Antalya'daki zirvede C20 toplumsal cinsiyet konusunda G20 liderlerine şu politika tavsiyelerinde bulunmuştu:"Toplumsal cinsiyet eşitliği Kadınlar erkeklerin kazandığının yaklaşık %77’si kadar para kazanıyor; ve düzen bu şekilde devam ederse, kadın ve erkek arasında ücret eşitliği 2086 yılından önce sağlanamayacak. Eğer kadınların ücretli istihdamı erkeklerle aynı seviyede olsaydı, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) ABD’de %9, AB bölgesinde %13, Japonya’da da %16 seviyesinde artış gösterecektir. C20’nin G20 liderlerine çağrısı, tüm çalışma türlerini tanıması ve ölçmesi, ücretsiz bakım işini de içeren ulusal gelir hesaplamasını benimsemesi; cinsiyete duyarlı politika ve mevzuat oluşturması, bunun için de işyerinde toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığı suç haline getirmesi ve istihdam için cinsiyet kotası getirmesi; ve taahhütlerdeki ilerlemeleri izlemesidir."
Peki bu tavsiyeler G20 taahhütlerine ne kadar yansıdı? İşte bu sorunun cevabını C20 Türkiye'nin hazırladığı raporda veriliyor. C20 Türkiye, G20 ülkeleri tarafından 2015’te verilen politika taahhütlerini değerlendirdiği kapsamlı bir analiz yayınladı. 2015 yılında G20’nin sürdürülebilir kalkınma ve kapsayıcı büyüme ışığında sunduğu katkıları değerlendiren analiz, aynı zamanda C20 politika önerilerinin G20 taahhütlerine ne kadar yansıdığını da gözler önüne seriyor. C20 Türkiye'nin yayınladığı analizde C20’nin politika tavsiyeleri G20’nin 2015’teki politika taahhütlerine ne ölçüde yansıtıldı? sorusuna Genel anlamda C20 tavsiyelerinin belli bir ölçüde yansıtıldığı kilit alanlar arasında mülteci sorunları, yolsuzlukla mücadele ve kapsayıcı büyümenin yer aldığı belirtiliyor.
C20 Türkiye'nin analizine göre G20’nin kadın işgücü katılımındaki açığın 2025 itibariyle %25 oranında azaltılması yönünde 2014’te verdiği dikkat çekici taahhüde rağmen, 2015 bildirisinde toplumsal cinsiyet konularına ayrılan bölüm, konuya yapılan yegane iki atıfla, genel olarak pek etkileyici bulunmuyor. İşte C20 Türkiye'de toplumsal cinsiyet konusuyla ilgili yapılan analiz: "Antalya Eylem Planı kadınların iş gücüne katılımının önemini daha güçlü bir şekilde ortaya koyup, üye ülkelerin bu alandaki somut eylemlerini detaylandırsa da, bu taahhüdün nasıl izleneceği hakkında detaylar içermemektedir. Daha da önemlisi, bu planlar toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini kapsamlı bir biçimde ele almak için gerekli olan sektörler arası politika koordinasyonu ve tutarlılığını da yansıtmamaktadır."
Analizin sonuç bölümünde ise Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili sivil toplum örgütlerine şu tavsiyelerde bulunuluyor:
C20 Türkiye Yürütme Kurulu’nu oluşturan kurumlar şunlar: Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV), Habitat, Uluslararası Şeffaflık Derneği Türkiye, WWFTürkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Türkiye Sakatlar Derneği, Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER ), Oxfam, Türkiye Avrupa Vakfı (TAV).