NUTELLA PALMİYE YAĞI KULLANIYOR
Dünya çapında 2,5 saniyede 1 kavanoz Nutella satılıyor. Milyonlarca seveni bu ünlü çikolota markası hakkındaki raporu tartışıyor. Çünkü Nutella'nın pürüzsüz dokusu ve raf ömrü nedeniyle kullandığı palmiye yağı ile ilgili olarak Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi çok dikkat çekici ve önemli bir rapor açıkladı.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin (EFSA) raporunda açıkça Nutella'Daki palmiye yağının diğer yağ çeşitlerine göre daha kanserojen bir madde olduğunu belirtti.
NUTELLA KANSOROJEN İDDİASI
Rapor bütün dünyada büyük yankı uyandırırken hisseleri yüzde 3 değer kaybeden Nutella'yı üreten İtalyan Ferrero yayınladığı televizyon reklamı ile iddialara yanıt verdi.
Nutelle reklamında palmiye yağının tehlike yaratmayacak biçimde kullanıldığı ifade edildi. Reklamda ayrıca palmiye yağı sayesinde Nutella'nın istenilen kıvamda olmasının sağlandığı da anlatıldı. Ancak uzmanlara göre Ferroro, Nutella'da palmiye yağı yerine başka bir yağ kullanırsa maliyetleri 8.22 milyon dolar artacağı için özellikle palmiye yağı kullanıyor.
Uzmanlar Nutella'nın bu hamlesinin ekonomik nedenlerle olduğunu savunuyor. Bunun sebebi ise, Ferroro'nun Nutella'da kullandığı yağı değiştirmeye karar vermesi durumunda, yıllık maliyetlerin 8-22 milyon dolar artacak olması.
2015 yılında dünyada her 2.5 saniyede 1 kavanoz Nutella satıldı.
PALMİYE YAĞI NEDEN ZARARLI?
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin (EFSA) raporuna göre palmiye yağı, 200 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda rafine edildiği için diğer tüm bitkisel yağlardan daha tehlikeli.
Bu işlemle glisidil yağlı asit esterleri (veya GE) olarak adlandırılan atık maddelere neden oluyor. Bu maddelerin hazmı da tümörlere yol açtığı düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor.
CANAN KARATAY, PALMİYE YAĞI KULLANILAN NUTELLA İLE İLGİLİ KANAL D'DE AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Prof.Dr. Canan Karatay, Kanal D Ana Haber Bülteninde Ahmet Hakan'ın palmiye yağının kanserojen olduğu şeklindeki iddialarla ilgili sorularını yanıtladı.
Çikolotalı fındık kreması kanser yapar mı? Gerçekten olabilir mi böyle bir şey palmiye yağı kansorojen etki yapar mı?
Tabiki yapıyor, bir kere şeker kanser hücrelerini besliyor. Palmiye yağı da çoklu doymamış bir çekirdek yağdır. Bunlar ısıl işlem gördüklerinde rafine olduklarında çok fazla miktarda trans yağ meydana geliyor. Trans yağların da yüzde 1500 kanserojen olduğu biliniyor.
Karaciğerin yağlanmasının sebebi şeker ve trans yağlardır.
Karaciğeriniz yağlanmıştı, çok yediğinizi söylemiştiniz sizinle görüştüğümüzde
Bir anahtar kırıldığında kapıyı açamayız, kapı çalışmaz hale gelir. Trans yağlar hücrelerimizde yavaş yavaş bozulmaya, normal işlevlerini görememesine ve hormonol dengesizliğe neden oluyor. Sadece kanser değil, şeker, tansiyon yüksekliği, kalp krizi, felç, alzheimer, triod hastalıkları, karaciğer yağlanması, pankreas hastalıklarının altında şekerler ve terans yağlar yatıyor.
Siz beni şeker konusunda geçen yaz uyarmıştınız. Kavaonazda satılan kremaları yememiştim. Önceden yemiştim.
İyiki uyarmışım bir faydam olmuş size, çok iyi.
Bu ürünlerle ilgili bir marka çok ön plana çıktı, herkes onun üzerinden tartışmaya başladı. Sadece ona mı odaklanmalıyız yoksa tüm markalar benzer işlemleren bi geçiyor.
Benzer işlemden geçen mısırözü de palmiye de dahil, ısıl işlem gördüklerinde trans yağa giriyor. Çocuklara paketlenmiş hiçbir şey vermememiz gerektiğini söylüyorum. dilimde tüy bitti, pakete girmik bütün sadece krema değli, çikolatalar, pastalar. Palmiye yağı Endonezya'dan alınıyor. 3 sene önce 1 tonu 30-50 Dolardı. Ucuzdu. Her türlü hazır yiyeceğin ve içeceğin, teleizyonlarda reklamları yapılan paketli yiyeceklerin içinde bu var.
O zaman biz bunların tümüne birden mesafe koymalıyız öyle mi?
Rafine olduğunda ısıl işlem görüyorlar, katkı maddeleri de ekleniyor ya da eklenmiyor, rafine olduğunda zeytinyağı bile etkileniyor.
Sabah, kızarmış ekmeğin üstüne azıcık sürsek o da zararlı?
Ekmek zaten şeker, onun üzerine yine şeker sürüyorsunuz. Ben ne yapayım. Peynir, yumurta, 30-40 zeytin yiyin, bütün Türkiye sağlığına kavuşur.
Canımız çekerse ne yapacağız?
Canınızın çekmesi demek o ürünün beyinde bağımlılık yaptığını gösteriyor. Ekmeğin içindeki guluten bağımlılık yaratıyor. Hakikaten kokain bağımlılığı gibi.
Bazı arkadaşlarım bu kavanozla alıyorlar kaşık kaşık yiyorlar?
Moral vermiyor, depresyonu tetikliyor. O sırda uyarı gibi oluyor ama onsuz kalamıyorlar, buna yokluk sendromu diyoruz.
Ne yapmalı?
Giderek azaltarak, vücudumuzu ve beynimizi reset etmemiz lazım.