Ne çok duyduk bu sözü; Kız başına!
Kız başına ne işin var barda...
Kız başına gece gece nereye?
Kız başına yapamazsın...
Kız başına mühendis olamazsın...
Kız başına ne işin var sokaklarda...
Bu iki kelime; kız başına... Kadını aciz bir varlık haline getiren, baskılayan, önüne engel koyan bu kelime aynı zamanda kadına yönelik nefreti körüklüyor, kadına yönelik şiddetin 'bahanesi' yapılıyor, erkek egemenliğini güçlendirirken kadına yönelik cinsel taciz ve şiddetin kaynağı oluveriyor.
Bunu tersine çevirmek mümkün olabilir mi? Yani 'Kız başına' kelimesini kullanarak toplumsal önyargıları kırmak mümkün olabilir mi? ODTÜ'de gençlerden oluşan 10 kişilik bir ekip neden olmasın diyor.
Facebook yılda 4 kez olmak üzere düzenlediği “sosyal medya üzerindeki nefret söylemini azaltmak” temalı bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyor. Bu proje kapsamında dünyanın farklı ülkelerinden birçok katılımcı kendi ülkesiyle ilgili bir sorunu ele alıp çözmek için kampanya düzenliyor. ODTÜ'den 6 genç de bu kampanya çerçevesinde 'Kız Başına' kampanyasını başlattı.
Sosyal medyada #kızbaşına etiketini kullanarak cinsel taciz ve şiddete karşı farkındalık yaratmaya çalışan ekip, bir yandan da eczanelere özel olarak hazırladıkları broşürleri dağıtıyorlar. Amaç, şiddet mağduru kadınların gittiği eczanelerde onlara destek olabilmek. Sosyal medyada başlatılan kampanya kapsamında; facebook, twitter ve Instagram'da #kızbaşına yapamazsın denilenleri yap ve paylaş kampanyası düzenlendi. Bu yarışmayla kızlara sen “kız başına”yapamazsın denilen şeyleri yapabileceklerini göstermek isteniyor.
Ekip lideri Melike Bal, kampanyayla ilgili şunları söylüyor; "Facebook kampanyasında biz de bu proje kapsamında ODTÜ’yü temsil etmek üzere lisans öğrencilerinden interdisipliner bir ekip oluşturduk. Ekibimiz 6 kadın ve 4 erkekten oluşmaktadır. Ekip lideri Melike Bal, kamera çekim ve kurgu Yıldız Sağnak ve Beyza Aycan Yıldız, grafik tasarım Nilay Kırcı, sosyal medyada içerik sorumluları Selin Gökçe ve Batu Bozkürk, finans koordinatörü Ahmet Cem Haspolat, sosyal medya takip ve Twitter Ezgi Egesel ve Talha Baykal, bilgisayar uygulamalar sorumlusu Ahmet Nakışçı. Projemizi, okulumuzda Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü’nde öğretim üyesi olan Yeşim Çaplı danışmalığında yürütüyoruz.
Projemizdeki temel hedeflerimiz kadına yönelik şiddet, taciz ve nefret söylemini azaltmak ve bunlara karşı farkındalık yaratmaktır. Bu konuda çeşitli girişimlerde bulunup etkinlikler düzenliyoruz. Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarımızla sosyal medya üzerinde aktif olarak faaliyet göstermekteyiz."
Bal, eczanelerle neden işbirliği yaptıklarını ise şöyle anlatıyor; "Eczane Kampanyası: Biz ekip olarak fark ettik ki şiddet gören kadınların ister istemez ortak noktaları eczaneler oluyor. Kimi zaman konuşup rahatlamak için kimi zaman da yaralarını sarmak için ilk gittikleri yer mahalle eczaneleri oluyor. Biz de bu mağdur kadınlara yol gösteren, rehber niteliğinde bir broşür hazırladık. Ücretsiz olarak eczanelere bırakıyoruz, bu şekilde eczacılardan yardım alarak onlara ulaşmayı hedefliyoruz. Bununla beraber bir de “100 gönüllü eczacı arıyoruz” kampanyamız var. Gönüllü eczacılarımızdan WhatsApp’taki eczacı gruplarına mesajımızı göndermelerini istiyoruz. Bu şekilde daha fazla eczaneye ulaşıp, daha fazla mağdura yardımcı olabilmeyi hedefliyoruz."
, yelken , doğa, edebiyat ve sinema ile nefes alır.
KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın
BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı
Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.
Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.
Gülseren Açar ile Özel Röportaj
Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN