TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, katıldığı KAGİDER’in geleneksel kahvaltı toplantısında TAV’ın girişimcilik başarısının arkasında yatan sırları kadın girişimcilerle paylaştı. Konuşmasını kahkahalarla karşılanan birbirinden ilginç hikayelerle süsleyen Şener salondakilerin ilgisini yüksek düzeyde tutmayı başarırken hem TAV’ın hem de ülkenin gündeme ilişkin önemli açıklamalarda da bulundu.
Dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’nde bir vaka örneği olarak gösterilen TAV’ın tam bir girişimcilik projesi olduğunu söyleyen Şener, 30 ayda planlanan TAV projesini 22 ayda sabah 6.30-gece 23.00’e kadar çalışarak bu şekilde tamamladıklarını belirtti ve başarıya giden yolda yapılması gerekenleri şöyle anlattı; “Girişimcilik, herkesin gördüğü fakat kimsenin düşünemediği fikirleri hayata geçirme cesaretidir. Şeytanın avukatlığını yapan insanları uzaklaştırın ki, düşünceleriniz hayata geçebilsin. Günde binlerce fikir maalesef şeytanın avukatlığını yapan kişiler tarafından öldürülüyor. Çalışma ve her türlü teknolojiyi kullanabilme becerisi başarıyı getiriyor.”
Başarının sürdürülebilir olması için de pazarla ilgili doğru bilgi alıp onu geleceğe taşıyabilmenin önemli olduğuna vurgu yapan Şener, bir Kızılderili hikayesi de anlattı. Hikayeye göre; Bir Kızıldereli şefine bu kış nasıl geçecek diye sorarlar. O da meteorolojiye sorar. Meteoroloji biraz soğuk geçecek der. Bunun üzerine bizim şef kabilesine ‘Bu kış çok soğuk geçecek, odun toplayın’ der. Aradan biraz zaman geçer şefe yine sorarlar havalar nasıl olacak diye. O da meteoroljiye sorar. Meteoroloji bu kış çok çok soğuk geçecek’der. Şef, ‘Sen daha önce soğuklar az olacak diyordun şimdi ne oldu da çok soğuk olacak’ diyorsun diye sorar. Bunun üzerine meteoroliji ‘Ne bileyim Kızılderililer deli gibi odun topluyor,ondan’ diye yanıt veririr.
Dünyada 17 ülkede TAV’ın ayak izi oludğunu, Kenya’dan Washington’daki çeşitli işletmeleriyle TAV’ın küresel bir markaya dönüştüğüne dikkat çeken Şener TAV’a yabancı ortakların katılmasında Reuters’e yaptığı bir açıklamanın etkili olduğunu söyledi. Reuters’e halka açılacaklarını söylemesinin ardından Bahreyn’den bir yatırımcının kendisini arayarak hisselerin yüzde 5’ini halka açılmadan önce satın almak istediğini, Kuveyt’e yüzde 5’lik satışın ardından Golden Sachs’a da yüzde 15’lik hisse satışı ile 450 milyon dolarlık bir büyüme yaratacak sermayeyi bulduklarını, böylece şirketin değerini katlayarak bugünlere geldiklerini anlattı. Gelinen noktada ise artık parasal ortaklara değil, bir endüstüriyel stratejik ortaya hisse satılması gerektiğini söyledi.
IBM ile bir çalışma yaparak şirket içinde facebook gibi özel bir iletişim ağı oluşturduklarını belirten Şener “Çok değişik coğrafyalarda çalışırken bilgi aktarımını çok hızlı olması gerektiğine inanıyoruz. ABD’de ne oluyorsa ertesi gün holdingte ilgili arkadaşı önüne gelir. Herkes her şeyi bilir. Eğer çok çalışırsanız başarılar size geliyor” dedi. Başarıya giden yolda işe odaklanmanın da önemli olduğunu söyleyen Şener “Şansa çok inananlardan değilim, işimiz geleceği yönetmek, geleceği sizin yaratmanız gerek” diyerek odaklanmayla ilgili yapılan bir deneyi anlattı.