Kadın girişimcilerin önemine dikkat çekmeye ve kadın girişimcilerin sorunlarını çözmeye odaklanan yaklaşık 12 bin üyeli MÜSİAD, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Tuzla Belediyesi işbirliği ile İstanbul’da Kadın Girişimciler Zirvesi gerçekleştirdi. İlk kez düzenlenen zirvenin gala yemeğinin onur konuğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’dı.

"
Kadın Girişimciliği ve Teşvik", “Osmanlı ve İslam İktisadında Kadının Yeri” ile "Gelişmek ve Güçlenmek" başlıklı oturumların yapıldığı zirvede konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı Sema Ramazanoğlu, son 14 yılda kadın istihdamında  izlenen politikalar ve projelerle kadınların işgücüne katılımının arttığını, 2005’ten yana 8,2 puanlık artış sağlanarak oranın yüzde 31,5’e yüksediğini söyledi.
 
İlk Büyük Ölçekli Bilgisayarı Bir Kadın Geliştirdi
MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ise konuşmasında kadınların özelliklerine değinereğk “Bir yerde düzen, ahenk ve estetik bakımından olumlu bir değişim tespit edildiğinde “buraya kadın eli değmiş” denir. Aslında, kadın eli değen yere, yalnızca temizlik ve düzen gelmez. Güzellik, nezaket, incelik ve duyarlık da gelir” dedi.
Konuşmasında kadın mucitlere de değinen Nail Olpak şöyle konuştu;”Bulaşık makinesini bir kadın icat etti: Josephin Cochrane. İlk büyük ölçekli bilgisayarı bir kadın geliştirdi: Grace Hopper. Araba sileceklerini de bir kadın buldu: Mary Anderson. Katlanır yatak, bir kadın tarafından tasarlandı: Sarah Goode. Optik analiz sistemlerini bir kadın keşfetti: Dr. Ellen Ochoa. Güneş enerjisiyle ısıtma sistemini de bir kadın icat etti: Dr. Maria Telkes. Lazerle katarakt tedavi etmek, bir kadının fikriydi: Patricia Bath. Ve elbette daha pekçokları. Sadece mucitlere bakmayalım. Bugün MÜSİAD Kadın Üyeleri arasında, Ağır Sanayiden Uluslararası Ticarete kadar geniş bir yelpazede üyelerimizin olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim. Hedefimiz, niteliklerini ve sayılarını arttırabilmek. Bunların yanısıra, Kadın Girişimciliğinin Profesyonel Hayattaki başarılı örneklerini de unutmamamız gerekir. İntel ve Vodafone gibi Uluslararası kurumların Dünya Tepe yönetiminde bulunan başarılı Türk Kadınları, bunların güzel örnekleri.”

Osmanlı’da İş Hayatında Kadınlar Etkindi
MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, “Tam da bu noktada hatırlatmak isterim ki, dünyanın ilk kadın girişimcileri teşkilatlanmasını kurmuş bir gelenekten geliyoruz. Osmanlı toplumunda sanılanın aksine, kadınlar, iş hayatında oldukça etkindi. O dönemin değerleriyle, Halı ve Kilim Dokumacılığından, İpek Kumaş ve Giysi üretimine kadar farklı alanlarda bunun geniş örnekleri var. 16. yüzyıl padişah fermanlarından, Osmanlı kadınlarının, o dönemde, çamaşırhane işlettiğini öğreniyoruz. Bu medeniyetin mirasçıları olarak, günümüzde toplumsal ve iktisadi planlamada bazı şeyleri değiştirmeye başlamamız gerektiği açıktır. Değişimler, öncelikle zihinlerde başlar. Peşinden araştırmalar, tartışmalar, fikir alışverişleri, akademik çalışmalar ve uygulamalar gelir” diye konuştu.
Dünyanın İlk Kadın Girişimcileri Baciyan-I Rum, Anadolu Kadınları
MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gülten Durdu ise kadınların inançlı, güçlü, derleyici, toparlayıcı, idare edici, çalışkan ve cesaretli olduğunu belirterek şunları söyledi; “Anadolu’da 14. Yüzyılda dünyanın ilk kadın girişimcilik teşkilatlanmasının kurulduğunu biliyor muydunuz? ‘Baciyan-ı Rum’, yani Anadolu Kadınları, Anadolu’nun “cesur” kadınları. Anadolu’nun kendine güvenen girişimci kadınları, dünyadaki ilk kadın girişimcilik teşkilatlanmasını oluşturdular. İşte buradan, köklerimizin cesareti ve kendine güveninden yola çıkarak, kadın girişimcilerimizi desteklemek için harekete geçtik. Dünyanın önde gelen iş insanları örgütlerinden biri olan MÜSİAD olarak, Yeni Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında, kadın girişimcilerin önemine dikkat çekmeye ve kadın girişimcilerin sorunlarını çözmeye odaklandık”
İş dünyasındaki faaliyetleriyle varlıklarını devam ettirmeye çalışan işveren kadınların güçlendirilmesini hedeflediğini belirten Durdu, MÜSİAD’ın zirvenin sonunda tamamen fayda odaklı, girişimci kadınlara destek sağlamak amacıyla önemli bir proje başlatacaklarını söyledi.


