SUTEKS Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger, BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri Girişimi İş Dünyası Sözcüsü olarak New York’ta BM toplantısına katılacak, Kadının Güçlenmesi Prensipleri Yıllık Konferansı’nda bir konuşma yapacak. Ama bu onun için bir ilk olmayacak. WEPs imzacısı ülkeler onu yakından tanıyor. Çünkü SUTEKS’in insan odaklı ve kadın erkek eşitliği gözeten kurumsal iş modeli 2013 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Kadını güçlendirme Prensipleri (WEPs) yarışmasında onur ödülü kazanmıştı.
Ödül töreni için New York’a giden Nur Ger, verdiği bir röportajda hem kendi hikayesini hem de şirketinin insan odaklı iş modelini şöyle anlatmıştı. Kapitalist gibi kazanıp sosyalist ilkelerle kazandığının yüzde 10’nunu çalışanlarıyla paylaşan Nur Ger, 80’ler Türkiye’sinde kadınların eşlerinden izin alarak çalışabildikleri bir atmosferde SUTEKS’i kurduğu için kendisini Türkiye’nin kara koyunu olarak tanımlıyor.

İşte Nur Ger’in röportajından çarpıcı bölümler;
TOPLUMUN KARA KOYUNUYUM
Ben birinci nesil bir girişimciyim. 1980’li yıllarda kendi işimi kendim kurdum. O yıllar bir şirketi kurabilmek için bile eşinizin imzasını almanız gereken yıllardı. Yapmak istediğimi yapmamdan ötürü kendimi toplumun “kara koyunu” olarak gösterebilirim.
 
BAŞKA KADINLARIN AYNI SORUNLARI YAŞAMASINI İSTEMEDİM
Daha sonra kendi profesyonel hAyatımda diğer kadınların beniMle aynı sorunlara tanık olup yaşamalarını istemedim. Bu sebepten cinsiyet eşitliğini temel alan kurumsal atmosfere tam destek verdim ve 1997 senesinden ortağım olan Sayın Metin Peköz’den de bu konuda aynı desteği gördüm.
 
EN YÜKSEK GERİ DÖNÜŞÜM İNSANİ DEĞERLERE YATIRIMDA
Aynı zamanda en yüksek geri dönüşümün yaşandığı yatırımın insani değerlere yapılan yatırım olduğuna inanıyoruz. Böylelikle yarattığımız ortamın doğası gereği cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir ortam olması gerekmekteydi. Ama bunca yıldır kadınların en büyük azınlık olduğu tamamen cinsiyet ayrımcılığının söz konusu olduğu bir toplumda, cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bu ortamı yaratabilmek akıntıya karşı kürek çekmekti.
SUTEKS’TE HİYERARŞİ YOK, PATRON YOK, MÜDÜR YOK
Peki bu atmosferi nasıl yarattık? Her şeyden önce biz kendimizi adamıştık ve bütün görüşlerimizi, fikirlerimizi ve ruhumuzu kendi takımımızın tamamına aktardık. Suteks’te hiyerarşi yok; patronların, başkanların, müdürlerin olmadığı sadece herkesin eşit ve takım arkadaşları olduğu tamamen hiyerarşisiz bir ortamımız var.
Peki nasıl çalışıyoruz? Hem teknik olarak hem sosyal hem de cinsiyet eşitliği açısında çok yoğun olarak eğitim alıyoruz. Toplantılarımızda da cinsiyet eşitliğinin hakim oduğu bir ortam mevcut. Bunlara ek olarak kar paylaşım sistemimiz kendi içinde benzersiz. 1997 yılından beri karımızın oldukça iyi bir oranını çalışanlarımızla paylaşıyoruz. Bu da onlara ek bir motivasyon sağlıyor.
 
