İş kadını Pınar Ateşoğulları, 20 yıldan fazla bir zamandan beri iş hayatının içinde. Üniversite eğitimiyle yetinmeyip insan kaynakları alanında yüksek lisans da yapan Ateşoğulları, personel şefi olarak başladığı çalışma hayatında insan kaynakları müdürlüğüne kadar yükselmiş başarılı bir iş kadını.

 

Uzun zamandır iş hayatında deneyimli bir kadın olarak Pınar Ateşoğulları, "Bir kadın neden çalışmalı?" sorumuza bakın nasıl yanıt veriyor... 

PINAR ATEŞOĞULLARI KİMDİR?

Eğitim ve kariyeriniz nasıl ilerledi?  

1976 Ankara doğumluyum. Lisans eğitimimi Anadolu Üniversitesi Çalışma İlişkileri ve Endüstri İlişkileri bölümünde, yüksek lisans eğitimimi Beykent Üniversitesi İnsan Kaynakları ve Örgütsel değişim bölümünde tamamladım.

20 YILI AŞKIN DENEYİM

Kariyer yolculuğunuz nasıl ilerledi? Yıllara göre hangi kurumlarda, hangi pozisyonlarda ne kadar süre ile çalıştınız, şimdi hangi kurumda ve hangi pozisyonda çalışıyorsunuz?

Kariyer hayatıma Sdg Yapı End. Tes. San. ve Tic. A.Ş' de başladım. 1996-2003 yıllarında personel şefi olarak çalıştım. Daha sonra 2004- 2005 yılları arasında Gis Müh. Elk. Taah. Ltd firmasında muhasebe sorumlusu olarak görev aldım. Buradan ayrılarak 2005- 2018 yılları arasında hayatımda çok önemli bir yeri olan Maksima Aksesuar ve Sanayi Tic. A.Ş'de İnsan Kaynakları Müdürü olarak görev aldım. Firmamın kapanması nedeni ile işten ayrıldım. Daha sonra 6 ay kadar Vigoss Jeans A.Ş' de İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü olarak görev aldıktan sonra ailemin yanına Ankara'ya döndüm. Şu an için çalışmıyorum. İş görüşmelerim devam ediyor.

İNSAN KAYNAKLARI UZMANI OLMAK...

Hangi alanda uzmansınız, özellikleriniz neler, kısaca anlatır mısınız? Sizin mesleğinizi seçmek isteyen veya bu yolda ilerleyenler kadınlara rehber olması için yaptığınız işle ilgili, uzmanlığınızın olduğu konuda püf noktalarını paylaşır mısınız?

İnsan Kaynakları çok geniş bir alan. 20 yıldır emek verdiğim için bir çok alanında çalışma fırsatım oldu. İşe alım, yetenek yönetimi, özlük hakları, kalite sorumluluğu, sosyal uygunluk denetimleriyle birebir ilgilendim. Bu konuda da yöneticilerimin desteği ile firmamı çok iyi yerlere getirdiğimizi düşünüyorum. İdari işlerde de görev aldım. Yalnız insan kaynakları alanının teknik bilgiler dışında karakter özellikleri de isteyen bir meslek olduğunu düşünüyorum. İnsanları sevmeden ve empati duygunuz gelişmemişse başarılı olabileceğiniz bir çalışma alanı değil. Çalışabilirsiniz ama başarılı olamazsınız. Benim bu bölümde çalışmak isteyen sadece kadınlara değil herkese verebileceğim en önemli tavsiye işlerinde adil olmalarıdır. İnsan kaynakları mesleğinde çalışanlar, her zaman yönetimle çalışanlar arasında kalırlar. Adil bir dengeyi sağlayıp iki tarafında güvenini sağlamak bu işin püf noktasıdır. Birde ricam yapılan iş görüşmeleri çok önemli, aslında o görüşmeler sırasında bir insanın ve hatta ailesinin hayatı şekilleniyor. Karşı tarafı değerlendirirken empati yapılması bir gün iş arayanın kendi de olabileceğini düşünerek değerlendirmesi çok önemlidir.

PROJEM MUTLU OLABİLECEĞİM BİR İŞ BULMAK

Çalıştığınız kurum hangi alanda faaliyet gösteriyor. İşinizde tam olarak neler yapıyorsunuz anlatır mısınız? Yeni projeleriniz neler?

Şu an çalışmıyorum. Ama 13 yıl görev aldığım firmadan bahsetmem gerekirse Avrupa'nın en önemli firmalarına deri kemer ve çanta ihracatı yapıyorduk. Bu firmada insan kaynaklarının her alanını deneyimledim. Firmanın İSO ve Ohsas Belgeleri alabilmesi için çalıştım. Sosyal uygunluk denetimleriyle birebir ilgilendim. Bir üretim firması olduğu için bir ayağım da devamlı genel düzen için çalışma sahasındaydı diyebilirim. Firmamızda açık kapı sistemi uygulandığından çalışanlarımızla birebir görüşmelerimiz de çok fazla oluyordu. Şu an ki projem aslında kendim için hem mutlu olabileceğim hem de çalışanları mutlu edebileceğim bir iş bulabilmek. Çünkü yeteneği bulmak kadar elde tutmanın da çok önemli olduğuna inanıyorum.

