KÜLTÜR

Suriyeli kadınlardan "Umudun Renkleri"

Avrupa Birliği’nin finanse ettiği ve Türk Kızılay tarafından yürütülen Sosyal Uyum Yardım (SUY) nakit programı çerçevesinde Umudun Renkleri projesinin ilk sanat eserleri ortaya çıktı. Bu kapsamda yürütülen 3 aylık sanat çalışması sonrasında Türkiye’deki kadın sığınmacıların eşsiz bakış açısını dışa vuran sanat çalışmaları, Ankara Cermodern Sanat Galerisi’nde sergilenmeye başlandı.

Umudun Renkleri girişiminde, 12 Suriyeli kadın Türk eğitmenlerden sanat tekniği öğrendi ve sonrasında bu teknikleri, Suriye’deki savaştan kaçışları ve Türkiye’de güven arayışları sırasında deneyimlediklerini yansıtan eserleri yaratmak için kullandı. Kadınların serigrafi, kırkyama ve linolyum baskı tekniklerini öğrendikleri deneysel girişim; Avrupa Birliği’nin finanse ettiği, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, BM Dünya Gıda Programı ve Türk Kızılay tarafından yürütülen Sosyal Uyum Yardım (SUY) Programı çerçevesinde uygulandı.

Proje ve sergi daha iyi anlaşılmayı sağlıyor

Projeyi, sığınmacıların sanatı kullanarak yaşadıkları deneyimlerle başa çıkmaları ve ruhsal olarak yollarına devam etmelerine yardımcı olmayı amaçlayan öncü bir proje olarak değerlendiren Türk Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Alper Küçük; “Suriyeli kadınların kendi ülkelerinde çok kısa sürede nasıl birer kahramana dönüştüklerini gördük. Bu nedenle aldıkları resim eğitiminden sonra sanatçıya dönüşmüş olmalarına şaşırmadık. Bu proje ve sergi aynı zamanda, Türkiye’deki sığınmacıların daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

Kızılaykart destek programı dünyada örnek bir proje

Türk Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Alper Küçük; “Sınırları içerisindeki yaklaşık 4 milyon mülteci ile Türkiye, dünyadaki en geniş mülteci topluluğuna ev sahipliği yapıyor. Mültecilerin çoğunluğu, Suriye’deki çatışmalar sonucunda yerlerinden edilmiş ve şimdi kampların dışında köylerde ve şehirlerde yaşıyor. En çok ihtiyaç içindeki aileler, SUY tarafından sağlanan yaşam desteği yardımına bel bağlamış durumdalar. Şu anda, SUY programından faydalanan yaklaşık 1.5 milyon sığınmacı, özel bir banka kartı aracılığıyla her aile bireyi için aylık 120 TL nakit yardımı almakta; aynı zamanda faydalanıcı aileler belli periyotlarda SUY kapsamında yapılan ek ödemeler ile desteklenmektedir. KIZILAYKART, diğer banka kartları gibi bankamatikten para çekmek veya marketlerden alışveriş yapmak için kullanılabiliyor” şeklinde bilgi verdi.

Annelerin mutluluğu tarif edilemez

Küçük; “Kızılaykart ile ortaya koyduğumuz destek programı dünyada ihtiyaç sahiplerine onurlarını koruyarak yardım etme anlamında örnek bir proje halini aldı. Kızılaykart ile sığınmacılara geçmiş yardım şekillerinin aksine ihtiyacı olanı alma yönünde seçim hakkı verildi. Sığınmacıların özellikle de anne sığınmacıların bu özgürlüğünün tarihi yok. Çocuklarına akşam yemeğinde ne istiyorlarsa onu yapma şansı bulan bir annenin mutluluğu tarif edilemez.” diye konuştu.

SUY Programı yaşam koşullarını iyileştiriyor

AB'nin Ankara İnsani Yardım Ofisi Başkanı Claudia Amaral, “AB fonundaki yaklaşık 1 milyar avro ile Sosyal Uyum Yardımı Programı, Türkiye'deki mültecilerin hayatlarını iyileştiriyor ve ev sahibi topluluğa destek oluyor. SUY programı Türkiye’deki sığınmacıların temel ihtiyaçlarını karşılayarak yaşam koşullarını iyileştiriyor ve onların sosyal faaliyetlerde bulunmalarına olanak sağlıyor” dedi.

WFP Türkiye Temsilcisi Nils Grede, “Burada sergilenen eserler, kadınların sığınmacı olmalarından bu yana, çıktıkları duygusal yolculuklarını anlamamızı sağlayan bir pencere oldu. Onların bu projede yer alabildikleri gerçeği, hepimizin desteğiyle hayatlarında belirli bir istikrara tekrar kavuştuklarını gösteriyor” dedi.

Umudun Renkleri projesinde yer alan Salha ise, “Sanat icra etmek geçmişi kabullenmeme ve bu tecrübelerden uzaklaşmama yardımcı oldu” dedi. Bütün sanatçılar, SUY aracılığıyla nakit yardımı almanın, Türkiye'deki yaşama alışmalarında önemli ölçüde yardımcı olduğunu söyledi.

Sosyal Uyum Programı (SUY) nedir?

Sosyal Uyum Programı (SUY), ulaşılan kişi sayısı ve AB’nin katkı miktarı itibariyle Avrupa Birliği tarafından finanse edilen en büyük insani yardım projesidir. Avrupa Birliği şimdiye dek, SUY programına yaklaşık 1.2 milyar dolar aktardı. Araştırmalara göre; aileler yardımı, kira, gıda, ilaç ve çocuklarının okul harcamaları gibi çeşitli temel ihtiyaçlar için harcıyor. Bu yaklaşım yerel ekonomiye de fayda sağlıyor.