ANNELER 4 YIL EVDEN ÇALIŞABİLİYOR
Ayrıca bütün çalışanlarımıza psikolojik ve yasal destek de veriyoruz. Böylelikle özellikle kadın çalışanlarımıza yeni bir özgüven sağlanmış oluyor. Hamilelik ve annelik süreçlerine de öncelik veriyoruz.
Bu çalışanlarımız çocukları 4 yaşına gelene kadar kendi çalışma zamanlarını kendileri ayarlıyor, ofimizi kendi evlerine taşıyorlar. Böylelikle evden çalışabiliyorlar.
Bizim toplumumuzda annelere aynı zamanda işlerine odaklanabilecekleri derecede yeterli annelik hizmeti sunulmuyor. Halbuki kariyerleri ve işlerinde kalabilmeleri yaşamsal bir gerekliliktir. Bu sebepten kurumsal ortamımızın tamamını kadın çalışanlarımızın işlerinde kalabilmelerine adadık.
 
EŞİTLİK OLMADAN KALİTE OLMAZ

Cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir şirket ortamının getirisi çok büyük. Bizim çalışma felsefemiz “Eşitlik olmadan kalite olmaz”dır. Ve bu, bana inanın, iç dinamikler ve karlılık açısından oldukça faydalı bir şirket ortamı oluşturuyor. Uluslararası bir seviyede şirket olarak gerçekleştirdiklerimizden ötürü kabul görmek ve ödüllendirilmek diğer kurumlara da örnek olmalı. Ve eğer bir şirkette cinsiyet eşitliği sağlandı ise olabileceğinin en iyisi olduğu ve de bir ülkede insana verilen en büyük değer, cinsiyet eşitliği ise olabileceğinin en iyisi haline geldiği anlaşılmalıdır.  

EŞİTLİK SADECE KADINLARIN DEĞİL TOPLUMUN MESELESİ

Erkekler neden sizin derneğinize katılmalı, onlara bir çağrıda bulunur musunuz?

Toplumsal cinsiyet eşitliği meselesi sadece kadınların meselesi değil. Toplumun her kesiminden insanı ilgilendiren bir konu. Ailede, ekonomide ve toplumda karar vericilerin yasa koyucuların ağırlıklı erkekler olmasından dolayı değişimin erkeklerden başlaması gerektiğini düşünüyoruz. Tam eşitliğe inanan, hayatın her alanında erkeklere tanınan fırsatların tamamının kadınlara da tanınmasını isteyen erkekleri derneğimize bekliyoruz.

YANINDAYIZ Derneği, İlçelerin Cinsiyet Eşitsizliğinin Röntgenini Çekti

YANINDAYIZ Derneği'nin Kanada Büyükelçiliği ve İstanbul Üniversitesi iş birliği ile hazırladığı 'Türkiye’nin ilk İlçe Bazında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeks’i çarpıcı sonuçlar içeriyor. “Politik katılım ve karar alma”, “Eğitim”, “Ekonomik yaşam ve kaynaklara erişim” ile”Sağlık ve spor” olmak üzere dört ana kategoride, 27 alt göstergeye göre hazırlanan endeksin zirvesinde İzmir’in Karşıyaka ilçesi yer aldı. Endekste en düşük puan ise Şanlıurfa Akçakale’de kaydedildi.

HABERİ OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

NUR GER İLE YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJI İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Türkiye’de bir ilk: Erkekler toplumsal cinsiyet eşitliği için 'Yanındayız' derneğini kurdu

Başkanlığını toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu Nur Ger’in yaptığı YANINDAYIZ Derneği’nin kurucu üyeleri arasında pek çok ünlü erkek iş insanı, sanatçı, gazeteci, hukukçu ve ekonomist bulunuyor. YANINDAYIZ Derneği, evrensel insan hakları anlayışıyla Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için zihniyet ve davranış değişikliğini yaratmayı hedefliyor.

HABERİ OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

YANINDAYIZ Derneği; KadınErkekEşittirNokta!

Türkiye'de sanat ve iş dünyasından 40 erkeğin, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve her türlü ayrımcılıkla mücadele etmek için kurduğu ‘YANINDAYIZ Derneği'nin, 24 Ekim 2019 tarihinde düzenleyeceği “KadınErkekEşittirNokta” konferansında, cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekilecek. HABERİ OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN