Üniversitede öğrenciyken ve daha 22 yaşındayken şirket kurulur mu? Kurulur kurulur, hem de bal gibi kurulur. İşte size bir örnek... Tülin Akın, 22 yaşında
üniversitede okurken şirketini kurdu. 16 yıldır da şirketini başarıyla yönetiyor. Öğrenciyken kurduğu Tarımsal Pazarlama sitesi ile 1,5 milyondan fazla
çiftçiye ulaşan organizasyonlarla Türkiye'de bilgiye, iletişime ve teknolojiye kapalı ve uzak olan çiftçiyi, bilişime yaklaştırmaya ve başarıya ulaşan
projelerini dünyadaki çiftçilerin hizmetine sunmak için çalışıyor.
Dünyanın En Başarılı Girişimcisi ödünün sahibi, başarılı girişimci kadın Tülin Akın, girşimi ile o kadar başarılı oldu ki aldığı ödülleri artık sayamaz olduk.
İş kadını Tülin Akın, 2007'de İhracatın Yıldızları Programında e-ihracat birincilik ödülü, 2012 yılında Türkiye Ziraatçılar Derneği’nden Tarımsal Ticareti Geliştirme Ödülü, 2013 Sabancı Vakfı’ndan Türkiye’nin Fark Yaratanı, 2013 JCI – TOYP Dünya’nın 10 Başarılı Genci Girişimcilik Ödülü, 2013 Anita Borg Institute Uluslararası Sosyal Etki Ödülü, 2013 Garanti -KAGİDER Yılın Kadın Sosyal Girişimcisi Ödülü...
Dahası Birleşmiş Milletler tarafından 2014 yılında Nobel'e aday bile gösterilen başarılı iş kadını Tülin Akın, World Economic Forum'da Schwab Dünyanin En İyi Sosyal Girişimcisi Ödülüne (2018) ve Bill Melinda Gates Vakfi Goalkeepers Ödülüne (2018) layık görüldü.
Şimdi geriye dönüp baktığında bir kadın olarak karşılaştığı engelleri de hatırlıyor elbet... Onun hikayesi kadın girişimcilerin yaşadığı sorunları, kendi işini kuran kadınların karşılaştıkları engellerle nasıl başa çıkabileceklerinin hikayesi aynı zamanda...
TABİT Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri’ ve ‘Tarımsal Pazarlama’ şirketlerinin kurucu ortağı olan başarılı iş kadını Tülin Akın, başka kadın girişimcilere ilham kaynağı olan başarı hikayesini İşte Kadınlar'a anlattı...
TÜLİN AKIN KİMDİR?
Nerede, kaç yılında doğdunuz, hangi okullarda eğitim aldınız?
1982 yılında İstanbul’da doğdum. Babam köy öğretmeniydi ilkokulu Şanlıurfa’da bir köyde Orta ve Liseyi Paşabahçe’de okudum. 2005 yılında Akdeniz Üniversitesi KMYO da Tarımsal Pazarlama bölümümü bitirdim. 2004 yılında Üniversitede okurken işimi kurdum çalışırken Anadolu Üniversitesi İşletme ve Boğaziçi Üniversitesi’nde Mikro MBA bitirdim. Evliyim ve 2 kız annesiyim. Eğitimim çok erken başladı Liseyi bitirdiğimde 15 yaşındaydım. Çok küçük olduğum için ailem üniversite için beklememi istedi bu sürede muhasebe üzerine çalıştım ancak daha sonra herkes işimin iyi olduğunu okula gitmemin anlamsız olduğunu söylediler ben de çalıştığım zamanlarda biriktirdiklerimle 2 yıllık tarımsal pazarlama bölümünü tercih ettim. Bölüm hem yeni açılmıştı hem de tarım ve pazarlama ilgimi çekmişti.
22 YAŞINDA ŞİRKET KURDU
Kariyer yolculuğunuz nasıl ilerledi, yıllara göre hangi şirketlerde hangi görevlerde bulundunuz, şimdi hangi şirkette hangi pozisyonda çalışıyorsunuz. Hangi alanda uzmansınız, özellikleriniz neler, kısaca anlatır mısınız?
