Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) ev sahipliğinde ve Ekonomi Bakanlığı’nın katkılarıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası Adana Buluşması’nın ikinci gününe, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de katıldı. İş dünyasının ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği Türkiye İnovasyon Haftası’nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gerçek hayata uygulanmayan, ekonomiye dönüşmeyen ve ülke kalkınmasında yer almayan faydasız bilime Türkiye’nin ihtiyacı olmadığını söyledi.
Bakan Zeybekci, “Türkiye’de ekonomi, siyaset, sanat, sosyoloji gibi her alanda inovasyon gerekiyor. Bunlar yapılmazsa tarihten silinir gideriz ya da yapmadığımız alanlarda körleşiriz” dedi. Türkiye’nin yıllar içinde 2 milyar dolarlık ihracatını 150 milyar dolara getirerek bir mucize yarattığının altını çizen Zeybekci, “Hammaddesi, dizaynı, patenti, finansmanına başkalarına bağlı olan bir dünyada Türkiye bu mucizeyi gerçekleştirdi. Ama mucize buraya kadardı. Bundan sonrası için ikinci faza geçmek lazım. İhracat kilogramını en azından Japonya ve Almanya gibi 4,5 dolar seviyesine çıkarmamız gerekiyor. Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat seviyesine yelken açması için bilim, sanayi, teknoloji, ekonomi gibi pek çok alanda katma değer yaratan taraf olmalıyız” dedi.

TÜBİTAK, özel sektörün Ar-Ge yapmasına destek verecek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de üretimde yüksek teknolojinin payının yüzde 15 seviyesine çıkarmak gerektiğini belirterek, “Türkiye’de Ar-Ge içinde özel sektörün payının artması sevindirici. Yapacağımız çalışmalarla TÜBİTAK da sizlerin Ar-Ge yapmasına destek verecek bir kurum haline getirilecek. Türkiye olarak dünyanın önceki üç sanayi devrimini geriden takip ettik. Ama yeni sanayi devrimine öncülük eden bir ülke olacağız” dedi. Adana’da sanayiye kayıtlı 3 binden fazla firma olduğunu, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunda da Adana’dan 15 firma yer aldığını vurgulayan Özlü, “Ama bu firmalardan sadece iki tanesinde Ar-Ge birimi var. Daha fazla Ar-Ge merkeziniz olmalı” dedi.
Türkiye orta seviyede inovatif ülke grubuna yükseldi
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin Küresel İnovasyon sıralamasında 16 basamak birden yükseldiğini söyledi. AB İnovasyon Birliği 2016 Endeksi’ne göre Türkiye’nin “inovasyonda iddiası olmayan ülkeler” seviyesinden “orta seviyede inovatif olan ülkeler” grubuna yükseldiğini vurgulayan Büyükekşi, “İnovasyon performans artışı 2008-2014 arasında durağan seyreden Türkiye 2015’te yükselişe geçti. Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında ise 2015 yılında 58. sıradayken, bu yıl 16 basamak birden yükseldik ve 42'nci sıraya ilerledik. İnovasyonda başarıyı sağlamak için attığımız adımlar, birer birer hedefine ulaşıyor. Bunu ise dinamik gençlerimize borçluyuz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Sizin gibi gençlere sahip bulundukça, bu vatan ve milletin, şimdiye kadar elde etmeyi başardığı zaferlerin üstüneçok daha büyük zaferler koyabileceğine şüphe etmiyorum’ demiş. İnovasyona coşkuyla, tutkuyla yaklaşan gençlerimiz, değişimden korkmayan, onun bir parçası olarak dünyayı değiştiren gençlerimiz. Sağ olun, var olun” dedi.

