Fulya Kanbek, "Ev içi şiddet arttı, bayilerimizle, Aygaz İletişim Hattı'yla kadınlara ulaşmaya çalışıyoruz"

İşte Kadınlar'a konuşan Aygaz Kurumsal İletişim Müdürü Fulya Kanbek, "Covid-19’la mücadele sürecinde ailelerin evde kalmasının kadınların bakım ve ev işi yükünü daha da arttı, buna ek olarak zorlu süreçte ev içi şiddet vakalarının da artış gösterdi. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ofisi iş birliğiyle başlatılan çalışma kapsamında Aygaz olarak, bayi ve istasyon ağımızı, Aygaz İletişim Hattı ve sosyal medya kanallarımızı seferber ederek kadınlara ulaşmayı amaçlıyoruz." dedi.

Tülay ŞUBATLI
Tülay ŞUBATLI
17 Mayıs 2020 Pazar 09:50
Fulya Kanbek, "Ev içi şiddet arttı, bayilerimizle, Aygaz İletişim Hattı'yla kadınlara ulaşmaya çalışıyoruz"

Koç Topluluğu şirketlerinden olan Aygaz, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ile birlikte “Şiddete Sessiz Kalma!” diyerek Covid-19 sürecinde yaşanan aile içi şiddete ve sürecin kadınlar üzerindeki sosyal ve ekonomik etkilerine dikkat çeken bir kampanya başlattı.

Kampanya kapsamında gerek sosyal medyada gerekse bayi ve istasyon ağı ile kadınlara ulaşarak şiddete uğramaları halinde başvurabilecekleri kanallar hakkında bilgilendirme yapılıyor.

Biz de İşte Kadınlar olarak, kampanyanın çıkış noktasını ve ayrıntılar hakkında bilgi almak için Aygaz Kurumsal İletişim Müdürü Fulya Kanbek ile konuştuk.

 

AYGAZ'DA KADIN ÇALIŞAN ORANI YÜZDE 40  

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? 

İstanbul doğumluyum. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü mezunuyum. Yaklaşık 15 yıldır Aygaz’da çalışıyorum. Onun öncesinde halkla ilişkiler ve reklam ajansı tecrübelerim oldu.

Şirketinizde kaç kişi çalışıyor? Kaçı kadın kaçı erkek? Oran nedir? Yönetim kademelerindeki kadın oranı nedir? Hem kadın çalışan hem de kadın yönetici bazında hedefiniz hangi yıl yüzde kaç oranına ulaşmak?

Şirketimizde 1.316 çalışanımız bulunuyor. Kadın oranımız yüzde 12, yönetimde ise 2 kişi yer alıyor. Yönetim Kurulumuzda ise 1 kadın yönetim kurulu üyemiz bulunuyor. Aygaz’ın orta ve üst düzey yönetim seviyesindeki kadın çalışan oranı son 5 yılda yüzde 5 artarak yüzde 18 seviyesine yükseldi. Aygaz Grubu, Koç Topluluğu’nun toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışı kapsamında işe alınan kadın çalışan oranını son 5 yılda iki kat artırarak yüzde 40 seviyelerine çıkardı. Hedefimiz kadın çalışan sayımızı daha da artırmak ve hem kadın çalışan hem de kadın yönetici bazında eşit bir yüzdeye ulaşmasını sağlamak.

ÇALIŞANLARA EŞİTLİK EĞİTİMİ VERİLDİ

Koç Holding, HeForShe hareketinin dünya çapında 10 etki liderinden biri. Bu kapsamda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hangi projeleri yaptınız?

Aygaz olarak, Ülkem İçin şemsiyesi altında tüm Koç Topluluğu’nda yürütülen Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum projesi için özverili bir şekilde çalışıyoruz.

Öncelikle Haziran 2015’te Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) iş birliğiyle Aygaz çalışanlarına toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık eğitimleri vermeye başladık ve Ekim 2016 itibarıyla eğitimleri yüze 100 oranında tamamladık.


Aygaz Kasım 2015’te ise Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve TÜSİAD’ın kadına yönelik şiddetle ilgili iş yeri politikası geliştirmek üzere İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Platformu’na katılmaya gönüllü olduk. Bu süreçte İş Yerinde Aile İçi Şiddet Politikası geliştirmek için çalışmalarımıza başladık.


