Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın sunumundaki açıklamalarında öne çıkan başlıklardan bazıları şöyle;
-Enflasyonun hedefle uyumlu seviyelerde tutulması amaçlanırken fiyat istikrarı da gözetilecektir. Bu temel amaç doğrultusunda enflasyon hedefi hükümetle varılan mutabakatla uyumlu olarak orta vadede yüzde 5 olarak korunmuştur. Enflasyonun 2017 yılında yüzde 6,5'e geriledikten sonra 2018'de yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörmekteyiz.
-Yakın dönemde küresel belirsizlikteki artış yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketlerinin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla temkin düzeyimizi güçlendirerek bir miktar parasal sıkılaştırma gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarımız enflasyon görünümüne bağlı olmaya devam edecek. Enflasyon beklentileri fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleri yakından izleyerek para politikasındaki temkinli duruşumuzu sürdüreceğiz.
-Gelişmeleri yakından takip ederek elimizdeki bütün araçları uygun bir bileşimle ve doğru yerde kullanmaya gayret ediyoruz. Bu doğrultuda yakın dönemde döviz piyasasına dair seçici tedbirler almaya devam ettik. Kasım ayında yabancı para zorunlu karşılık oranlarında yaptığımız indirimle piyasaya döviz likitidesi sağladık. Ayrıca ihracat reeskont kredileri kapsamında yıl sonuna kadar yapılacak olan geri ödemelerin vade uzatımına veya Türk lirası cinsinden yapılabilmesine imkan tanıdık. Buna ek olarak enerji ithalatçısı KİT'lerin döviz talebini kısmen karşılamaya devam ediyoruz. Merkez Bankası olarak para politikası duruşumuz enflasyon görünümüne karşı sıkı döviz likitidesinde dengeleyici ve finansal istikrarı destekleyici niteliğini korumaktadır.
Çetinkaya, yerel paranın değerinin korunması, ticarette ana değişim aracı olarak kullanılmasının son derece önemli olduğunu belirtirken, "Buradaki (Dolar bozdurma kampanyaları) yaklaşımı destekliyoruz" dedi.
- Enflasyon hedefi Hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak orta vadede
yüzde 5 olarak korunmuştur.
- Enflasyonun, 2017 yılında yüzde 6,5’e geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5
düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülmektedir.
- Son çeyrekte iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma öngörülmektedir.
- Yakın dönemde küresel finansal piyasalarda artan oynaklıklar portföy
hareketleri ve varlık fiyatlarında dalgalanmalara yol açmıştır.
- TCMB, bu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz
etkisini sınırlamak amacıyla Kasım ayında parasal sıkılaştırma yapmıştır.
-Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı
olacaktır.
Mevcut TCMB politika duruşu:
- Enflasyon görünümüne karşı sıkı
- Döviz likiditesinde dengeleyici
- Finansal istikrarı destekleyici niteliğini korumaktadır