Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s'in Çarşamba günü yarattığı olumlu beklentiye rağmen Türkiye’ nin kredi notunu düşürmesi hem ekonomi yönetimi hem de uzmanlar tarafından tepkiyle karşılandı.
İşte sosyal medya hesaplarındaki o paylaşımlar;

MEHMET ŞİMŞEK: EN İYİ CEVAP REFORMLARI HIZLANDIRMAK
Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak/mali disiplini korumaktır. Durmak yok reformlara devam
Türkiye'nin temelleri sağlam. Birçok iç & dış şoka rağmen ekonomimiz küresel kriz sonrası dönemde %5.2 büyümüştür, şoklara karşı dirençlidir

NİHAT ZEYBEKCİ: REFORMLARA DEVAM EDECEĞİZ
Moodys’in almış olduğu not indirme kararı Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleri ile hiçbir şekilde örtüşmemektedir. Dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda, yılın ilk yarısında Türk ekonomisi 2016 yılının yarısında %3,9 büyümüştür.
Aynı dönemde Türk ekonomisi hem cari açığını düşürmüş hem de birçok dünya ekonomisi bütçe açığı verirken bütçe fazlası vermiştir.Moodys’in iddiasının aksine özel sektörümüz ve kamu kesiminin dış finansman koşullarında herhangi bozulma yaşanmamaktadır. Siyasi istikrarı koruyacak ve piyasa dostu uygulamalarımızdan tavz vermeden iş yapma ortamını iyileştirecek reformlarımıza devam edeceğiz.

CEVDET YILMAZ: İZAH EDİLEMEZ, SUBJEKTİF
Makroekonomik temeller ile Moodys'in kredi notunu düşürmesi izah edilemez. Subjektif ölçütlerin esas alındığı anlaşılıyor. Türkiye ekonomisi ilk altı ayda %4'e yakın büyüdü, cari açık geçmiş yıllara göre düşük, bütçe disiplini sürüyor ve enflasyon tek hane. Esas olan yatırımcı dostu politikalarımızı sürdürmektir. Piyasa aktörleri rasyonel davranmaya, verilerden hareket etmeye devam edecektir. Siyasi istikrar içinde doğru politikalar uygulamaya devam edeceğiz. Kredi notumuz er veya geç hak ettiğimiz düzeye çıkarılacaktır

CEMİL ERTEM: TARTIŞMALI VE SUBJEKTİF
Moody's in not indirme kararı iktisadi saiklerle alınmış bir karar değildir;bu karar politiktir veTR'ye yönelik saldırıların bir devamıdır.TR'ye yönelik dış yatırımlar, TR ekonomisinin büyüme performansı artarak devam edecektir. Moody's in bu kararından TR ekonomisi zarar görmeyecektir. Kısa vadeli dalgalanmalar için kurumlarımnız hazırlıklıdır. Cumhurbaşkanımızın vurguladığı gibi, derecelendirme kuruluşlarının aldığı kararlar son derece tartışmalı ve subjektif kararlardır. Bu subjektif kararlarla "dışarıdan" TR ekonomisini yönetme zamanları artık geride kalmıştır. Moody's in bu operasyonu boşa çıkacaktır!!! Cumhurbaşkanımızın ABD seyahatinde ABD'li küresel iş çevreleri TR'ye olan güvenlerini CB'nımız huzurunda ısrarla vurguamıştır.Küresel şirketlerin TR'ye olan güvenleri bu seyahette karşılıklı teyit edilmişken, buna rağmen,bu seyahet sonrası not indirimi anlamlıdır.

