KADIN ÖRGÜTLERİ

Kadının Güçlenmesi İçin Harıl Harıl Çalışıyorlar

 
WEPs, Toplumsal cinsiyet eşitliğini kendi şirketi SUTEKS’te uzun yıllar öncesinden hayata geçirmeyi başaran Nur Ger’in Birleşmiş Milletler WEPs İş Dünyası Sözcüsü olarak atanmasıyla bir kez daha ülke gündemine geldi. Çok yakın zamanda ve sonrasında  WEPs’i çok daha fazla duyacağız. Örneğin 8 Mart’ta Borsa İstanbul’da 8 Mart’ta düzenlenecek törende gong tıpkı geçen yılki gibi bir kez daha kadın erkek eşitliği için çalacak. Aynı gün törende WEPs'i imzalayan yeni şirketlerin isimleri de açıklanacak. Peki hem özel sektörün hem de kurumların kadının güçlendirilmesi prensipleri WEPs'i imzalaması için çalışan bir ekibin olduğunu biliyor muydunuz? 
Özel sektör ve kuruluşların temsilcilerinin gönüllü olarak çalıştığı Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu harıl harıl çalışıp WEPs'i imzalayanların sayısını artırabilmek için yoğun emek harcıyor. Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Grubu'ndan Dilek Cesur ve Sevgi Ceyda Şairoğlu, İşte Kadınlar'a yaptıkları çalışmaları anlattı. 



Onlarla konuştuklarımızı aktarmadan önce kısa bir not düşelim;
Global Compact Türkiye; 
UN Global Compact, Birleşmiş Milletlerin sürdürülebiliir kapsamlı bir küresel ekonomi için, iş dünyasına ortak bir kalkınma kültürü oluşturmak üzere evrensel ilkeler sunduğu bir platform. Küresel ilkeleri imzalayan şirketler ve kurumlar sürdürülebilir bir ekonomi için yapılması gerekenleri kabul etmiş oluyorlar. Global Compact Türkiye bünyesinde oluşturulan Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu, iş dünyasındaki aktörlerin hem küresel ilkelere hem de kısa adı WEPs olan Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri'ni imzalamaları için çalışıyor. Grupta, hem özel sektör hem de kurumlardan pek çok temsilci gönüllü olarak çalışıyor. 
Birleşmiş Milletler Global Compact ( UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Kadın (UN Women) birimlerinin ortak bir girişimi olan WEPs  2010’dan beri  iş dünyasında kadının güçlendirilmesi için şirketleri ve kurumları WEPs’in 7 ilkesini imzalamaları için teşvik ediyor. Türkiye’den WEPs’i ilk imzalayanlar Sabancı ve Boyner. Elbette WEPs’i imzalayanlar yalnızca onlar değil. 
WEPs’in ne olduğunu, hangi çalışmaların yapıldığını daha iyi anlayabilmek için görüştüğümüz Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu İletişim Ekibi Sorumlusu, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi –Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur ve TİSK Araştırma ve Eğitim Uzmanı Sevgi Ceyda Şairoğlu sorularımızı yanıtladı.

Global Compact Türkiye içinde neden bir kadın çalışma grubu oluşturuldu?
Dilek Cesur:  Global Compact Yönetim Kurulu olarak Türkiye’nin kalkınma hedefleri arasında geride kaldığı konuların başında cinsiyet eşitliği ile ilgili konuların olduğunu gördük. İşte bu doğrultuda biz de Global Compact Yönetim Kurulu olarak en son yaptığımız toplantıda Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles – WEPs) Çalışma Grubu oluşturmaya karar verdik.
 
Amacınız nedir?
Dilek Cesur: İki amacımız var;  UN Global Compact bünyesinde oluşturulan Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubunu‟nun çalışmalarını duyurmak, cinsiyet eşitliği ile ilgili çalışmalar yapan tüm kuruluşlar arasında bir sinerji ve öğrenme ortamı yaratarak kadının iş yerindeki ve toplumdaki yerini güçlendirmek. İkincisi ise UN Global Compact ve UN Women‟ın ortak girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (Women‟s Empowerment Principles – WEPs), Türkiye’de imzalayan firma sayısının arttırmak, kadınların işyerinde, piyasalarda ve toplumda güçlenmesini sağlamak.