KADININ GÜÇLENDİRİLMESİ PRENSİPLERİ İMZACISI

banner274

Şubat 2016’da Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ortaklığında oluşturulan Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri’ne imza attık. Böylece Aygaz, kadının toplumda, iş hayatında ve ekonomik hayatta güçlendirilmesine yönelik uluslararası bir harekete dahil olduk.

KADINA ŞİDDETE KARŞI MANİFESTO YAYINLANDI

Aygaz’ın kadına yönelik şiddete karşı olduğunu nedenleriyle açıklayan ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yayınlanan Kadına Şiddete Hayır Manifestosunu, 25 Şubat-8 Mart tarihleri arasında Aygaz Genel Müdürlük binasında Aygazlıların ve ziyaretçilerin imzasına açtık.

İŞ YERİNDE ŞİDDETTE KARŞI POLİTİKA UYGULANIYOR

İş yerinde kadına yönelik şiddete tolerans göstermeyen iş kültürünün geliştirilmesi için gönüllü olduk ve Temmuz 2016'da 'İş Yerinde Aile İçi Şiddet Politikası’nı yayınlayan ilk şirket olduk. Bu politikayla, aile içi şiddet gören çalışanlara talepleri halinde destek vermek ve aile içi şiddetin etkilerini ele alış biçimi açısından yöneticilere yol göstermeyi hedefledik.

AİLE İÇİ ŞİDDET ACİL YARDIM HATTI DESTEKÇİSİ

Bununla birlikte Aygaz olarak Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’yla iş birliği içindeyiz. TKDF Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’nın kurumsal destekçisiyiz, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı aracılığıyla kadına yönelik şiddetin kapsamına odaklanan eğitimi yöneticilere sunuyoruz.

Aygaz olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde, aile içi şiddet konusunda farkındalık yaratmak hedefiyle ülke çapında bir ay süren iletişim kampanyası başlattık. Proje kapsamında Kadına Şiddete Hayır Manifestosu’nu bölge müdürlükleri ve tesislerde imzaya açtık. El ilanı ve poster olarak hazırlanan manifesto, bayiler aracılığıyla müşterilerimize de ulaştırdık. Kadına yönelik şiddetin ekonomik ve sosyal kalkınmaya engel olduğuna dikkat çeken iletişim kampanyası, toplumda büyük yankı buldu.

Şirket bazında çalışanlara cinsiyet eşitliği eğitimi verildi mi? Yönetim kurulu üyelerine cinsiyet eşitliği eğitimi verildi mi? Fikirleri neydi ne oldu?

Evet çalışanlarımıza ve yöneticilerimize cinsiyet eşitliği eğitimi verildi. Temelde şiddet dendiğinde algının ve genel kanının fiziksel şiddet odağında olduğunu gördük. Verdiğimiz eğitimler şiddetin sadece fiziksel olmadığını, ekonomik, psikolojik gibi farklı boyutlarının da olduğunu ve aslında şiddet olarak görmediğimiz bazı durumların da şiddet olduğunu fark etmelerini sağladı. Farkındalık anlamında eğitimlerin bakış açılarında önemli değişiklikler yarattığını söyleyebiliriz.

AYGAZ OLARAK KAYITSIZ KALAMADIK

Karantina döneminde artan kadına yönelik şiddete karşı UN Women ile işbirliği ile yeni bir kampanya başlattınız. Bu kampanyanın çıkış noktası ne oldu?

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ofisi’nin bizimle paylaştığı verileri bizimle de paylaştı. Bu verilere göre Covid-19’la mücadele sürecinde ailelerin evde kalmasının kadınların bakım ve ev işi yükünü daha da artırdığı, buna ek olarak zorlu süreçte ev içi şiddet vakalarının da artış gösterdiği belirtiliyor. Türkiye’deki kadın örgütlerinin acil durum hatlarına gelen çağrılardaki artış ve İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü’nün mart ayı verileri bu artışı gözler önüne seriyor. Buna göre İstanbul’da Mart 2020’de ev içi şiddet vakaları Mart 2019’a kıyasla yüzde 38,2’lik artış gösterdi. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ofisi iş birliğiyle başlatılan çalışma kapsamında Aygaz olarak biz de bu duruma kayıtsız kalamadık ve Covid-19’la mücadele sürecinde aile içi şiddete maruz kalan kadınlara yönelik bir dizi çalışma başlattık.

İLETİŞİM KANALLARI SEFERBER EDİLDİ

Kampanya kapsamında neler yapıyorsunuz? Neler yapacaksınız?

