İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, Bloomberg televizyonunda Hande Berktan'ın ekonomi gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.
Gülle, KGF - Kredi Garanti Fonu ile ilgili olarak şöyle konuştu; "Yatırım ortamı için enflasyonun etkisi sınırlı. Faiz çok daha önemli bir etken. Bu aşamada Kredi Garanti Fonu'nun nin başarılı çalışmaları çok önemli. Hükümetimizin doğru politikaları ile ihracat ve iç piyasada çok olumlu gelişmeler yaşandı. Bu büyümeye de yatırım ortamına da yansıyacaktır. 8 aylık dönem biraz sancılı bir dönemdi. Hükümetinizin aldığı kararların etkili olduğunu söyledik. Beklentimiz bu iklimin devam etmesi. Şu ana kadar yatırım ortamınının yatırım yapılabilirliliğinin daha yükselerek gideceğinizi göreceğiz. Bu konudalarda daha net tablonunu ortaya çıkmasını ümit ediyoruz."
İHRACATTA EŞİĞİ ATLAMAMIZ GEREKİYOR
"İç piyasaya verilen desteklerle olumlu bir ortamın olduğunu görüyoruz" diyen İTHİB Başkanı İsmail Gülle ; "İnşallah yatırım ortamınını çok daha iyi olduğu, yatırımlarla birlikte daha yüksek ihracatın yapıLabileceği döneme gitmemiz gerekiyor. Aynı yerde çok fazla kaldık. İhracatta artık eşiği atlamamız gerekiyor. Şu andaki noktadan daha yukarılara çıkmalıyız."diye konuştu.
BAHÇEŞEHİR İLE İŞ BİRLİĞİ YAPIYORUZ
Gülle, sektördeki nitelikli eleman ihtiyacına yönelik olarak ise Bahçeşehir Üniversitesi ile iş birliği yapacaklarını duyurdu. Gülle; "Biz icra makamı değiliz, ancak tespit eder bunu hükümetten bekleriz. Bazı şeYleri de şikayet ederek değil üzerine giderek çözmemiz gerektiği kanaatindeyiz. Nitelikli eleman ihtiyacını en çok hisseden sektörlerden bir tanesiyiz. Çözüm üretmek için Bahçeşehir Üniversitesi ile ortak bir program başlatıyoruz. Önümüzdeki hafta atacağımız imzalar ile lisansüstü öğrencilerimize iş garantili, çok yüksek standartlı bir eğitim sağlanacak
YILI 155 MİLYAR DOLARLA TAMAMLAMAYI ÜMİT EDİYORUZ
İTHİB Başkanı Gülle, yıl sonu ihracatı tahminine ilişkin ise şu yorumda bulundu; "2017 yılı ihracatçının kaybettiklerinin kazanılması açısından çok önemli. Yılı 155 milyar $ değerinde ihracat ile tamamlamayı ümit ediyoruz. Kasım ihracatlarının daha olumlu olacağını söyleyebilirizİkinci yarı ihracatımız daha olumlu seyredecek. Almanya bizim için önemli bir pazar. Şu ana akadarki yaşanan siyaseten gerilimli süreçten ticaretin etkilenmediğini görmek olumlu. Bunu daha önce İsrailde başka ülkelerde yaşanan sıkıntılarda da gördük. Ticaretin siyasetten etkilenmediğini görüyoruz."
BANKALAR UYUM SAĞLAYAMADI
"Finansmana erişim konusunda Türk Eximbank ile KGF'nin çok önemli hizmetleri oldu. Çok teşekkür ediyoruz." diyen Gülle sözlerini şöyle sürdürdü; " Ancak KGF'nin bu atılımına maalesef bankalarımız aynı hızda uyum sağlayamadı. İhtiyacı olana nakit sağlamak konusunda zorlanıyoruz. KGF kredilerininin yatırIma döndüğünü iddia etmek zor. Finansmana erişim en önemli konu. Diğer tüm konular teferruat. Finansmanınız güçlü olmadığı sürece katma değerli üretim maalesef çok zor."
ŞİRKETLERİN 140 MİLYAR TL KDV ALACAĞI VAR
Şirketlerin KDV alacaklarıyla ilgili de konuşan Gülle "Yatırım yapmışsınız KDV'nizi alamıyorsunuz. Sistemi değiştirmeniz gerekiyor. Şirketlerimizin 140 milyar TL civarında KDV alacağı var. KDV alacaklarının geri ödenmesi finansmana erişim sorununu büyük ölçüde çözer. Sayın Maliye Bakanımız Naci Ağbal'ın KDV konusundaki açık ve cesur tavrını iş dünyası olarak çok önemsiyor ve takdirle karşılıyoruz. TİM olarak geçtiğimiz ay Sayın Maliye Bakanımız Naci Ağbal'a KDV'ye ilişkin sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi sunduk. Sayın Bakanımız Naci Ağbal'ın kararlılığıyla sanayici ve ihracatçımızın KDV alacakları sorununun 2018'in ilk çeyreğinde çözülmesini umuyoruz. KDV sorununun çözümü %70-80 tıkalı bir kalp damarını bypass ameliyatı ile açmak gibi bir etki yaratacaktır. KDV alacakları sorununun çözümüyle diğer küçük teşviklere gerek kalmayacak; yatırım,üretim ve ihracat ortamına çok olumlu etkileri olacaktır