Kurumsal İletişimciler Derneği Başkanı, başarılı iş kadını Şule Yücebıyık, Borusan’da Kurumsal İletişim Direktörü olarak 12 yıl görev yaptıktan sonra kariyerinde yeni bir yolculuğa çıkarak kendi işini kuran kadınlar arasına katıldı.

24 yıllık kurumsal hayatın ardından 2 şirket kuran Yücebıyık, 'Science of Impact' ile sosyal etkilerini artırmak isteyen kurumlara "dünyayı iyileştirme hedefiyle" danışmanlık ve iletişim hizmetleri sunuyor. Diğer şirketi 'Bilim Virüsü'nde ise liseli öğrencilere bilim tutkusu bulaştırmaya çalışıyor. 

Şule Yücebıyık, geçtiğimiz günlerde Linkedin'de yayınladığı yazısında kendisine en çok sorulan "Kurumsaldan sonra hayat var mı?" sorusunu yanıtlayarak, artılarını ve eksilerini kaleme aldı.

İşte Yücebıyık'ın o yazısı;

 "Tam bir yıl önce, 2 Ocak 2020’de kurumsal hayata veda ettim.

Bir yıl önce bugün, üniversite yıllarımda gazetecilikle başlayan, ajans yöneticiliği ve kurumsal iletişim direktörlüğü ile toplam 24 yıl süren ‘beyaz yakalı’ yaşama veda ederken bir daha geri dönmemeye kararlıydım.

Bugün sizlere son bir yılda bana en çok sorulan soruyu yanıtlamak istiyorum.

‘Kurumdan sonra hayat var mı?’ :)

Önce hemen bu çok merak edilen sorunun yanıtını vereyim:

“Hayat var ama hayatta kalmanın koşulları da var!”

Önce geride bıraktıklarını gözden geçirelim.

“Düzenli maaş.

Sağlık, hayat, emeklilik sigortası.

Yükseldikçe artan yan haklar.

Yöneticiysen araba, yakıt hatta özel şoför gibi imkanlar.

Yurt dışı seyahatler.

Havalı ofis, çalışma saatleri, izin günleri belli beyaz yakalılık. “

İçinizde konfor alanını kaybetme endişesi yaşamayan var mı?

Şimdi de kurumdan çıktığınız anda yüzleştiğiniz gerçekleri sıralayalım:

“Düzenli bir geliriniz yok.

Kapıları açan bir unvan, kartvizitiniz yok.

Araba, şoför ve işlerinizi halleden insanlar yok.

İş arkadaşlarınızın yüzde 90’ı buharlaşıp gidiyor. “

Pandemi yılında işinden ayrılan biri olarak ben de belirsizlik endişesi ve yeni hayata adaptasyon zorlukları yaşadığımı itiraf etmeliyim.

Bir yıl içinde gelen cazip iş tekliflerini geri çevirirken kendime ve yakın çevreme karşı verdiğim mücadeleyi ben bilirim.

Buna rağmen 'kurumsal hayata sıkışan' potansiyelimin sınırsızlığını da keşfettim.

Biri sosyal girişim ve diğeri danışmanlık alanında 2 şirket kurdum. Birbirinden harika insanlarla yeni ekipler oluşturdum.

Gençlerle kurduğumuz topluluk 15 bin kişiye ulaştı. Türkiye’nin en iyi markaları ile çalışmaya başladık. @Bilim Virüsü ve Science Of Impact ile her biri birbirinden anlamlı 20 farklı projeyi hayata geçirdik.

Speaker Agency ailesine katıldım. Yıl boyunca 24 farklı kurumda konuşma yaptım ve eğitim verdim. Sayısız dijital yayına konuk oldum. Dergi ve yayınlarda 10 farklı makalem yayınlandı. Başkanı olduğum KİD’i meslektaşlarımla beraber yüzde 80 büyüttük.

Henüz potansiyelimin yarısını bile kullanmıyorum.

Bunları ‘aferin’ almak için söylemiyorum.

‘Dışarıda hayat var mı’ diye merak edenlere, ‘Korkmayın var!’ demek istiyorum.

Evet, en baştaki saptamaya tekrar dönelim:

“Hayat var ama hayatta kalmanın ön koşulları var!”

Kurumsal hayattaki kariyeri boyunca;

Kurum markasının ve ünvanının gücünü sahiplenmek yerine özgünlüğünü keşfedenler,

Değerlerinden ödün vermeyenler,

Sürekli gelişen, daima yeni bir şeyler öğrenen, yaratıcılığını taze tutanlar,

Terfi, zam vs değil anlam ve amacın peşinde koşanlar,

Triatlet Jilda Bal, "Girişimci Kadının Sorunu Önyargılar, Pes Etmiyorum Çözüm Buluyorum" Triatlet Jilda Bal, "Girişimci Kadının Sorunu Önyargılar, Pes Etmiyorum Çözüm Buluyorum"

Sadece kendisiyle rekabet edenler,

Ben değil BİZ demeyi öğrenenler,

Değerli bir ağ kuranlar, insan ilişkilerine emek verenler için HAYAT var.

En önemlisi de hayal kuranlar için hayat var!

Kurumsal hayatın, hayat amacınızın önüne geçmesine, hayallerinizi yok etmesine izin vermeyin.

Gün gelecek en önemli sermayeniz onlar olacak." 

ŞULE YÜCEBIYIK KİMDİR?

Şule Yücebıyık, lise yıllarında hayal ettiği gazetecilik mesleğine, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde okuduğu 1990’lı yıllarda başladı. TRT İstanbul Haber Merkezi’nde iki yılı aşkın süre muhabir olarak çalıştı. Ardından sırasıyla Yeni Yüzyıl ve Milliyet Gazetesi’nde 15 yıl boyunca muhabir- editör ve köşe yazarı olarak görev yaptı.

Kariyerine Global – Hill & Knowlton Halkla İlişkiler Ajansı’nın Başkan Yardımcısı olarak devam eden Yücebıyık, PR sektöründe geçirdiği süre içinde, sanayiden teknolojiye, finanstan perakendeye çok sayıda ulusal ve global markaya hizmet verdi.

Yücebıyık, Türkiye’nin köklü sanayii grubu Borusan’da Kurumsal İletişim Direktörü olarak 12 yıl görev yaptı.

Savunucusu olduğu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği alanında başlattığı #SevgiDildeBaşlar ve #AdınıKoy hareketleri ile kamuoyunda etki yaratan Şule Yücebıyık’ın, Borusan adına tasarladığı bu iletişim kampanyaları Türkiye ve dünyada çok sayıda ödül kazandı ve çeşitli kurumlara ilham verdi.

Türkiye’nin en büyük kurumsal iletişim profesyoneli ağı olan, Kurumsal İletişimciler Derneği’nin Başkanı olan Şule Yücebıyık, ‘yarının iletişiminin’ etkili liderlik ve bilim temelli toplumsal fayda bilincinden geçtiğine inanıyor. Bu amaçla, kurduğu Science Of Impact platfomu ile Birleşmiş Milletler’in 17 Küresel Amaç’ına hizmet eden ‘etki projeleri’ geliştiriyor.

2018 yılında, liseli öğrencilere bilim tutkusu bulaştırma ve 21’inci yüzyıl yetkinlikleri kazandırma amacı taşıyan Bilim Virüsü adlı sosyal girişimini kuran Yücebıyık, bilimin insanlığın ortak dili olduğuna inanan gönüllü kurum ve kişilerle birlikte yüzlerce gence virüs bulaştırmaya devam ediyor.