MAHFİ EĞİLMEZ: NOT DÜŞÜRME GEREKÇELERİ DOĞRU
Moody’s in Türkiye notunu düşürürken kullandığı gerekçeleri ayrıntısıyla ve kaynağından incelediğimizde not düşürme gerekçelerinin doğru olduğunu görüyoruz. Özellikle büyük emeklilik fonlarının statülerinde en az iki reyting kuruluşundan en az BBB (ya da Baa) notuna sahip yani yatırım eşiğinde veya üzerinde not taşıyan tahvillere yatırım yapılabileceği düzenlemesi yer alıyor. Türkiye, Moody’s ve Fitch’in değerlendirmesinde yatırım eşiğinde yer aldığı için büyük emeklilik fonları Türk tahvillerini alabilmişlerdi. Moody’s in bu kararından sonra bu fonlar ellerindeki Türk tahvillerini satarak buradan çıkacaklar ve daha kötüsü not artmadan bir daha buraya yatırım yapamayacaklar. Öyle sanıyorum ki bu fonlar, Standard and Poor’s un yakın geçmişte yaptığı not indirimi ve ardından Moody’s in 18 Temmuz’da vermesi gereken kararını askıya alıp 90 gün içinde açıklayacağını belirtmesinden sonra bu satış ve çıkış işlemini büyük ölçüde yapmışlardır. Hatta ben biraz daha ileri gidip Moody’s in bu fonlara bu işlemi yapmak için zaman kazandırmak amacıyla kararını ertelediğini düşünüyorum. Zaten kararın ertesinde USD/TL kurunun ılımlı bir yükselişle yetinmesi de sanırım bundandır. Ama bu durum, etkinin geçtiği anlamına gelmemelidir. Çünkü bundan böyle Türkiye’nin bu kadar yüksek dış finansman gereksinimini eski maliyetlerle karşılaması o kadar kolay olmayacaktır. Karara karşın CDS priminin 248 baz puanda olması ise önemli bir şanstır. Bu gelişme, Türkiye’yi önemli ölçüde dış finansmana bağımlı yapıdan kurtarmaya yarayacak olan yapısal reformları niçin sürekli gündeme getirdiğimin anlaşılmasına vesile olur umarım.

AHMET MERGEN: TUTARSIZLIĞA SİNİRLENDİM
Moody's in sitesi hacklenmiş olmasın..Ne zaman açıklandı bu haber yaa..Gece kaçta ?? Bunca açıklama sonrası bu haber büyük sürpriz oldu..FED'in Eylül de faiz artırmasından da daha sürpriz bir sonuç. Haydi hayırlısı..Sebepler de öyle çok inandırıcı değil ama demek ki öyle istemişler.. 74000 seviyesi önemli.Canım sıkıldı gece yarısı.Malda değilim.Alıp satmıyorum.Tutarsızlığa sinirlendim.SP le beraber yapsaydın.Paça sıkmadı. Aralığa kadar beklenebilirdi..Biraz daha ortalık aydınlığa çıksın diye.O zamana kadar olmadıysa yapardın giderdin.Demeç ver,sonra not indir? 27066 dolarda idi endeks.Bu haber 50000de gelse kıyamet kopardı.Doların yükselişi ile 25000e inse.Kendi de düşse biraz.Son dip 23000 dolarda dışarıdan para bulmamız daha fazla faiz ödeyerek (CDS ler yükselir)gerçekleşebilir.içeriden bazı fonlar çıkabilir..sonra bakılacak duruma. Son dip 23000.De ki kur tarihi zirve oldu.3.10x23000=71000.22000e inse dolar3.15 olsa 69000..23000x3.15=72500..gibi hesaplamalar yapılabilir. Çok çok kötümserseniz o zaman 18500 deki (çok eski) geçilen tepe x dolar kuru=TL endeks.Fiyatlar gene toparlayabilir de süre uzayacak seneye. Dolar-TL bu haberle tarihi zirveyi aşamazsa gün değişik olabilir. Sene sonu için OVP dolar 3.10 gibiydi zaten.Bakalım ne olacak? Ülke batmıyor.

EMRE ALKİN: UYANIK OLALIM
Moody's kararı 15 Temmuz sonrası toparlanma hamlesinin dış kaynakla desteklenmesini önleme amaçlı bir hamledir. Uyanık olalım. Moody's ve S&P 'nin etkisini azaltmak için büyüme modelini tamamen yüksek teknoloji, AR-GE, tasarım ve inovasyon üzerinde kurgulamalıyız.

DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN: BU KARAR SİYASİ
#Moodys'in - not kararı ile uluslararası kurumlar faslı başladı. Bu kararlar ekonomik değil siyasidir ve siyasi araçlarla mücadele edilir.

