Türkiye’de kadın istihdamını artırmanın yolları KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) merkezinde düzenlenen bir çalıştayda ele alındı. UNESCO Türkiye Milli Komitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komisyonu ve KAGİDER işbirliğinde gerçekleştirilen “Herkesin Kazanacağı Formül: Kadın İstihdamını Arttırmak” başlıklı çalıştayda Türkiye’de kadın istihdamının artırılmasının önemi vurgulandı ve bunu hayata geçirmenin yolları tartışıldı. Çalıştaya iş dünyasından ve kamu sektöründen geniş katılım oldu.
Çalıştay; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, İhlas Holding İcra Kurulu Başkanı Aslıhan Ören, Coca Cola Türkiye CEO’su Burak Başarır, DemSa Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Demet Sabancı, Dünya Gazetesi sahibi Didem Demirkent, UNESCO TMK TCE İK adına Doç. Dr. Arzu Kalemci, Hürriyet gazetesi yazarı Elif Ergu, UNESCO TMK TCE İK adına Emine Erdem, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Karamercan, Big Chef Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli, Güral Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral, Egon Zehnder Yönetici Ortağı Murat Yeşildere, MÜSİAD Kadın Komisyonu Başkanı Müge Öz, UNESCO TMK TCE İK adına Özlem Bozkurt Gevrek, Borsa İstanbul Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan ve FİBA Holding Sosyal Yatırımlar Direktörü Yasemin Sıralı’nın katılımıyla gerçekleşti.
KADININ İŞ GÜCÜNE KATILIMDA TÜRKİYE EN SON SIRADA
Toplumsal cinsiyet Eşitliği İhtisas Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu'nun moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştayda KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar bir açılış konuşması yaptı. Kadın istihdamının yetersizliğini Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Sanem Oktar şunları söyledi: “Son 6 yılın yayınlanmış yıllık istihdam verilene bakarsak 2011 yılında % 28,8 olan kadın işgücüne katılım oranı 4,7 puan artarak 2017 yılında % 33,5 olmuş; 2011 yılında 7,9 milyon olan kadın işgücüne katılım sayısı ise 2017 yılında 10 milyon olmuş. Buradan da göründüğü üzere ilerleme kaydedilmiş ancak bu yeterli değil. Kadınların işgücüne katılım oranı ile Türkiye maalesef OECD ülkeleri arasında en son sırada yer alıyor. Şayet Türkiye, güçlü ve istikrarlı politikalar ile kadın istihdamında OECD ortalaması olan % 63’e ulaşabilirse McKinsey Küresel Enstitüsü öngörülerine göre Gayri Safi Yurtiçi Hâsılamız 2025 yılında yaklaşık %20 oranında artacak ve ülkemiz beklenenden $ 200 - 250 milyar daha fazla büyüyecektir.”
CİNSİYET EŞİTLİĞİ HEDEFLERİN TEMELİNE OTURTULMALI
Sorunun temelinde erkek egemen kültür, kadınların eğitime erişindeki yetersizlikler ve işyerlerinde cinsiyet eşitsizliğini besleyen kurumsal kültürler bulunduğuna dikkat çeken Oktar şöyle devam etti: “Kadın istihdamının geliştirilmesi için ülkemizde cinsiyet eşitliğini plan, program ve hedeflerin temeline oturtmak öncelik haline gelmelidir. Erkek egemen kültüre karşı farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Bizim bu kültürü ve yaklaşımı ortadan kaldırmak için hayatın ve iş hayatının her alanında mücadele etmemiz gerekiyor. Bu mücadele de öncelikle eğitimle başlıyor. Gerek toplumsal, gerekse de kurumsal düzeyde eğitimi yoğunlaştırmak ve yaygınlaştırmak öncelikli görevlerimiz arasında yer alıyor.”
YOL HARİTASI HAZIRLANACAK
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu ise, “Birleşmiş Milletler üyesi olarak gerçekleştirmeyi taahhüt ettiğimiz 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerini yakalayabilmenin ve ülkemizin rekabet gücünü korumanın vazgeçilmez koşulu kadın istihdamının arttırılmasıdır. Bu hedefe ulaşmanın yol haritasını belirlemede, istihdam üreten iş insanlarımızın fikri birikimini bütünleştirmeyi çalıştay ve sonrasında kamuoyu ile paylaşacağımız rapor aracılığıyla kalıcı bir kaynak oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.
Aydın Doğan Vakfı - Reklam Teklif Ricası