18-20 yaşlarımda bir şirketin muhasebesine bakıyordum aynı zamanda bir dershanede bilgisayarlı muhasebe eğitimleri veriyordum. Muhasebeyi de maaş almadan çalışma karşılığında dershanede öğrenmiştim ve özel sınavla eğitici ünvanı almıştım. Daha sonrası üniversitede öğrenciyken 22 yaşında TABİT şirketini kurdum ve bu şirkette 16 yıldır Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam ediyorum.
Öğrenciyken kurduğum TABİT şirketinin ilk projesi Tarimsalpazarlama.com ile Türkiye’nin tarım alanındaki ilk iletişim, e-öğrenme network’ü ve e-ticaret medyasını hayata geçirdik. Bankalarla birlikte çiftçi kredi kartlarını modelleyerek, çiftçinin zarar görmeden finans kaynağı bulmasını sağladık ve bunları anlatmak için yaklaşık 12.000 köye ziyaretler gerçekleştirdik.
ÇİFTÇİYİ KALKINDIRAN PROJELER
Vodafone ile birlikte Çiftçi Kulübü'nü kurarak ve çiftçiye özel uygulamalarla 1 milyon 600 bin çiftçiye ve ailesine bilgi ve hizmet ulaştırarak tarımda erken uyarı bilgilendirmelerini başlattık. Intel’in desteklediği, okuma yazma bilen herkesin kullanabileceği ve bilgi, iletişim, pazarlama, ihtiyacı olan konularda uzmanlara soru sorabilmeyi sağlayan özel bir çiftçi bilgisayarı yazılımı ürettirdik. Kırsal alanda su bilincini geliştirmek ve traktör kazalarını önlemek amacıyla da çeşitli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdik. Şu anda Vodafone desteği ile dünyanın ilk akıllı köylerinden bir tanesini Aydın ilimizde faaliyeteyiz ve Kırsalda teknolojiye dayalı çiftçiyi güçlendiren kalkınma projeleri üzerinde çalışıyoruz.
2012 yılında Türkiye Ziraatçılar Derneği’nden Tarımsal Ticareti Geliştirme Ödülü, 2013 Sabancı Vakfı’ndan Türkiye’nin Fark Yaratanı, 2012 de Ashoka Fellow seçildim. 2013 JCI – TOYP Dünya’nın 10 Başarılı Genci Girişimcilik Ödülü, 2013 Anita Borg Institute Uluslararası Sosyal Etki Ödülü, 2013 Garanti -KAGİDER Yılın Kadın Sosyal Girişimcisi Ödülünü aldım ve 2014 yılında JCI ve ICC-WCF tarafından “Barış İçin İş” dalında Nobel'e aday gösterildim. 2018 de de World Economic Forum'da Schwab Dünyanin En İyi Sosyal Girişimcisi Ödülünü aldım.
6 ÜLKEYE İŞ MODELİ İHRACATI YAPIYOR
Şirketinizin adı nedir, kendi işinizi kurmaya hangi yıl, nasıl karar verdiniz, neden bu şirketi kurdunuz?
Şirketimizin adı TABİT. 2004 yılında öğrenciyken çiftçilerin sorunlarından yola çıkarak teknoloji ve bilişim sistemlerini kullanarak hem bilgi ihtiyacını hem de maliyeti düşük, verimi yüksek ve kolay kullanabilir teknoloji ihtiyacını düşünerek yola çıktım ve yolumuza başarı ile de devam ediyoruz.
Şirketi kurarken öğrenci olmam, genç olmam, kadın olmamdan dolayı finansman kaynaklarına erişim sorunu yaşadım ancak bu zorlukların farkında değildim zaman içinde ortaya çıktılar. Her zaman sorunlara sorunu doğru tespit edersek çözümü mutlaka vardır diye düşünerek hareket ettim. Zor günlerim de bu işe neden başlamıştım diye düşünerek üstesinden gelmeye çalışıyorum. Hayat bu zor günler her zaman olacak bakış açısını değiştirerek zorlukları pratik bir çözüme ulaştırabiliriz daha sonra da bu çözümü önüne zorluk çıkmadan kullanmaya başlayabiliriz ve zorluklar başkalaşır ancak tekrarlanmaz diye düşünüyorum.
