KOSGEB'te Kadın Girişimciler Yüzde 100 Daha Başarılı

ÖZEL HABER- Tülay Şubatlı / KOSGEB gibi pek çok kurumda 20 yılda 30 bin kişiye girişimcilik eğitimi veren Yönetim Danışmanı - Eğitmen Dr.Şefik Naci Adalılar “Kadın girişimciler erkeklere göre yüzde 100 daha başarılılar. Kadın girişimciler eğitime daha çok önem veriyor ve inanıyorlar. Böyle olunca başarılı kadın girişimci sayısı daha fazla oluyor.”

Tülay ŞUBATLI
Tülay ŞUBATLI
04 Şubat 2016 Perşembe 23:52
KOSGEB'te Kadın Girişimciler Yüzde 100 Daha Başarılı
KOSGEB’in Girişimci desteğinden faydalanabilmek için ben de Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi aldım. Kurstan kime bahsetsem KOSGEB’in girişimcilere 50 bin TL hibe verdiğinden, bu hibeyi alabilmek için de bir girişimcilik eğitiminden geçilmesi gerektiğinden haberi olmadığını gördüm. Ben de bunun üzerine Işık Üniversitesi’ndeki kursumuzda hocamız Yönetim Danışmanı - Eğitmen Dr.Şefik Naci Adalılar ile küçük bir söyleşi yapmaya karar verdim. Aynı zamanda Turizm Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olan Adalılar, 1996 yılından beri çeşitli firma ve resmi kurumlarda danışmanlık görevinin yanı sıra bir çok AB, üniversite ve sivil toplum örgütü projelerinde eğitmenlik ve koordinatörlük görevlerinde bulunuyor. 
Şimdiye kadar 30 bin kişiye girişimcilik eğitimi veren Naci Hoca, benim gibi işletmecilikten anlamayan ama kendi işini kurmak isteyenler için farkındalık yaratan eğitimler veriyor.
KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA BAŞARILI

KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik eğitimlerine kadınların katılımı ne düzeyde?
Eğitime katılanların yüzde 50’si genelde kadınlar oluyor. On yıl öncesiyle kıyasladığımızda kadınların sayısında sürekli artış olduğunu görüyoruz.

Girişimci kadınların başarı durumu nasıl?
Kadın girişimciler eğitime daha çok önem veriyor ve inanıyorlar. Böyle olunca başarılı kadın girişimci sayısı daha fazla oluyor. Kadınlar kendilerini bir işe daha iyi vererek  yoğunlaşıyorlar. Erkekler ise kestirmeden gitmeye çalışıyorlar. Bu nedenle bir iş kurduktan sonra o işin batma oranı kadınlara göre daha yüksek.

Öyle mi, kadınlar erkeklerden daha mı başarılı?
Öyle gerçekten, kesinlikle daha başarılılar. Kadın girişimciler erkeklerden yüzde 100 daha başarılı

ERKEKLER KISA YOLDAN HALLETMEYE ÇALIŞIYOR
Neden kaynaklanıyor bu durum?
Kültürel… Başka hiçbir sebebi yok. Her şeyi kısa yoldan çözmeye çalışan bir toplumuz. Uzun sürelerden beri erkekler iş hayatına hakim oldukları için her şeyi kısa yoldan halletmeye çalışıyorlar. Eğitime pek inançları yoktu.

KADINLAR EĞİTİME İNANIYOR
Peki ya kadınlar?
Kadınlar eğitime inanıyorlar, ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorlar. Yaptıkları zaman da bir işe sarılıyorlar. Nasıl daha hızlı yaparım diye değil de nasıl daha iyi yaparımın derdindeler. Kadınlar daha istekli, başarılı, prosedürü tam uyguluyorlar, bilgi almaya utanmıyorlar. Ben bilirim havası daha az olduğu için, bilgi almak için her yolu deniyorlar. Bu da başarı oranlarını yükseltiyor.

KADINLAR TECRÜBELİ OLDUĞU ALANA YÖNELİYOR
Girişimcilik eğitimine gelen kadınlar daha çok ne tür iş işleri kurmak istiyorlar?
Eğitimlerde gördüğümüz farklı tipte kadın profilleri var. Birincisi;  kurumsal hayatta çalışmış olan kadınlar. Onlar genelde o hayatın devamı olan işleri düşünüyorlar. Hangi sektördeyse daha kurumsal firma hayalleri olarak geliyor. Tecrübelerini kendi işinde işletiyorlar. Bir de ev kadını profili var; onlar ağırlıkla ev yemekleri, dikiş, çeyiz üzerine odaklanıyorlar.

EĞİTİM ALANLARIN ÜÇTE İKİSİ İŞ KURMAKTAN VAZGEÇİYOR
Girişimcilik eğitim alan herkes işini kuruyor mu?
Genelde üçte biri bir yıl içinde işlerini kurarlar. Diğer üçte 2'si hesap kitap yaptıklarında bunun bir hayal olduğunu anlarlar. Aslında onlar da batmaktan kurtulmuş oluyorlar.

KADIN EKONOMİK ÖZGÜRLÜK KAZANMAK, KENDİNİ İSPATLAMAK İSTİYOR
Kadınlar hangi nedenlerle iş kurmaya karar veriyorlar?
Birincisi ekonomik özgürlük; kurumsal hayatta çalışan kadınlarda bunu görüyoruz. Ev kadınlarının iş kurma sebepleri ise artık sıkılmış olma duygusu, kendini değersiz hissetme, bir şeyleri başarma hissinden kaynaklanıyor.
Şunu söylüyorlar; “Çalışıyordum, evlendim. Çocuğum olunca işten ayrıldım. İşe dönmek istedim aynı pozisyonu vermediler. Biraz bekleyeyim aynı pozisyonu bulayım derken sonra ikinci çocuk oldu. Bütün hayatımı çocuklara adadım. Çocuklar büyüdü. Ben bütün iş hayatımı çocuklar için bitirdim ama şimdi o çocuk bile beni evde tüketici olarak görüyor.” Kadınlar bu duyguyla bir şeyler yapabileceklerini ispatlamak istiyorlar. Ama kurumsal hayattan gelen kadınlarda durum tam tersi, ekonomik özgürlük, daha iyi kazan gibi hedeflerle geliyorlar. Diğerleri ise kendilerini ispatlama arzusuyla geliyorlar.

Eğitimlere katılan kadınların yaşı daha çok hangi aralıkta?

30-50 yaş daha yoğunlukta.

SÖYLEŞİNİN DEVAMI YARIN: KOSGEB'in 50 bin TL'lik girişimcilik hibesini almanın şartları neler
?

banner274

İŞ KADINLARI VE KADIN GİRİŞİMCİ BİYOGRAFİLERİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

SİZ DE BİYOGRAFİNİZİN YAYINLANMASINI İSTİYORSANIZ BİZE YAZIN

İLETİŞİM - istekadinlarmedya@gmail.com

Son Güncelleme: 27.02.2018 02:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.