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ofisi iş birliğiyle başlatılan çalışma kapsamında Aygaz olarak, bayi ve istasyon ağımızı, Aygaz İletişim Hattı ve sosyal medya kanallarımızı seferber ederek kadınlara ulaşmayı amaçlıyoruz.

Aygaz ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ofisi iş birliği ile hazırlanan içeriklerle, Covid-19’la mücadele sürecinin kadınların iş ve sosyal hayatına etkileri, kadınların karşı karşıya kaldıkları zorluklar ve yardım alabilecekleri kanallar konusunda bilgiler veriyoruz. Bayilerimiz aracılığıyla kadın müşterilerimize bu dönemde artan şiddetle ilgili bilgilendirici broşürler dağıtıyor, e-posta ve SMS’le Aygaz izinli müşteri veri tabanında bulunan kadınlarla paylaşıyoruz. Aygaz Hizmet Hattı’nı arayan kadınlara ise aile içi şiddet ve şiddete uğramaları durumunda yardım almak için başvuracakları kurumlar ve telefon numaraları hakkında bilgiler veriliyor. Ayıca, Opet iş birliğiyle otogaz istasyonlarının tuvaletlerine de bilgilendirici etiketler yerleştirdik.

Aygaz olarak bizim hedefimiz cinsiyet eşitliği konusunda toplumsal farkındalığı ve bilinci artırmak yatıyor. Farkındalığın artmasının çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından bu alanda yürütülen çalışmalara da ivme katacağına inanıyoruz.

Aygaz tüpleri Türkiye çapında kaç eve ulaşıyor?

Tüketiciler tarafından en çok tercih edilen LPG ürünlerini sunan Aygaz olarak, her gün 60 binin üzerinde eve girmekteyiz.

Gelecekte hangi projeyi hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?

Şu anda netleşen ya da şunu yapacağımız yeni bir proje var diyemiyoruz ancak kültür-sanat, spor, çevre ve toplumsal gelişim gibi birçok alanda yaptığımız proje ve etkinliklerimizin devamlılığını sağlamaya devam edeceğiz.

DAHA GİDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR

Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından nasıl bir Türkiye hayaliniz var? O hayaliniz gerçekleşirse nasıl bir Türkiye olur?

Toplumsal cinsiyet eşitliği, BM tarafından da artık bir insan hakkı olarak nitelendiriliyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği de BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alıyor.

Kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması yalnız temel insan hakkı değil aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmak için kritik bir önem taşıyor. Bugün tüm dünyada pek çok alanda hala çok büyük eşitsizlikler var, kadınların iş gücüne katılımı hala istenen seviyede değil. Öte yandan cinsel şiddet ve istismar, ücretsiz bakım ve ev işlerinin eşitsiz bölüşümü büyük engel teşkil ediyor. Tüm bunlar bütün dünyada olduğu gibi Türkiye için de kritik öneme sahip. Hem devlet hem özel sektör tarafından gerek konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak gerekse politika geliştirme ve konuyu odağına alan projeler geliştirme yönünde önemli çabalar olduğunu görüyoruz. Konunun son birkaç yıldır Türkiye’nin gündeminde olmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Daha gidecek çok yolumuz var. Yolun sonunda, önyargıların toplumsal cinsiyete dayalı kalıp yargıların olmadığı, şiddetsiz, iş ve ev sorumlulukları eşit olarak bölüşüldüğü, hoşgörünün arttığı, eğitim eşitliğinin sağlandığı, özgürlükçü ve kapsayıcı bir toplum hayali var. Bunun sadece Türkiye için değil tüm dünya için kurulması gereken bir hayal olduğunu düşünüyorum.

KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın

BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.

Gülseren Açar ile Özel Röportaj

Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN 

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu - Projeler - Girişimci Kadın Sorunları Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

PWN İstanbul(Profesyonel İş Kadınları Derneği)Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun - Projeler - İş Kadını Sorunlarını anlattı.. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Başarılı iş kadınları röportaj serimizde bu kez Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Darip ile konuştuk. Ebru Darip Kimdir? Ebru Darip hayat hikayesi, başarılı iş kadını nasıl olunur, Koçtaş'ta toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları neler, mağaza müdürü olmak için hangi özellikler gerekir, pazarlama müdürü olmak için hangi özellikler gerekir, çalışan kadınların sorunları nelerdir?

Son Güncelleme: 08.02.2021 18:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.