Bu hedeflere ulaşmak için neler yaptınız?
Dilek Cesur:  Farkındalığı sağlamak için ilk etapta bütün Küresel İlkeler sözleşmesi imzacılarına, Yönetim Kurulu Başkanımız Yılmaz Argüven’in önderliğinde Mayıs 2015 başında bir mektup yayınladık ve “Kimler buraya dahil olmak ister?” dedik. Böylece ilk toplantımızı 2014’te TİSK’in ev sahipliğinde Ankara’da yaptık. Şu ana kadar Global Compact grupları arasında en çok ilgiyi çeken bu grup oldu. Özellikle son yıllarda Türkiye’de yaşanan olaylar, dünya genelindeki atmosfer hep kadının güçlenmesinden yana. Ekonomik anlamda ülkelerin kalkınması kadının güçlenmesiyle doğru orantılı ve kadının daha çok istihdamın içinde yer almasına bağlı. Global Compact- Sürdürülebiler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imza atan firmalar WEPs’in 7 ilkesinde buluşsun dedik. Mümkün olduğunca WEPs’in 7 ilkesini firmalara anlatarak bu oluşuma katılmaya teşvik şeklinde çalışmalar yapıyoruz.

Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu kimlerden oluşuyor?
Sevgi Ceyda Şairoğlu: TİSK’in koordinasyonunda, UN Women ve UNFPA‟in teknik desteğiyle faaliyet gösteriyoruz. Grup, Global Compact Türkiye‟nin çalışma grupları arasında imzacı sayısı en yüksek olan çalışma grubu. Çalışma grubunda özel sektör, sivil toplum, belediye, akademi temsilcileri yer alıyor.

Şimdiye kadar neler yaptınız?
Dilek Cesur: 2015 yılında 8 Mart’ta dünya çapında borsalarda bir gong töreniyle bu oluşumu daha görünür hale getirmeyi hedefledik.
Sevgi Ceyda Şairoğlu: Global Compact ve UN Woman ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi ortaklığında 8 Mart 2015’te dünya çapında bir gong töreni düzenlendi. Bu etkinlik çerçevesinde Borsa İstanbul ile iletişime geçildi, biz de destek verdik. Biz ilk çalışma grubunu kurduğumuzda WEPs’e imza atan şirket sayısı 23’tü. Geçen yıl Borsa’daki gong etkinliğiyle birlikte 53 oldu.

WEPs imzacıları açısından dünyada Türkiye’nin konumu ne durumda?
Sevgi Ceyda Şairoğlu: Türkiye 53 imzacısıyla WEPs imzacısı sayısı bakımından dünyada en büyük 5.ülke. Şu an hala 5’nciyiz. Ve WEPs imzacısı sayısı 61 oldu.
Dilek Cesur: Global Compact’ta sivil toplum örgütleri belediyeler imza atıyor. WEPs’te sadece özel şirketler imza atıyor. Biz özel şirketleri özendirmeye gayret ediyoruz. Küresel ilkelere imza atıp WEPs de imza atması daha anlamlı oluyor ama WEPs imzacısı olup Global Compact imzacısı olmayan şirketler de var.

Peki bu yıl hangi etkinlikleri yapacaksınız?
Sevgi Ceyda Şairoğlu: Bu yıl da Borsa İstanbul’da 8 Mart’ta gong töreni yapacağız. Yine Borsa İstanbul’un açılış zilinin çalınması şeklinde yapılacak. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün önemine dikkat çekmek ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla, 8 Mart 2016’da Borsa İstanbul, Global Compact Türkiye, UN Women ve IFC iş birliğiyle düzenlenecek Gong Töreni’nde iş dünyası ve sivil toplum liderlerini toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeye ve kadınların güçlenmesini desteklemeye çağıracağız.

Törende kimler olacak?
Sevgi Ceyda Şairoğlu: Törende ilk konuşmayı WEPs İş Dünyası Sözcüsü, SUTEKS Group Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger yapacak. Törende  Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Argüden, IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams,  UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Gisladottir ve Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç de konuşmacılar arasında yer alıyor. Törende ayrıca Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzalayanların lansmanı yapılacak ve mevcut ve yeni WEPs imzacılarıyla fotoğraf çekimi gerçekleştirilecek. Listemiz giderek artıyor. Şu anda 61 imzacı bulunuyor.

WEPs imzacı sayısında artış yavaş ilerliyor sanki, öyle mi?
Dilek Cesur: Aslında iyi gidiyor. En fazla WEPs imzacısı 56 ülke arasında Türkiye 5’inci sırada bulunuyor. Türkiye’de bu konuda son 2 senedir farklı farklı kuruluşların gündeme getirmesiyle çalışmalarda artış var, farkındalık arttı. Mustafa Koç’un vefatı bile farkındalığı artırdı. Davos’ta bu konuda konuşacaktı, bir çok firma için farkındalık yarattı.

