UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun Beşinci Büyük Buluşması 9-11 Aralık tarihlerinde dijital ortamda gerçekleşti.
Toplantı bünyesinde; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesince Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Paneli, “Türkiye’de Covid-19 Sonrası Kadın İstihdamının Geleceği” başlığıyla gerçekleştirildi.
Panel Çankaya Üniversitesi öğretim üyesi ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun Moderatörlüğü, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, Boyner Holding Yönetim Kurulu üyesi Ümit Boyner, UN Women Türkiye Direktörü Asya Varbanova konuşmacı olarak katılımıyla UTMK’yla bağlantılı, konunun etkin temsilcileri olan kurum, kuruluş, akademisyen ve uzmanlara yönelik olarak yapıldı.
Panelde kadınların Covid-19 sürecinde de savaş, çatışma, göç vb. tüm problematik durumlarda olduğu gibi, bir kez daha en büyük mağdur kesimi oluşturduğu ifade edilerek, tespitler ve çözüm önerileri üzerinde duruldu.
Moderatör Prof. Dr. Karahan Uslu; hükümetlerin salgın sonrasını yönetmedeki öncelikli tercihlerinin kadınların geleceğini belirleyeceğini, ulusal, uluslararası verilerin toplumsal cinsiyet eşitliği açısından ciddi bir gerileme öngörüsü içerdiğini belirtti.
Uslu “kadınlara münhasır, işgücü alanındaki varlıklarını korumaya yönelik önlemlerin “hemen şimdi” ilkesi merkeze alınarak yürürlüğe girmesi gerektiğinin altını çizerek, birçok kadının bu süreç sonrası işgücü piyasasını kalıcı olarak terk etme riskine dikkat çekti. Dijital yeteneklerin arttırılmasına ve finansal içermeye de sahip spesifik önlemlerin pembe yakalı işlerden çalışanlar, mülteciler, kadınlar tarafında sürdürülen küçük işletmeler gibi alt grupların ihtiyaçlarına odaklanılarak yürürlüğe konmasının önemini anlattı.
ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan; İLO tarafından yürütülen çalışmalar üzerinden tespitlerde bulunarak, cinsiyet eşitliğinde olası geri gidişin risklerini ortaya koydu. Covid-19 krizinin neden olduğu eşitsizlik artışının büyük yıkıma yol açacak yoksulluk, sosyal ve ekonomik istikrarsızlık tehlikesinin kadınlar ölçeğindeki ağırlığını vurguladı.
Boyner Holding Yönetim Kurulu üyesi Ümit Boyner konuşmasında; kurumsal düzlemdeki en dezavantajlı kesim olan kadın çalışanlara yönelik kavrayışın pandemi döneminde özellikle geliştirilmesinin gerekliliği üzerinde durdu. TÜSİAD’ın “Covid-19 Salgınının Kadın Çalışanlar Açısından Etkileri” Araştırmasının bulgularını da açıklayarak, bu dönemde kadın ve erkek çalışanların yaşadıkları temel sorunların birbirinden ayrıştığını anlattı, önlem ihtiyacını temellendiren hususları ortaya koydu.
Asya Varbanova UN Women’ın verileriyle kadınların pandemi döneminde karşılaştığı sorunsalların tespitlerine atıfla, erkeklene göre çok daha yüksek sayıda kadının işini kaybettiğine, Covid-19 öncesi dönemde zaten ağır bir sorumluluk olan ev ve bakım işleri sorumluluklarının arttığına, kadın ve erkeklerin farklı ihtiyaçlara, kapasitelere ve başa çıkma stratejilerine ihtiyaç duyduğuna, pandemi gibi krizler sırasında ve sonrasında cinsiyete duyarlı müdahale ve iyileştirme önlemlerinin önemine odaklandı.
Panel toplumun yarısının geride bırakıldığı hiçbir sorunun çözülemeyeceği üzerine temellenerek, soru-cevap bölümü aracılığıyla katılımcıların da katkıları alınarak sona erdi.