Feminist Mekan'da 'İstanbul'da Bekar Kadın Olmak' tartışılacak

Feminist Mekan'da Cuma Buluşmaları'nın 30 Kasım etkinliğinde Ceren Lordoğlu "İstanbul'da Bekar Kadın Olmak" adlı kitabıyla yer alacak.

Tülay ŞUBATLI
Tülay ŞUBATLI
29 Kasım 2018 Perşembe 00:46
Feminist Mekan'da 'İstanbul'da Bekar Kadın Olmak' tartışılacak


Ceren Lordoğlu'nun kaleme aldığı 'İstanbul’da Bekar Kadın Olmak' İletişim Yayınları'ndan çıktı. Lordoğlu, İstanbul'un çeşitli bölgelerinde yaşayan kadınların sistemle, 'mahalleyle', devlet yaptırımlarıyla olan mücadelelerini irdeliyor.

İletişim Yayınları tarafından yayımlanan kitap Didem isminde bir kadının akşam, Taksim’den evine tek başına dönüş hikâyesiyle açılıyor. Didem’in evi ve indiği durak arasında neredeyse hiçbir sokak lambası yok. O karanlık yolu korkudan nefesi kesilse de geçmek zorunda. Didem’in yaşadıklarını okurken göğüs kafesinizin sıkışmaması imkânsız. Çoğumuzun her gün, her gece yeniden deneyimlemek zorunda kaldığı bir durum çünkü bu..

İstanbul'da Bekar Kadın Olmak adlı kitabında, toplumsal cinsiyet ve mekan arasında karşılıklı örülen ilişkiye bakıyor. İstanbul'un üç farklı ilçesinde yürüttüğü araştırma ile bekar kadınların yaşamlarındaki mekanla ilişkili sınırlandırma ve özgürleştirme imkanlarını görünür kılmaya çalışıyor.

Özellikle de bekar kadınlar için mahallenin ne anlama geldiğini, bir ‘güvenlik çemberi’ mi yoksa ‘ahlak bekçisi’ mi olduğunu şöyle yanıtlıyor Lordoğlu: “Yaşam tarzı ile kadınlar, mahalle genelinden farklılarsa, görebilecekleri baskı karşısında kimi taktikler geliştiriyorlar ve mesafe kuruyorlar. Bir yandan güvenliğe duydukları ihtiyaç, diğer yandan da mahallenin güvenlik ağının dışında kalmamak için ölçülü bir mesafe geliştiriyorlar.”

banner274

Farklı sosyal ve sınıfsal konumlardan kadınlar yaşadıkları sınırlandırmalara karşı mahalle, komşuluk, aile ilişkilerinde ne tür taktikler geliştiriyorlar? Sosyal politikalarda gözetilmeyip mahallede nasıl gözetleniyorlar?

Tüm bunlar üzerine birlikte düşünmek ve tartışmak için kadınlar 30 Kasım Cuma akşamı saat 19.30'da Feminist Mekan'da buluşacak.  

Adres: Katip Mustafa Çelebi Mahallesi, Tel Sokak No: 20/3 Beyoğlu
Tarif : İstiklal Caddesi, Büyükparmakkapı Sokak'ın sonundan sağa dönünce, okulun ve otoparkın karşısındaki yeşil bina, kat 2.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.