KEREM ALKİN: SİYASİ, SUBJEKTİF VE ACELECİ
Derecelendirme kuruluşunun, Moody's in siyasi, sübjektif ve aceleci bir karar aldığına delildir. Shame on you

ARDA TUNCA: TRK KISA VADELİ SERMAYE BAĞIMLISI MI?
Geçiniz Moody's notunu falan. TR kısa vadeli sermaye bağımlısı mı? Bağımlılığı ortadan kaldıracak reformlara başladı mı? Esas konu budur!

ŞÜKRAN ÇELEBİ: ZATEN DURUM ORTADA
Moody's in downgrade etmesi sasirtmadi.Zaten durum ortada!

DOÇ.DR.HATİCE KARAHAN: SAĞ GÖSTERİP SOL VURDU
Moody's sağ gösterip sol vurdu .2 gün önce gelecek ay bitiririm dediği incelemesini hızlı bitirdi
TR şimdi Rusya ekonomisiyle aynı kategoride.

GÖNENÇ GÜRKAYNAK: NOT İNDİRİMİ FON ÇIKIŞI DEMEK
#Moodys not indirimi, yatırım ve fon çıkışı demek. Bunu dedim diye bana kızan mantık, elbette not indirdi diye #Moodys'e kızarak çözüm arar.

DR.NURİ SEVGEN: SİYASİ KARAR
Moody's açıkcası pas geçeceğini beklesem de siyasi bir karar aldığını yeniden ispatladı malesef...

ATTİLA KÖKSAL: ŞAŞIRAN VAR MI?
Moody's'in not indirmesine şaşıran var mı? Daha iki gün önceki pozitif demeçle hepimizi ters köşeye yatırmalarına rağmen.Kredi derecelendirme kuruluşlarına en ufak bir saygım yok ancak şu ortamda "investment grade" olmadığımızı da kabul etmeliyiz.Tekrar yatırım yapılabilir seviyeye çıkmak için ülke içinde huzuru, barışı yeniden tesis etmek ve kurumlarımızı güçlendirmek zorundayız. Yatırımcılar her zaman kredi derecelendirme kuruluşlarının bir adım ötesinden gidiyorlar.Türkiye varlıkları zaten bir süredir "non-investment grade" seviyesinde fiyatlanıyordu. Hatırlarsanız notumuz yatırım yapılabilir seviyeye yükselmeden önce de piyasa bizi zaten öyle fiyatlamıştı. Özetle, faturayı kredi derecelendirme kuruluşları değil gerçek yatırımcılar kesiyor. Hedefimiz onlara yönelik çalışmak olmalı. Biz yapmamız gerekenleri yapar, iç huzuru/barışı sağlar, reformları hızlandırırsak yabancı sermaye koşa koşa gelir.Türkiye'nin ana teması sürüyor. Güçlü demografik yapı ve yüksek büyüme potansiyeli. Bunlar çok önemli ama yeterli değil. Moody's kararı konusunda bir çok ekonomist ve analist maalesef gerçekçi yorumlar yerine kulağa hoş gelecek popülist söylemler yapıyorlar. Gelin hep birlikte yanlış yaptığımız şeyleri açıklıkla eleştirelim, doğruları bulalım ve Moody's'e gereken cevabı böyle verelim.

M.LEVENT YILMAZ: SAHADA KAZANDIĞIMIZI PİYASADA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR
Suriye'de sahada, Birleşmiş Milletler Zirvesi'nde masada kazandığımızı Moody's kararı ile piyasada almaya çalışıyorlar.

FATİH KERESTECİ: DÜNYANIN SONU DEĞİL
Moody's 16/05/2013'te Erdoğan-Obama görüşmesi akşamı not artırmıştı, dün başka bir Erdoğan-Obama görüşmesinin ardından not indirdi.Siyasi...
Moody's not indirimi dünyanın sonu değil. Ama ev ödevlerimizin ehemmiyeti+aciliyeti daha da artmış oldu. Notu geri almak icin cabalamalıyız!