Evrim Aras, 2001 yılından beri çalıştığı Aras Kargo’nun başına babasının 2008 yılında vefat etmesiyle geçtiğinde şirketleri iflasın eşiğindeydi. İki yıl gibi kısa sürede şirketi 6 kat büyütmeyi başaran Aras, kadın çalışanlara yönelik çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. BM Kadınların Güçlenmesi Prensipleri WEPs’e imza atan ilk kargo şirketinin CEO’su olmasının yanı sıra TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun da başkanlığını yürütün Evrim Aras, Fortune Türkiye dergisine verdiği röportajda geride kalan yılı değerlendirirken, 2016 hedeflerini ve kadınlara yönelik çalışmalarını anlattı.
AYDA 5 MİLYON KOLİ, 3 MİLYON ZARF TAŞIYORUZ
Aras Kargo’nun 13 bölge müdürlüğü, 28 transfer merkezi, 825 şube, 3 bin 320 araç, 12 bin çalışan ile hizmet verdiğini belirten Evrim Aras sektöre ilişkin şu çarpıcı verileri paylaştı; “ Her ay 12 milyon kişi, kurum ve kuruluşla yakın iletişim kuruyor ve onların kargolarını taşıyoruz. Günlük 450 bini aşan gönderi, aylık 5,4 milyon koli, 3,1 milyon dosyayı Türkiye’nin bir noktasından diğerine taşıyoruz. Bu rakamlar Avrupa’da bir ülkenin kapasitesi. Oysa biz bu rakamları Türkiye’de tek başımıza yapıyoruz.”
HEDEF 1 MİLYAR TL
2016’da büyüme hedeflerimizi yüksek tutuyoruz ve yüzde 19 oranında büyümek istiyoruz. Kendimize 1 milyar TL’lik şirket olma hedefini koyduk. Büyümemize paralel olarak istihdamı artırmak, dağıtım kanallarımızı optimize etmek, müşteriye en doğru noktalardan ulaşmak istiyoruz.


KADINLARIN ÜSTESİNDEN GELEMEYECEĞİ İŞ YOK
Erkek işgücünün ağırlıklı olduğu sektörde uygun çalışma koşulları sağlandığı takdirde kadınların üstesinden gelemeyeceği hiçbir iş ve çalışamayacağı hiçbir sektör bulunmadığını söyleyen Aras, şirkette kadın çalışan sayısını artırmak için kotadan annelere esnek izin uygulamasına kadar pek çok çalışmayı hayata geçirdiklerini anlattı.
KADIN KOTASI YÜZDE 20 ARTTI
“Kargo sektörü zorlu iş koşulları ve bedensel güç gerektirmesi nedeniyle, erkek işgücünün ağırlıklı olduğu bir sektör. Acentelerimizin yüzde 22’si kadın” diyen Evrim Aras, yaptıkları kadın kotasını 2014’te yüzde 16, 2015’te ise yüzde 20 oranında artırdıklarını kaydetti. Aras, şirkette anne olan çalışanlara yönelik uygulamalarını ise şöyle anlattı; “Annelere esnek çalışma saati uygulaması getirdik. Bebekler bir yaşına gelinceye kadar her gün iki saat süt izni, bir-üç yaş arası her gün bir saat bebek bakım izni ve üç yaşına kadar Cumartesi izin verdik. Anneler için okulun ilk ve son günü, aşı günü izinlerini prosedüre ekledik.”


YEDEK PARÇA MÜDÜRÜMÜZ KADIN
“Kazandır-kazan” öneri sistemi ile kadın çalışan öneren çalışana prim sağladık. Hijyenik emzirme odaları, çalışanlara yönelik anne-çocuk sağlığı eğitimleri ve daha fazla kadın çalışan için tüm şirkete öneri anketi uygulamasını hayata geçirdik. Bizimle beraber uzun süreden beri çalışan kadın teknisyenler var. Mesela Maslak Oto Sanayi’nde 20 yıllık yedek parça müdürümüz kadın. Bu örneklerin çoğalmasını istiyoruz.”
AMACIMIZ KADIN GİRİŞİMCİ SAYISINI YÜZDE 25 ARTIRMAK
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi için çalıştıklarını söyleyen Aras girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak farkındalığının artırılmasına yönelik lobi faliyetleri, rol model buluşmaları düzenlediklerini belirtti. Aras “Hedefimiz kadın girişimci sayısını yüzde 25 oranında artırmak. Kadınların finansmana erişmesini kolaylaştırmak, bankaların kadın girişimcilere kredi vermelerini teşvik edecek ve kolaylaştıracak mekanizmaların da geliştirilebilmesine destek olmak istiyoruz. Ayrıca kamu alımlarında yerli ürünlere yüzde 15 fiyat avantajı sağlayan düzenlemenin, benzerinin kadın girişimcilerin desteklenmesi imkanı veren düzenlemenin hayata geçirilmesini sağlamak istiyoruz.”