Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gelecek dönemde ihracatın yanı sıra kadın girişimcilere yönelik politikalara ağırlık vereceklerinin altını çizerek, bu işlemler için de kolaylık sağlayacak adımlar atacaklarını söyledi.
Şimşek hükümet olarak kadınların iş hayatında daha aktif rol almasına ve iş gücüne katılım oranlarının artırılmasına öncelik verdiklerine dikkat çekerek kadın istihdamının artırılması ve kadın çalışanların korunmasına ilişkin çalışmalarda son yıllarda olumlu gelişmeler yaşandığını belirtti.
Ağustos ayında kadınların iş gücüne katılım oranının geçen yılın aynı ayına göre 1,2 puanlık artışla yüzde 34,3'e çıktığını ifade eden Şimşek şöyle konuştu;"Kadın girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla uluslararası platformlarda muhtelif çalışmalar yürütülmektedir. Kadınların ekonomik ve sosyal statüsünün yükseltilmesi için birçok kurum ve kuruluş tarafından oluşturulan politika metinlerinde de bu konuya özellikle yer verildiği görülmektedir. Özellikle, G20’nin bu yıl yaptığı çalışmalar konuya verilen öneme işaret etmektedir. G20 kapsamında, kadın girişimciliğinin finansmanı amacıyla özel bir fon oluşturulması çalışmalarının yanı sıra G20 taahhütlerinin uygulanması konusunda liderlere tavsiyeler sunacak bir platform oluşturulmuştur."
KADIN GİRİŞİMCİLERE PAY
Türkiye'de kadın girişimciliğinin desteklenmesine yönelik Hazine destekli kefalet uygulaması kapsamında yürüttükleri çalışmalarla ilgili şunları söyledi; "KOBİ’ler ve diğer işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştıran ve ekonomik büyüme üzerinde olumlu etkisi görülen uygulamayla kadınlara yönelik belirli oranda kefalet limiti tahsis ettik. Bu çerçevede pozitif ayrımla KGF'den kadın girişimcilere pay ayıracağız. Önümüzdeki dönemde, uygulama kapsamında kullandırılması öngörülen 50 milyar liralık kefaletin bir bölümünü kadın girişimcilere ayırmayı planlıyoruz. Bu konuda kadın sivil toplum kuruluşlarıyla görüşme planlıyoruz."