Ekonomide Kadın Güçlendirilmeli
Kadın Girişimciler Zirvesi'nde konuşan Tikad Başkanı Nilüfer “Dünyada erkeklerin de egemen olduğu kurumlarda, kadınların da yer aldığı projeler gerçekleşiyor. Ekonominin sürdürülebilir olması için kadınlara ihtiyaç var. Tüm dünya da bunun farkında. Kadınları yalnızca ekonomik büyümede araç olarak görmek yerine, güçlendirilmesi için çalışmalar yapılmalı.”dedi.
Piyasa Kadını Ya Sömürüyor Ya Da Sönükleştiriyor
“İşgücü olarakkadıntabi lazım. Peki kim kadının farklı düşünme yeteneğini  değerlendirebiliyor?” diye soran TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut sözlerini şöyle sürdürdü;”Bir kere piyasa kadını erkeklerle aynı yarışının içine alıyor, baştan başlayan haksız teori. Sonra da neden kadınlar yeterince yükselemiyor? Neden kadınlar bir yere gelemiyor deniyor. Sistem kadını ya piyasada sabahtan akşama sömürüp ailesine yitik bir halde bırakıyor,  ya da çalışmayan kadın ayırımına tabi tutup sönükleştiriyor. Kadına özgü bir çalışma tarzı olmalı!Öyle kadınlarımız var ki potansiyeli son derece yüksek ancak konu hakkında yeterli bilgiye sahip değiller. Kadınların daha duygusal olduğu söyleniyor ancak iş dünyasında buna yer vermiyoruz"






Kadın Girişimcilere “Melek Danışman” Geliyor 
Dünyanın önde gelen iş insanları örgütlerinden biri olan MÜSİAD, yaklaşık 12 bin üyesi ile birlikte Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında, kadın girişimcilerin önemine dikkat çekmeye ve kadın girişimcilerin sorunlarını çözmeye odaklandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesinde “Melek Danışman” isimli projeyi başlatmayı planlayan MÜSİAD, pilot bölge olarak seçilecek ildeki kadın girişimcilere farklı dallardaki uzman danışmanlarla destek olacak, hem büyümelerini sağlayacak hem de ülke ekonomisine katkılarını arttıracak.
Genel Muhasebe, Finans Yönetimi, Borçlanma, Maliye Muhasebesi, İmalat Süreçleri, İmalat Maliyet Muhasebesi, İşçi Hakları ve Mevzuatlar, İş Hukuku, Ticari Hukuk, Pazarlama Stratejijeri ile Satış Stratejileri ve Teknikleri konularında danışmanlık sağlayacak uzmanlarla hem mevcut kadın girişimcilerin cirosunun arttırılması hem de yeni kadın girişimcilerin kısa sürede piyasalara ayak uydurması amaçlanıyor. Yıllık cirosu 1 milyon TL’yi aşan işveren kadınların şirketlerinin oranının, tüm işveren kadın şirketlerine oranla sadece % 3 olmasından yola çıkan MÜSİAD, “Melek Danışman” uygulamasıyla bu oranın 5 yıl içerisinde kademeli bir şekilde en az yüzde 15’e çıkarılmasını planlıyor.