Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2017 Nobel Barış Ödülü'ne, kısa adı ICAN olan  'Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya' layık görüldü. 

Nobel Komitesi, ödülün ICAN'a verilmesinin gerekçesini şöyle açıkladı; "Şimdiye kadar 108 devlet, bu girişime destek verdiğini açıkladı. Dahası ICAN, uluslararası hukuk çerçevesinde nükleer silahların yasaklanması için çaba gösteren öncü bir sivil toplum aktörü haline geldi. 7 Temmuz 2017'de BM'ye üye 122 ülke, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nı kabul etti. Anlaşma, 50 ülke tarafından onaylandığında nükleer silahlar yasağı yürürlüğe girecek ve anlaşmaya taraf olan tüm ülkeler için uluslararası hukuk çerçevesinde bağlayıcı hale gelecek."

ICAN yöneticisi Beatrice Fihn ise Nobel ödülünün ICAN'a verilmesiyle ilgili olarak "ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un nükleer silah kullanmanın yasal olmadığını bilmeliler" diye konuştu. 

İsviçre'nin Cenevre kentinde olan ve kısa adı ICAN olan "Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya"  ICAN''ın yöneticiliğini  34 yaşındaki İsveçli Beatrice Fihn yapıyor.  Yıllardır nükleer silahlanmaya karşı mücadele eden ICAN'ı dünya genelinde destekleyen 468 kuruluş bulunuyor. 2017 Nobel Barış Ödülü'nü kazanan ICAN'a yaklaşık 1 milyon euro para ödülü verilecek.

BEATRICE FİHN KİMDİR?

Beatrice FihnStockholm Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden 2008 yılında mezun oldu.

2011 yılında University of London’da Uluslararası Hukuk yüksek lisans programını tamamladı.

Kariyerine 2006 yılında Kadınların Uluslararası Barış ve Özgürlükler Birliği’nde başlayan Beatrice Fihn, daha sonra Diamond Capital’de yatırımcı ilişkilerini yürüttü. Geneva Centre for Security Policy’de araştırma görevlisi olarak çalıştı.

2010-2014 yılları arasında Reaching Critical Will’de program yöneticiliği yaptı. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu İlk Komitesi ve Silahsızlanma Konferansı gibi BM forumlarını ve silahsızlanma ile ilgili süreçleri izleyip anaiz etti. Reaching Critical Will'ın yayınlarını koordinasyonundan sorumlu oldu.

Beatrice Fihn, 2014 yılından bu yana ise ICAN’ın yöneticiliğini yapıyor. Fihn, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın genişletilmesi çabalarının başarısız olması üzerine arkadaşlarıyla birlikte ICAN kampanyasını başlatmıştı. 

Şimdi yöneticisi olduğu ICAN, 100’den fazla ülkede 200’ün üzerinde örgütle çalışıyor. Amaçları ayrım gözetmeksizin tüm ülkelerde nükleer silahı yasaklayacak bir anlaşmanın imzalanması. ICAN, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nın BM’nin gündemine alınmasında da etkili oldu. Beatrice Fihn, 3 Ekim’de nükleer savaş istiyor diye ABD Başkanı Trump’ı eleştirmiş, 4 Ekim’de ise “Donald Trump, moron” diye mesaj atmıştı. 

Birleşmiş Milletler 122'ye karşı 1 oyla 'Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nı kabul etti. Bu anlaşma, nükleer silahların geliştirilmesini, üretimini, stoklanmasını, satın alınmasını ve nükleer testleri yasaklıyor.

ICAN, BM'de kabul edilen Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'nı büyük bir tehdit haline gelen kitle imha silahlarını kategorik olarak yasa dışı ilan ettiğinin göstergesi olduğunu açıklamıştı.