Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), Türkiye’nin 37 farklı ilinden 18-70 yaş arası, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 246 kişiye, kadına yönelik şiddetin sebebini ve en etkili çözüm yöntemi olarak ne önerdiklerini sordu.
Araştırmaya göre, kadına yönelik şiddetin en büyük nedeni Eğitimsizlik. Katılanların yüzde 43’ü “Sizce kadına yönelik şiddetin sebebi nedir?” sorusuna yetersiz eğitim cevabını verdi. İkinci sırada Ataerkil Toplum Yapısı (yüzde 14), üçüncü sırada ise Psikolojik Sorunlar (yüzde 13) gösteriliyor. Kadına yönelik şiddetin diğer nedenleri arasında maddi sıkıntılar ile kanun ve yaptırımların eksikliği geliyor.
Aynı katılımcılara kadına yönelik şiddetin nasıl önlenebileceğini sorulduğunda yüzde 61’inin erken yaşlardan itibaren okullarda toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilmesi gerektiğini belirtti. Bunu yüzde 47 oranında caydırıcı nitelikte yeni yasal düzenlemeler yapmak izliyor. Katılımcıların yüzde 43’ü ise bu konuda var olan yasal düzenlemelerin iyi hal indirimi olmadan uygulanmasını sağlamanın da bir çözüm olacağına inanıyor.
Yetişkin eğitim merkezleri aracılığıyla verilecek yaygın eğitimler (yüzde 37), seçme ve atama ile gelinen karar verme mekanizmalarında yer alan kadın sayısının arttırılması (yüzde 24) ve medyanın bu konu üzerindeki duyarlılığının arttırılması (yüzde 20) çözüm yolları arasında sıklıkla gösterilen diğer konular oldu.
KA.DER'den yapılan açıklamada" KA.DER olarak, kadına yönelik şiddetle mücadele için yaygınlaştırılmış toplumsal cinsiyet eğitimleri, yasal düzenlemeler ve kanunların uygulanmasında yapılacak iyileştirmeler ile Meclis-Kamu- STK işbirliği modeliyle çalışmanın faydasına inanıyoruz."denildi.