Kadın erkek eşitsizliği her alanda olduğu gibi bilim dünyasında da kendini gösteriyor. STEM ise, Bilim (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik (Mathematics) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltma. Bilim ve teknoloji alanında çalışan kadınların sayısı ise iki elin parmaklarını geçmeyecek türden. Bu alanlarda kadınların varlığını daha da artırabilmeyi amaçlayan  “Aziz Sancar Girls in STEM” projesi ise Türkiye’deki kız çocuklarında bir farkındalık yaratmayı ve ilgilerini STEM alanına yönlendirmeyi hedefliyor. 7 şehirde hayata geçirilen projede STEM Kamp programı, her bir şehir için 2 gün olacak şekilde planlandı. 

İlk oturum 8 Nisan 2016 Cuma günü, son oturum 21 Mayıs 2016 Cuma günü düzenlenecek. Oturumlar GIS şehirlerindeki üniversitelerin konferans ve spor salonlarında gerçekleştirilecek. Toplam 700 öğrencinin yararlanabileceği kamplar Zonguldak, Mersin, Şanlıurfa, Ardahan, Uşak, Ankara ve İstanbul’daki üniversitelerin konferans ve spor salonlarında gerçekleştirilecek. Kampa katılım ücretsiz, tek yapılması gereken internet sitesinden başvuru formunu doldurmak. Kamplara Türk kız çocuklarla birlikte Suriyeli mülteci kız çocuklar da katılacak.  Kampta öğrencilerin bir projieyi yapmaları istenecek. Sadece bu kadar değil. Kamplara katılan kız öğrenciler arasında yapılacak kurada 2 öğrenci ABD ve  Güney Kore’de STEM Yurtdışı Yaz Okulu Kampı’na katılma şansı yakalayacak. İstanbul’da 24 Mayıs 2016’daki “Sürdürülebilir Kalkınma için Kız Çocukların STEM’e Dahil Edilmesi” başlıklı konferansta ise onur konuğu Prof. Aziz Sancar olacak ve STEM yurtdışı programına katılmaya hak kazanan öğrencilere sertifika verilecek. Böylece 7 öğrenci yeni teknolojileri, bilgileri ve kültürleri keşfetmek için ABD’deki Silikon Vadisi’ne, 7 öğrenci ise Güney Kore, Seul’deki yaz kampına gönderilecek. Bu harika projeye www.gisproject.org sayfasında başvurabilirsiniz.
 “Aziz Sancar Girls in STEM” projesinin fikir sahibi ve uygulayacısı Gökhan Coşkun ve eşi Casey Kim. Tamamen kendilerinin oluşturduğu projenin maliyetini de yine kendi cepleriden karşılıyorlar. Projenin direktörlüğünü de yürüten Gökhan Coşkun sorularımızı yanıtladı.

EŞİM VE BEN STEM PROGRAMLARI YÜRÜTÜYORUZ
Sizi yakından tanıyabilir miyiz?
17 yıldır uluslararası ilişkiler, diplomasi, değişim programları ve global eğitim konularında çalışıyorum. 2008 yılında itibaren Amerika’da Washington DC'de Sayın Harriet Fulbright ile birlikte çalışıyoruz. Bugüne kadar Amerika, Güney Kore, Türkiye, Suudi Arabistan, Çin, Moğolistan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Azerbaycan gibi ülkeler arasında bir çok değişim programını tasarlayıp uyguladım. 2010'dan beri STEM egitim politikaları konusunda çalışmalar yürütüyorum.
Projeyi birlikte hayata geçirdiğiniz eşiniz Casey Kim hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Eşim Casey Kim ise Güney Koreli. Sanat ve çocukları sanat yoluyla öğrenmeleri konularında 5 yıla yakındır çalışmalar yapmakta. 2013 yılından itibaren özellikle ilkoğretim öğrencilerinin STEM programlarına ve study abroad programlarına yönlendirilmesi konularında çalışmalar yapıyor. Aziz Sancar GIS projesinin co-founder’ı olarak 2015'ten beri bu proje ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor.
PROJENİN MALİ FİNANSMANINI KENDİMİZ KARŞILIYORUZ
Proje ortakları kimler? Projenin bütçesi nedir?
Proje bütünüyle benim ve eşimin hazırladığı, herhangi bir kurumsal ortağı olmayan bağımsız bir  bir sivil toplum projesi. Projenin bütün mali finansmanını kendimiz karşılıyoruz. Bu süreçte sponsorluk değil ama destek aldığımız kurumlar var; THY, Samsung, Ewha Women University, Tubitak, INTED ve Harriet Fulbright Institute. 
Aziz Sancar’ın projeye katkısı hangi noktada?
Aziz hocanın bu projeye katkısı şöyle; Proje Aziz Hocanın ismiyle uygulanacak. Hocamız projeye degerli fikirleriyle de destek sağladı. Ayrıca 24 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul’da yapılacak olan Uluslararası Konferansın onur konuşmacısı Aziz hoca olacak. Orada yurtdışı programına gidecek öğrencilerle biraraya gelecek.

