Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği TÜYİD, internet sitesinde yatırımcı ilişkileri alanında çalışanlara yönelik yararlı makaleler yayınlıyor.
Buakalelerden birin de TÜYİD Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda Koç Holding A.Ş. Yatırımcı İlişkileri Koordinatörü Zeynep Gülsevin Tunçay kaleme aldı.
Tunçay, yazısında yatırımcı ilişkileri mesleğinin cazip yanlarını ve mesleğin getirdiği fırsatları anlattı.
Yakın zamanda ABD'de gerçekleştirilen ve çalışanların kariyerlerinde bir sonraki adımın ne olmasını istediklerini soran çok ilginç bir anket okuduğunu ifaden eden Gülsevin Tunçay "Ankette çoğu yatırımcı ilişkileri profesyoneli emekli oluncaya kadar yatırımcı ilişkileri alanında kalmak istediklerini söylemişler! Ben de mesleğimiz neden bu kadar cazip diye düşünmeye başladım - ki gerçekten oldukça cazip olduğuna inanıyorum." dedi.
TÜYİD Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gülsevin Tunçay'a göre yatırımcı ilişkileri mesleğinin cazip kılan yönleri şöyle;
1- Oldukça geniş yelpazeye sahip bir iş. Dışarıdan bakanların düşündüğü gibi işimiz sadece iletişimden ibaret değil, çok iyi derecede analiz, hikâye anlatımı ve stratejik düşünme gerektiriyor.
2- Akıllı ve işlerine bağlı kişilere – diğer yatırımcı ilişkileri takımları, analistler, yatırımcılar, bankacılar veya şirket yöneticileri – erişim imkanı çok büyük bir motivasyon kaynağı.
3- Her gün yeni bir şeyler okumayı ve özümsemeyi gerektirmesi sürekli bir öğrenme ve gelişim fırsatı yaratıyor.
4- Dönem-dönem yoğun baskı olsa da, mesleğimiz yüksek derecede özerklik, görünürlük ve uluslararası erişim sağlıyor.
5- Yatırımcı ilişkilerinin olumlu katkısı her zaman ölçülebilir olmasa da, iletişim doğru kurulamadığı durumda hisse fiyatını oldukça negatif etkileyebiliyor – bu nedenle mesleğimiz yüksek bir katkı hissi uyandırıyor.
6- Size faaliyet ortamı ve şirketiniz hakkında, nerdeyse “C” seviyesindeki yöneticilerin perspektifini sağlayan kuş bakışı bir görünüm sunuyor Yatırımcı ilişkileri çalışanları yukarıdaki cazip nedenlerden dolayı bu işi devam ettirmek istemelerine rağmen, günümüzde yatırımcı ilişkilerinin, şirketlerin finans, pazarlama, strateji konularındaki en üst yönetim seviyelerine ve hatta genel müdürlüğe sıçrama noktası olduğu yönünde örnekler de giderek artmakta. Bu konuyla ilgili olarak küresel birçok örnek de verebiliriz ancak, bunu doğrulamak için o kadar da uzağa gitmemize gerek yok – sadece TÜYİD’in mevcut ve eski yönetim kurulu üyelerine bakmak yeterli!