Beş yıldan beri inovasyon haftasına 400 bin kişi katıldı
İnovasyonun önemine farklı ülkelerden verdiği örneklerle dikkat çeken Büyükekşi,“Güney Kore bilgisayar işlemcilerinin kilogram başı ihracat fiyatı 3 bin 800 dolar, ülkenin toplam işlemci ihracatı ise 20 milyar dolar civarında. ABD’de ise telefonun kilogram başı ihracat fiyatı yaklaşık 750 dolar, ABD’nin ttoplam cep telefonu ihracatı da 11 milyar dolar. Almanya’nın eczacılık ürünleri ihracatında kilogram başı değeri 110 dolar ve toplam eczacılık ihracatı 76 milyar dolar. Türkiye olarak 1,44 düzeyinde olan kilogram başı ihracatımızı artırmak için tıpkı bu örneklerdeki gibi yüksek katma değerli ihracat yapmalıyız. Bunun da yolu öncelikle inovasyondan geçiyor. Dün Adana’daki heyecanımızı 6 bin kişi paylaştı. Beş yıldan beri İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Gaziantep’te yaptığımız etkinlikleri 400 bine yakın kişi takip etti. Çabalarımız boşa gitmedi” dedi.
AKİB İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Zeki Kıvanç, “Adana bölgesi, Cumhuriyet’in ilk yıllarında fabrikaları ile sanayileşmeye öncülük etti ama günümüzde arzu edilen noktada değil. Bölgemizin kendisini yeniden yapılandırmaya ihtiyacı var. En önemli unsur da inovasyon, yenilikçiliktir. İnovasyon Haftası ile herkesi değişime ve dönüşüme zorlamaktır. Sadece bireyleri değil şirketlerimizi de inovasyona uyumlu hale getirmeliyiz” dedi.

“Türklerin hayal kurması, inovasyon için çok iyi”
Türkiye İnovasyon Haftası Adana Buluşması’nın ikinci gününe, yenilikçilik ve yaratıcılık açısından bir düşünce aracı olan Zihin Haritaları sisteminin yaratıcısı eğitim danışmanı Tony Buzan katıldı. Akıl Haritasıyla Yaratıcılığı Serbest Bırakmak başlıklı konferans veren Tony Buzan, inovasyon ve yaratıcılık için hayal kurmanın önemine değindi. Buzan, “Alışılmışın dışında bir ulusun karşısındayım. Pek çoğunuzun hayal kurduğunu gördüm. Hayal kurmak çok ciddi bir iştir. Dünyadaki okullarda hayal kurmak iyi midir, kötü müdür diye sorulur. Pek çok ülkede hayal kurmak kötü olarak düşünülürken, sizler iyi olarak değerlendiriyorsunuz. Yenilikçilik tartışmasında hayal çok iyidir. Aynı zamanda gereklidir. Hayal kurmadığınız sürece ölürsünüz. Öğrenmenin en önemli unsurlarından biridir. Hayal kurmak bilgiden daha önemlidir. Başarı için hayal kurmanız lazım. Aslında bu inovasyonun temelini oluşturuyor. Zihin haritası bu anlamda Türkiye’yi de destekliyor. Zihin haritasını liderlik ve inovasyon için kullanabilirsiniz. Dünyada insanlar beynini yüzde 1’in altında kullanıyor. Kötü değil iyi bir haber bu. Çünkü yüzde 1 ile idare ediyorsunuz ve yaşıyorsunuz. Ama yüzde 99 potansiyeliniz var. Beynimizi daha çok kullanırsak her şey mükemmel olacak” dedi.
Zihin haritası için resimler ve renkler kullanın
İnsanların yaratıcılıktan parti ya da sunum hazırlamaya, sorun analiz etmekten tatil organizasyonuna kadar milyonlarca iş için zihin haritasının kullanılabileceğini vurgulayan Buzan, “Zihin haritası yapmak için de önce kağıda küçük bir resim çizin. Sonra her yerde küçük küçük başka resimler yapın. Milyonlarca beyin hücresini kullanmak için semboller kullanın. Zira resimler binlerce söze karşılık gelir. Ve bu resim ve sembolleri de renklendirin. Çünkü renkler güç demektir. Hafızayı kullanmaya ve yaratıcılığınızı geliştirmeye yardımcı olur. Bir ağacın dalları gibi kavisli çizgiler çizin, düz çizgi çizmeyin. Ve bu dallarda anahtar sözcükler kullanın. Anahtar sözcükler zihin haritasında kilit rol oynar” dedi.