NUR GER VE İDİL TÜRKMENOĞLU NEW YORK'TA KONUŞACAK
Sevgi Ceyda Şairoğlu: Türkiye’de hem nicelik hem nitelelik olarak iyi olan WEPs imzacılarımız var. Örneğin Nur Ger, WEPs’e maddi anlamda globalde de destek oluyor. Nur Hanım bu yıl New York’ta WEPs’in konuşmacıları arasında lanse edildi. Benzer şekilde Boyner Holding Boyner Grup İnsan Kaynakları, Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu da New York’ta WEPs Yıllık Konferası’nda konuşma yapacak. Konferansa Borusan Holding, Boyner Group, BPW International / BPW Türkiye, Garanti Bankası, Global Compact Türkiye, Hürriyet, KAGİDER, Karon Mühendislik, Koç Holding, Sabancı Holding,  SUTEKS Tekstil ve Vodafone Türkiye katılacak.

Dilek Cesur: Nur Ger, hem Türkiye hem de uluslararası platformlarda anlatacak sözcülerden biri oldu. Türkiye önemli bir noktada.  Nur Hanım 2013’te onur ödülüne layık görülmüştü. Coca Cola İçecek CEO’su Muhtar Kent, Borusan, 2014’te Cem Boyner ödül aldı. Türkiye’den ilk WEPs imzacısı olan Güler Sabancı, Global Compact’ın Yönetim Kurulu’nda bulunuyor. Sabancı, Boyner ve Borusan gibi şirketler bağımsız şekilde zaten Sabancı ve Borusan kayda değer şeyler yapıyorlardı. Biz çalışma grubu kapsamında bunları birleştirdik ve şirket örneklerini paylaştık. Bu örnekler başka şirketlere ilham oluyor.



Başka hangi çalışmalar yapılıyor?
Sevgi Ceyda Şairoğlu: İlk toplantı sonrası ön rapor hazırladık. Bir yol haritasını çizmek adına şirketlere birkaç soru sorduk, çalışma grubunun amacı faaliyetleri ne olmalı, bunu derledik. İkinci olarak da kadın konusundaki çalışmalarını sorduk ve 2014’te bize cevaplarını gönderen şirketlerin görüşlerini derleyip bir rapor hazırladık ve üye firmalarla paylaştık. En çok hangi alanda neler yapılıyor onu gördük. Daha sonra grupta alt çalışma ekipleri kurduk. Şu anda iletişim ve WEPs uygulama rehberini hazırlayan ekipler aktif. WEPs uygulama ekibi bir rehber hazırlıyor büyük ölçüde bitirildi.  WEPs uygulama rehberi hazırlandıktan sonra şirketler bu rehberi bir yol haritası şeklinde kullanabilecek ve şirket içinde tecrübeli şirketler tarafından eğitim verilmesi gerekecek. “Eğitim materyalleri” ekibi bu eğitim materyallerini hazırlayacak. Onun dışında “Mentorluk” ekibimiz de var. Örneğin Koç Holding ile bir KOBİ’nin eşleştirilmesi ve tecrübe paylaşamı olacak. WEPs rehberini yayınladıktan sonra bu ekiplerimiz aktif hale gelecek. Bir de aktif olan teknik ekibimiz var.

Kadına yönelik şiddet neden sizin çalışma alanınız içinde yer alıyor mu?
Dilek Cesur: Kadının Güçlendirilmesi Grubu’nda zaten şiddete karşı farklı çalışmalar yapan platformların temsilcileri yer alıyor. Yani zaten o gruplar bizim içimizde. Nur Ger, TÜSİAD Cinsiyet Eşitliği Platformu başkanlığını yapıyor zaten. 

Şirketlerin sayısını artırmaya yönelik neler yapılıyor?
Dilek Cesur: Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu’ndaki tüm üyeler olarak WEPs imzacı sayısının artırılması için liderlik yapıyoruz. Örneğin ben kendi adıma liderlerden biri olarak Bursa’da Yeşim Tekstil’de neler yaptığımızı anlatıyorum ve bunu yaygınlaştırmak için çalışıyorum. Bütün üyelerin sözcülük yapmasını istiyoruz ve bunu bekliyoruz. Sayı bu sayede artıyor. BUSİAD ve BUİKAD’ın Global Compact imzacısı olmalarını sağladım. Bundan sonra hedefimiz Buikad’ta WEPs ilkelerini anlatmak ve üyelerini imzacı olmaya davet edeceğiz.
Sevgi Ceyda Şairoğlu: Geçen yıl duyuru yaptığımızda katılanlar oldu. Sonra şirketler birbirinden duya duya imzacı olmaya başladılar. Geniş çaplı duyuruya çıkma ise 8 Mart’ta olacak.

Şirketler WEPS imzacısı olduktan sonra size neler yaptıklarını bildiriyorlar mı?

Dilek Cesur: Öyle bir yükümlük ya da yaptırım yok. Buna imza atanların raporlaması gerekiyor ama bir denetleme bulunmuyor. Sadece yapılıp yapılmadığını ölçümleme var. Belli bir süre raporlama yapılmazsa sistemin dışına çıkarılıyor.