Türkiye İhracatçılar Meclisi' nin bu yıl Adana’da düzenlediği İnovasyon Haftası’nda düzenlenen çeşitli paneller alanında uzman kişilerin deneyimlerinin gençlere ulaştırılmasına katkı sundu.
 
 Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz’un moderatörlüğünü yaptığı İnovatif Şirketlerin Yıldız CEO’ları paneli düzenlendi. 
Panelde konuşan Pegasus Havayolları CEO’su Mehmet Nane, “Her sabah dükkanı açtığınızda misafirlerin bizden alışveriş yapması için farklı ne yapacağız? Bunu düşünürsek inovasyon kapınızı açmış oluyorsunuz. Biz de Pegasus olarak misafirlerimizin ne istediğini çok iyi bilmemiz gerektiğini düşünüyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yolcularımız bilet tarihlerini değiştirmek istedi ve web sayfamız da, call center’ımız da kitlendi. Bunun üzerine takviye bir uygulama oluşturduk ve misafirlerimiz gün değiştirmeyi herhangi bir elemana ihtiyaç duymadan kendisi değiştirir hale geldi. Çok ciddi avantaj elde ettik ve misafirlerin memnuniyetini kazandık” dedi.
 
TAV Grubu CEO’su Sani Şener de, “Marka olmak için bilgiye çok değer verip, inovasyon yapıp uluslararası pazarlara taşımamız gerekiyor. Günümüz dünyasında bilgi dokuz ayda iki katına çıkıyor ve bu bilginin yüzde 30’u çöpe atılıyor. Dolayısıyla bilgiyi devamlı almak lazım. Bugünün iş adamlarının hızlı hareket etmesi gerekiyor” dedi. 
 
ODEA Bank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya da “Teknoloji inovasyonun bir parçası. Biz Odebank olarak dört yılda sıfırdan 35 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştık. Böyle başka bir banka daha yok. Bu durum tamamen farklı ve inovatif düşüncenin bir sonucu” dedi.  
 

İLHAM VEREN GİRİŞMCİLER 
Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ moderatörlüğünde İlhan Veren Girişimciler paneli düzenlendi.
Panelde konuşan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar İlk şirketimi kurmaya karar verdiğimde; neden iş kuruyorsun, çocuğuna baksana diyorlardı. Aradan 20 yıl geçse de bu sözler kadın girişimciliğin önündeki engel. Girişimcilik kendi içinde zor bişey. Olmayan bir şeyi yaratmak, kimsenin sizi tanımadığı bir işi yapmak, bu işi yaparak hayatta kalabilmek bir de kadın olunca daha da zor. Türkiye’deki girişimcilerin sadece %8’i kadın. KAGİDER’in işimi kuruyorum eğitimi kadınların iş hayatına girmesi çok önemli.”
SBS Bilimsel Bio Çözümler Genel Müdürü Aslı Elif Kanuğur “Çocuğumun bağışıklık problemi vardı ve araştırmalarım sonucu tedavi için probolis ve arı sütünü keşfettim. Dünya çapında bal üreten, 7 milyon arı kovanı olan bir ülke olmamıza ragmen propolis ve arı sütünü Çin’den getirttiğimizi gördüm. Büyük bir risk aldık. Kosgeb’e başvurduk ve bu işi uluslararası boyuta da taşıdık. Şu anda 60 bin kovanımız var ve Çin’e rakip olduk.”
 
Sosyal Girişimci Ahmet Erhanyeli “İnovasyonun temeli girişimcilikse, aslında ekonomik girişimciliğin temeli sosyal girişim. Oradaki başarısızlıklar ya da girişimler gerçekten basamak. Adım adım en büyük başarıya giden yolda çok ciddi bir katkı sağlıyor.”
 
Boyner Grup Proje Koordinatörü ve Buluşum CEO’su Cihan Alpay “Buluşum adında bir platform kurduk ve sosyal girişimcilerden proje toplayıp bu projeleri Boyner grubunun tanıtma imkanlarını kullanarak bir havuzda toplanmasını amaçladık. Girişimcilik adına çok güzel fikirler geliyor olmasına rağmen gençler bunun altını doldurmakta biraz zorlanıyor. Biz sadece fikirlerle gelen gençlere ayakları yere basan bir proje öğretmeye çalışıyoruz. Diyoruz ki güzel fikirler çekmecelerde kalmasın. Gelsinler Buluşum platformunda herkese yer var.”
 

MODAYI MARKA YAPANLAR
 
 Türkiye İnovasyon Haftası Adana Buluşması’nda Modayı Marka Yapanlar panelinde modacılar bir araya geldi. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Köşe Yazarı Vahap Munyar’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşan modacı Arzu Kaprol, “Tekstil Türkiye’den asla gitmeyecek. Ekonominin bize ihtiyacı var. Bu noktada ümitsiz değil ama akıllı olmamız gerekiyor. Zira teknoloji modanın lüks tüketim algısını günümüzde başka hale getirdi. Elyaftan başlayan tüm süreçler elektronikle buluşacak. Artık soyanın bile kumaşını giyer hale geldik. 3D, akıllı tekstiller günümüzde çok revaçta” dedi.
 
Modacı Atıl Kutoğlu, “Her olay kendi zıttını yaratır. İnovasyon iki alanda da ilerleyecek. Bir tarafta teknolojik diğer tarafta organik yapılar olacak. İpekler, pamuklar gümbür gümbür geri geliyor. Ama eskisine göre daha az kırışıyor ve dayanıklı hale geliyor. Diğer yandan dünyada yatırım şirketleri modacılara milyonlarca dolar yatırım yapıyor ve birlikte yükseliyorlar. Türk yatırımcılar yabancılara getirdikleri eforu bize sarf etseler, büyük markaların şubelerini burada açacaklarına New York, Paris’te bize şube açsalar daha iyi sonuçlar elde ederiz” dedi. 
 
Modacı Bahar Korçan, “Dünyada çok fazla savaş oluyor ve böyle bir dönemde hala moda haftasına gidip de yatırımcı bulayım diye uğraşmak bana eskimiş geliyor. Binlerce tasarımcı var ve aynı müşterilere mal satmaya Paris’e Londra’ya gidiyorlar. Oysa moda yolculuğu artık başka bir yola giriyor. Her şey online’da dönüyor. Tasarımcının kendi mağazasını açmasını hantal buluyorum. Ulaştığınız kitle yatırımlarınızı döndürmüyor. İlerisi için dünyada daha anlamlı şeyler tasarlamamız gerekiyor” dedi. 
 
Modacı Dilek Hanif de “Ben 1991 yılında bu mesleğe başladığımda Türkiye’de tasarım kavramı bile oluşmamıştı. Paris’te Haute Couture’e katılan ilk Türk modacıyım. Türkiye’nin güçlü bir markası hatta çok fazla markası olması gerekiyor. Bu noktada Turquality desteği çok önemli ama bu desteğin daha uzun süreli olması gerekiyor” dedi.