyumuna bayıldım! Aslında ilk görüşte aşk sayılmaz bizimki… Ege’de biz, kuşkonmazın yabanisini biliriz. Baharda kısa bir süre pazar tezgâhlarında tilkişen, tilki kuyruğu, sarmaşık gibi farklı isimlerle görünür. Otu ve yeşilliği bilen, bol tüketen Egeliler için tilkişen faydalıdır, dahası pek lezizdir. Hele üzerine şöyle iki yumurta çaktın mı.. Oysa o tabaktaki kuşkonmazlar daha başkaydı! Dolgun, sulu, nasıl desem…

Tek başına mükemmel!

Türkiye’ye döndüğümde yabani kuşkonmazın kültüre alınmış bu çeşitlerini araştırmaya başladım. Üretimi meşakkatli deniyor, sen ne etcen kuşkonmazı ceviz yap diyenler çıkıyor, anavatanı Anadolu coğrafyası olmasına karşın mutfağımızda yeri yok, nerde yetişir, nasıl pişirmeli… Kimse pek bilmiyor. Literatür yok, bilgi yok.

Ben üzerine mba’li falan işletme okumuşum, ne anlarım ziraattan… Bir yandan araştırıyorum, Hollanda ve İspanya’daki üreticilerden bilgi almaya çalışıyorum, çokça okuyup internette Asparagus’un izini sürüyorum, Türkiye’de kuşkonmazın en büyük üreticisi Nomad Tarım’ın Eskişehir Sarıcakaya’daki tarlalarında çalışıyorum, en çok da orada öğreniyorum; diğer yandan kendime tarla arıyorum, toprak analizleri yaptırıyorum. Bergama’dan, Torbalı’ya; Aydın’dan Dalaman’a tüm Ege’yi geziyorum. Her yer bereketli topraklar, tarım arazisi! Toprağı işleyen yok ama çok yıllık kiralamaya gelince, bana tarla yok…"

banner274

"Yoklardan Var Etmenin- tadı pek başka! O zamandan bugüne 2 yıldan fazla zaman geçmiş… Ben o gün bir yolculuğa çıktım, her anından büyük zevk aldığım… İlk olarak Muğla Ortaca’da kendi de ismi gibi güzel, Güzelyurt Köyünde, Dalaman çayının hemen yanında, benim gördüğüm toprağı en iyi bilen, toprağa aşık adam Hasan Abi ile 2,5 dönüm arazide deneme üretimi yaptık. Ben toprakla, işte o zaman tanıştım! İlk kez avuçlarımın içi patladı; ilk gelen sürgünün toprağı çatlattığını gördüğümde hayatın mucizesine tanıklığım, aklımı başımdan aldı! Bizim toprak ve iklim, kuşkonmazı seviyor mu, bir sene boyunca deneme tarlamızda çalıştık, her anını gözlemledik. İlk hasadımızda, bizi başından beri destekleyen ailemizde öyle bir sevinç oldu ki, en şenlikli hasat festivallerini gölgede bırakır."

Aslı Aksoy, köyde 5 kadınla başladığı üretimi, talebin çoğalması üzerine 10 kadına çıkardı. Böylece hem hayalimi gerçekleştirdi hem de  kadınları üretime dahil edip istihdam sağladı.  Tarım ve Orman Bakanlığından "İyi Tarım Uygulamaları" sertifikası da alan Aslı Aksoy "Elibelinde" markasıyla artık farklı ülkelere ihracat da yaptıklarını belirterek şunları söyledi; 

"Kuşkonmaz tarlasında 3 ay sürecek yeni hasat dönemine başladık. 'Elibelinde' markamızla kadını ve kadın emeğini işin kalbine koyduğumuz bu çalışmamızla ürünlerimizi yetiştiriyoruz. 70 haneli köyün en az 10 hanesine kuşkonmazla gelir kaynağı sağlamanın mutluluğunu yaşıyorum. Kadınlar tarımın kalbi. Onların bu emeği ve bu işe katkı sağlamaları en büyük kriter. Ürünlerimiz, yurt içinde yaptığımız iş birlikleriyle tüketiciye ulaşıyor. Ülkemizin başka bölgelerindeki tarlalarla gücümüz birleştirerek anlaşmalı üretim modelleriyle ürünleri biraya getirip ihracata başladık. Geçen yıldan itibaren Almanya, Hollanda, Singapur, Romanya başta olmak üzere birçok ülkeye ürünlerimizi gönderiyoruz. Temel hedefimiz bir an evvel kendi üretim alanlarımızı büyüterek kuşkonmaz ihracatını geliştirip daha çok kadına istihdam sağlamak."

 

Son Güncelleme: 30.04.2020 22:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.