ÇALIŞMAK SONSUZ BİR GÜVEN VERİYOR

Çalışan kadın olmak ne demek nasıl açıklarsınız? Kadınlar neden çalışmalı?

Günümüzde çalışan kadın güçlü kadın bence, çünkü kadınlarımız çoğunlukla şu an ev, iş, eğitim hepsini birarada yürütmeye çalışıyor ki bu ancak kadınların güçlü, sabır özelliklerinden kaynaklanıyor bence. Kadınlar çalışmalı çünkü kendi ayakları üzerinde durabilmek insana sonsuz bir güven veriyor.

EN ÖNEMLİ SORUN ÜCRET EŞİTSİZLİĞİ

Çalışan kadınların yaşadığı en önemli sorunlar sizce neler? Birkaç maddeyle sıralar mısınız?

Kadınların yaşadığı en önemli sorun bence ücret eşitsizliği. Hangi işi yaparsanız yapın bir erkek kadar maaş alamıyorsunuz. Bir de erkek yöneticiler kadın çalışanlara daha çok bağırıp çağırabileceklerini düşünüyorlar daha çaresiz olduklarını düşündükleri için, kadın ağlar sızlar oturur ama erkek daha fevri olduğu için ters cevap verebilir ve anında işi bırakıp gidebilir diye düşünülüyor. Ayrıca kadın yöneticiler kendilerinin altındaki erkek çalışanlarla sorun yaşıyorlar maalesef, çoğu erkek çalışan aslında hala bir kadının görev olarak altında çalışmaktan hoşlanmıyor.

ERKEKLER KADIN YÖNETİCİYE ALIŞIK DEĞİL

Siz hangi engellerle karşılaştınız, tanık olduğunuz veya yaşadığınız enteresan durumlar var mı? Çalışan kadınlar- iş kadınları karşılaştıkları engelleri nasıl aşabilir?

Ben de yıllar önce bir üretim firmasında işe başladığımda ilk kadın insan kaynakları müdürüydüm ve insanlar üretim alanında bir kadın yöneticiye çok alışık değillerdi, bir kadından yönlendirme almak istemiyorlardı. Zaman içinde herkesle kendi diliyle konuşarak bu sorunu çözdüğümü düşünüyorum. Yukarıda bahsettiğim gibi tanık olduğum ve insan kaynakları meslektaşlarım ile konuştuğumda karşılaştığım en büyük sorun ise erkeklerin kadınların da altında bir pozisyonda çalıştığında bunu ego sorunu haline getirmesi. Genelleme yapmıyorum tabi ki ama günümüzde hala yaşanan bir sorun maalesef.

KADINLAR İKİNCİ YETKİNLİK KAZANMALI

İstihdamda daha fazla kadının yer alması için kadınlara bir çağrınız var mı? Kadın erkek eşitliğinin sağlanması için erkekler neler yapmalı, erkeklere bir çağrıda bulunur musunuz?

Günümüz ekonomik şartlarında kadınlar mecburen çalışıyor zaten. Hatta çağrım kendilerine rekabet edebilmeleri için ikinci bir yetkinlik kazanmaları. Erkeklere çağrım ise hayat müşterek, günümüzde hemen hemen bir erkeğin yaptığı tüm işleri kadınlar, kadınlarınkini ise erkekler yapabiliyor. Cinsiyetin herhangi bir önemi yok. Hangi cinsin yönetici kimin çalışan olması önemli değil önemi olan bunu kimin gerçekten hak ettiği.

Pandemi nedeniyle işiniz nasıl etkilendi, evde neler yapıyorsunuz, iş bölümü nasıl?

Ben pandemiden önce işten ayrılmıştım. Görüşmelerim pandemi yüzünden sekteye uğradı açıkçası umarım kısa sürede bu hastalıktan en az hasarla kurtuluruz. Evde ailemle beraber yaşadığım için iş bölümünde bir problem olmuyor. Herkes üzerine düşen işi biliyor zaten.

HAYAT ZORLAŞACAK

Pandemi sonrası yeni normal hayatta sizce bizi nasıl bir hayat, ekonomi bekliyor?

Hayatın zorlaşacağı aşikar. İşsizlik oranımız zaten yeterince yüksekti buna sayısız insanlar eklenecek maalesef. İş bulmak oldukça zorlaşacak. Yeni istihdam projeleri geliştirilir umarım.