Türkiye'de her 10 kadından 4'ü hayatları boyunca şiddetin en az bir türüyle karşı karşıya kalıyor. Kadınların tam anlamıyla iş hayatında var olmalarını sağlamak, firmalar açısından daha güçlü ekonomiler kurmak, daha istikrarlı toplumlar oluşturmak, insan hakları ve sürdürülebilirlik ile ilgili uluslararası konulan hedeflere ulaşmak ve kadınların, ailelerin ve toplumların yaşam kalitesini artırmak için önem taşıyor.
Bu nedenle Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, 2013 yılında BADV (Business Against Domestic Violence Project) projesini hayata geçirdi. İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı ( Business Against Domestic Violence Project) Projesi, çalışanların yakın ilişkide maruz kaldıkları şiddete karşı iş yerlerinde destek mekanizmaları oluşturulması ve iş dünyasının yönetimsel ve örgütsel yeteneklerini kullanarak aile içi şiddeti azaltıcı en iyi uygulamaları, araç ve yöntemleri yaygınlaştırmaları için tasarlandı.
TÜSİAD, UNFPA ve Sabancı Vakfı'nın desteği ile hayata geçirilen proje kapsamında şirketlerde şiddete yönelik yapılan araştırmanın ardından, 2015 yılında ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi’ hazırlandı.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, bu proje kapsamında iş dünyasında kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık yaratmayı ve kadınların iş dünyasına katılımını daha etkin ve verimli hale getirmek için destek mekanizmaları ve yöntemleri oluşturmayı hedefliyor.
İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi kapsamında 13 Aralık 2017 tarihinde 16:00 - 19:00 saatleri arasında Sabancı Center'da ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Toplumsal Değişimde Öncü Şirketler: Deneyim Paylaşımı’ etkinliği düzenleniyor. Etkinliğin ardından ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Şirketler: Uygulama Örnekleri’ sergisinin açılışı da gerçekleştirilecek.
Program:
16:00 - 16:30 Kayıt & Karşılama
16:30 - 18:30
Açılış Konuşmaları:
Karl Kulessa, UNFPA Türkiye Temsilcisi
Zerrin Koyunsağan, Sabancı Vakfı Genel Müdürü
Oya Ünlü Kızıl, TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı
2013'ten 2017'ye İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi: Sevda Alkan, Proje Yöneticisi
Açık Oturum: Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Toplumsal Değişimde Öncü Şirketler: Deneyim Paylaşımı
Moderatör: Nevşin Mengü
Arzu Bolgül, Sabancı Üniversitesi Bireysel ve Akademik Gelişim Merkezi Direktörü
Aysel Dal Cengiz, Dal Mantar Firma Ortağı
Ayşe Gül Altınay, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi Direktörü
Canan Güllü, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı
Deniz Üngör Köksal, Sun Grup Kurumsal Gelişim ve Sürdürülebilirlik Müdürü
Dilek Cesur, Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü
Ebru Esmen Mete, Doğuş Holding İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı
Leman Sedef Tuna, Antalya İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Nurdan Taş, Garanti Bankası İnsan Kaynakları Planlama ve İşveren Marka Yönetimi Yöneticisi
Pınar Namdar, Ericsson İnsan Kaynakları Direktörü
Şerife Eren, Cevdet İnci Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı
Tülin Tezer, Seger Ses ve Elektrikli Gereçler Genel Müdürü
Kapanış Konuşması: Melsa Ararat, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü
Tarih: 13 Aralık 2017
Saat: 16:00 - 19:00
Yer: Sabancı Center, Hacı Ömer Konferans Salonu
Adres: Sabancı Center 34330 4. Levent - İstanbul
///
İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı (BADV) Projesi, 2013 yılında Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından çalışanların yakın ilişkide maruz kaldıkları şiddete karşı iş yerlerinde destek mekanizmaları oluşturulması ve iş dünyasının yönetimsel ve örgütsel yeteneklerini kullanarak aile içi şiddeti azaltıcı en iyi uygulamaları, araç ve yöntemleri yaygınlaştırmaları üzerine tasarlandı.
BADV kapsamında 15 Aralık 2015, Salı günü ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi’ kamuoyuna tanıtıldı.
Türkiye'de her 10 kadından 4'ü hayatları boyunca şiddetin en az bir formuyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu rakamlardan anlaşıldığı gibi, kadına yönelik şiddet önemli bir problem olarak süregelmektedir.
Kadınların tam anlamıyla iş hayatında var olmalarını sağlamak, firmalar açısından daha güçlü ekonomiler kurmak, daha istikrarlı toplumlar oluşturmak, insan hakları ve sürdürülebilirlik ile ilgili uluslararası konulan hedeflere ulaşmak ve kadınların, ailelerin ve toplumların yaşam kalitesini artırmak için önemlidir. Bu anlamda Birleşmiş Milletler’in kadınların işyerlerinde ve toplumda güçlendirilmesi için hazırladığı iş sektörüne yönelik Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri’nde ‘Kadınların sağlığının, güvenliğinin ve refahının sağlanması’ maddesi yer almaktadır. İş yerlerinde aile içi şiddete karşı önlemlerin alınması, çalışanların verimliliği ve motivasyonlarını artıracak, çalışanların işten ayrılma oranını azaltacak ve kadına yönelik şiddet riskinin azaltılmasına ve insan haklarının gelişmesine katkıda bulunacaktır.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, bu proje kapsamında iş dünyasında kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık yaratmayı ve kadınların iş dünyasına katılımını daha etkin ve verimli hale getirmek için destek mekanizmaları ve yöntemleri oluşturmayı hedeflemektedir. Projenin hedef kitlesini Türkiye’deki iş yerleri, çalışan kadınlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ‘İşte Eşitlik Platformu’ imzacı şirketleri ve iş dernekleri oluşturmaktadır.