MEMLEKETİMİZE BORCUMUZ VAR
Neden böyle bir proje yapmak istediniz, amacınız nedir?
Bu projeyi yapmamızın üç nedeni var;
1- Uzun süredir yurtdışında edindiğimiz tecrübeleri ve imkanlari ülkemiz için nasıl degerlendiririz düşüncesi. İstedikki ülkemize katkı sağlayabileceğimiz bir çalışma başlatalım.  Memleketimize borcumuz var ve buna karşılık bizlerin ülkemize bir şeyler katması gerekiyor. Edindiğimiz birikimleri ve imkanları paylaşmak istedik.
AZİZ SANCAR ÇOCUKLAR İÇİN EN GÜZEL ROL MODEL
2- Prof. Aziz Sancar sadece bir bilim adamı olarak değil yüzyillar sonra bu coğrafyadan çıkan ilk bilimsel çalışmaya imza atan birisi olarak da tarihe mal olmuştur.  Hayatı ve duruşuyla sadece Türkiye için değil bütün bu coğrafyanın çocuklar için en güzel rol modeldir. Aziz Sancar ismini çocukların hayatında kalıcı etkiler bırakan bir rol model olmasını istediğimiz için bu projeyi yapmak istedik.
4.SANAYİ DEVRİMİNİ KAÇIRMA LÜKSÜMÜZ YOK
3- Türkiye olarak 4. sanayi devrimini kaçırma lüksümüz yok. Kaybedilen yıllar göz önüne alındığında ülkemizin yeni yüzyılda bilgi üreten bir toplum olması gerekiyor. Bilgi üretmenin, ve teknolojide söz sahibi olmanın temelinde eğitim yatıyor. ilkogretim seviyesinden itibaren çocuklarımızı bilimle, matematikle, teknolojiyle tanıştırır ve uygun eğitim verirsek ülke olarak kalkınmanın önünü açacağız ve yeni sanayi devriminde yerimizi alabileceğiz. Bunun da yolu STEM eğitimi ve yurtdışı eğitim programlarıyla dunyayı yakından tanıma ve takip etmekten geçiyor. Bu temel nedenler kapsamında bu projeyi hayata geçirdik. Proje niteliği açısından dünyada bir ilk. İlkoğretim seviyesinde Türkiye, Amerika ve Güney Kore arasında uygulanan benzer bir proje henüz yok. Umarız bizim proje bu alanda yeni projelere ön ayak olur.

700 KIZ ÖĞRENCİYE ULAŞILACAK
Toplam 7 şehirde hayata geçecek projenin amacı nedir? Proje süresi nedir, toplamda kaç kız öğrenciye ulaşmayı hedefliyorsunuz?
Projenin amacı ilkogretim 6. Sınıf  seviyesinde kız öğrencileri STEM egitimi,  üniversite egitimi  ve yurtdışı eğitime merak duymaları için özendirmek. Anahtar kelime "merak" bu projede. Toplamda 700 kız öğrenciye ulaşmayı planlıyoruz.
Neden bu 7 şehir seçildi?
Şehirlerin eğitim, ticaret ve kamuoyunda yer alma verileri çerçevesinde belirledik.
WEB SİTESİNDEN İLK KAYIT OLAN 100 ÖĞRENCİ ALINACAK
7 şehirden toplam 700 öğrenci seçilecek deniyor. Peki bu seçim neye göre yapılacak, okullar notları iyi olan kız öğrencileri mi size yönlendirecek?
Projede herhangi bir seçicilik, sıralama ya da herhangi bir yeteneği test etme yok. Bütün bu sıralayacılıktan uzak olarak, her şehirden projeye ilk başvuru yapan 100 öğrenci katılabilecek. Web sitemizden şehir bazında kayıt olan ilk 100 öğrenci programa dahil edilecek. Böylece toplamda 700 öğrenci kamplardan yararlanacak.
ÇOCUKLAR RÜZGAR PANELİ YAPACAK, KODLAMA ÖĞRENECEK
Kamp bir günlük sanıyorum, öyle mi? Kaç saat sürecek ve kampta öğrencilere ne eğitimi verilecek, ürün yapmaları istenecek deniyor, ne türden ürünleri yapmaları istenecek? Kamplar bir günlük olacak. Saat 9.00 ile öğleden sonra 16.00 arasında yapılacak. Öğrencilerden çeşitli materyaller kullanarak secmiş olduğumuz STEM içerikli uygulamaları yapmaları istenecek. Örneğin rüzgar paneli, cep telefonu veya kodlama gibi.