Şirketimiz şu anda 6 ülkeye iş modeli ihracatı yapıyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde ve çiftçi yoğunluğunun olduğu ülkelerde teknolojiye dayalı kırsal kalkınma modelleri çıkarıyoruz ve 7 ülke ile iş birliği yaparak yeni tarım sistemleri üzerine çalışıyoruz.
EVLENİNCE DOĞURUNCA BIRAKIRSIN BU İŞLERİ
Bir kadın olarak sizin gözlemleriniz deyenimleriniz neler, kadınlar iş hayatında hangi engellerle karşılaşıyor?
Bir yatırımcı ile görüşüyordum “kızım ben sana yatırım yapayım ya evlenince ya doğurunca bırakırsın bu işleri” demişti ilk o zaman kadın olmanın engel olduğunu düşündüm o güne kadar hiç bu kadar farkında olmamıştım. Ancak şu anda başladığım yıllara göre kadın olmanın avantajları var pozitif ayrımcılıkla kadın girişimcilere daha çok destek olunduğunu görerek seviniyorum.
HAYALLERİNİZE KADIN ELİ DEĞSİN
Kadın istihdamında daha fazla kadının yer alması için kadınlara ve erkeklere bir çağrıda bulunur musunuz?
Kadınlar, hayalleriniz gerçekleştirmeniz için başka hayatınız yok.
Erkekler, hayallerinize kadın eli değsin farkı göreceksiniz.
Girişimci olmak isteyen kadınlar hangi engellerle karşılaşıyor, onlara tavsiyeleriniz neler olur?
Girişimci olmak isteyen kadınlar finansman bulmakta zorlanıyor ve insan kaynakları çok zorlayıcı olabiliyor. Tavsiyelerim Girişimcilikle ilgili mutlaka kurslara katılsınlar. Fonları araştırsınlar ve hem kadın hem erkek girişimcilere söyleyeceğim eşlerinizi size destek olan ve olacak olan kişilerden seçin ben hiç karşılaşmadım ama çok ama çok zor olacağını düşünüyorum. Gece gündüz çalışmalarınızı, seyahatlerinizi anlayış gösterecek ve hayatı gerçekten paylaşacak kişiler olmalı.
Başka kadınların öğrenmesi, rehber olması için yaptığınız işle ilgili, uzmanlığınız olduğu konuda birkaç püf noktası paylaşır mısınız?
Herkese düşünce püf noktası veriyorum
Hayal Et! Harekete Geç! Sabret!
Pandemi nedeniyle işiniz nasıl etkilendi, sorunlarınız neler? Evinizde iş bölümü var mı? Pandemi sonrası için işiniz açısından planlarınız neler?
Çiftçi ile yüz yüze görüşmelerimiz ve eğitimlerimiz durdu tabi ki. Ancak çiftçilerin online olarak görüntülü veya yazılı olarak ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler ile görüşebilecekleri Tabit Akıllı Çiftçi Uygulamasını güçlendirdik ve ücretsiz bir çok tool ile birlikte normalde aylık 5 TL olan sistemin ürün satış bölümünü de 1 ay ücretsiz kullanıma açtık. Gelecekte dijital erişimleri güçlendireceğiz tabiki ancak bu durumun bitip çiftçilerle yüzyüze bir araya geleceğimiz günleri iple çekiyoruz.
Pandemi sonrası sizce nasıl bir hayat ve ekonomi düzeni bizi bekliyor olacak, neler değişecek veya değişmeli?
Biliyorsunuz ki tarımın önemini bu süreçte daha çok anladık. Gelecekte tarımda olan mesleklere ilginin artmasını bekliyoruz ancak hayat ve ekonomi biraz zor toparlanacak gibi görünüyor ancak umudumuzu kaybetmiyoruz.
Yediğimize içtiğimize ve sağlımıza tabi ki dikkat edelim. Hayatımıza değer verelim.