Inverse tarafından secilen, 2020'lere iyilik katacak 50 kişi arasında buluşlarıyla dünyada büyük üne kavuşan Canan Dağdeviren de yer aldı. 

Inverse Future 50—"a group of 50 people who will be forces of good in the 2020s." listesinde yer almasıyla birlikte kendisiyle röportaj yapılan Canan Dağdeviren hayat hikayesini, bilim dünyasında yaptığı buluşları anlattı. 

Canan Dağdeviren, 'STEM alanında bir kadın olmak nasıl?' sorusuna ise şu yanıtı verdi; "Bu yüzyılda, bu zamanda, bağımsız bir kadın olmak gerçekten zor. Kariyerimin başlangıcında, erkek meslektaşlarının yorumları beni etkileedi. Ama artık şuna karar verdim, benim için araştırma yapma ve işimle cevap verme zamanı. Ben de öyle yaptım. "

Massachusetts Institute of Technology'de malzeme bilimi alanında çalışan Canan Dağdeviren, 1985 yılında İstanbul'da doğdu. Lisans öğrencisi olarak Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde fizik okudu. Yüksek lisansını kazandıktan sonra Fulbright bursunu kazandı ve ABD'ye taşındı ve burada doktora derecesini aldı. 2014 yılında Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi aldı.

 Dağdeviren, MIT Media Lab'e 2017 yılında Conformable Decoders grubun yöneticisi olarak katıldı. Türünün tek örneği olan laboratuvarı, bir insan vücudunun çeşitli fiziksel modellerini "çözebilen" biyomedikal teknoloji olan uyumlu kod çözücüler olarak adlandırdıkları şeyi geliştirmek için çalışıyor. Özünde, vücudu besleyen cihazlar. Bunlar kalp pilleri, pH sensörleri, koklear implantlar, nöbetleri izlemek için beyne yerleştirilebilen sensörler ve doku onarımını hızlandırabilen kemik grefti materyalleri olabilir.

Grubunun en son icadı mı? ALS'li hastaların iletişim kurmasını sağlayan bir cihaz. Laboratuvarı, başkalarıyla iletişim kurmalarına izin vermek için bir tebessüm veya seğirme gibi küçük yüz hareketlerini ölçmek için göze çarpmayacak şekilde yüzüne benzeyen, cilde benzer bir cihaz tasarladı - bu, kabul ettiğimiz günlük bir yetenek ve bu hastaların sonsuza dek kaybetmesi.

 

Canan Dağdeviren'in açıklamalarından bazı başlıklar...

"Diğer çocuklardan kesinlikle biraz farklıydım.

Annem ve babam bana küçükken kayaları parçaladığımı, çünkü içinde atomları bulmaya çalıştığımı söyledi; Bunu bir yerden duymuş olmalıyım. Herkes bana bunun imkansız bir görev olduğunu söyledi ama ben denemeye devam ettim. Babamın arkadaşı beni bir mikroskopla tanıştırdı ve atom gibi küçük nakliye göremediğimizi gösterdi. Yani imkansız olduğunu fark etsem de en azından bilime olan tutkumu doğruladı.

6 yaşımdayken babam bana Madam Curie hakkında bir kitap hediye etti; ondan ilham alabileceğimi düşündü. Ama onun yerine kocası Pierre'e aşık oldum. Pierre Curie, piezoelektrikten gerçekten büyülü bir şey keşfetti. Bu savaşlar sırasında el bombaları gibi farklı malzemeler üretin, ancak yakın zamana kadar biyomedikal cihazlarda kullanılmamıştı.

Aynı sıralarda, hiç tanışmadığım büyükbabamın 28 yaşında kalp rahatsızlığı nedeniyle vefat öğrendim. Bunu öğrendiğimde kendime aynı yaşa geldiğime süt söz verdim - 28 - Kalp hastasına yardımcı olacak bir şey yapardım.

O zamandan beri ne yapmak istediğimi biliyordum, ama buna giden en iyi yolun ne tür bir bilim cevap bilmiyordum.

Daha sonra Caltech'te okumuş olan Erdal İnönü adında Türkiye'nin çok bilgili bir fizikçisiyle imza günlerinden tanıştım. Ona fizik, kimya veya biyoloji okumam becerdiğimi söyledim. Kitabını benim için imzalarken, okumamı ve okuduktan sonra belki gerçekten ne yapmak istediğimi anlayabileceğimi söyledi. Ve kitabı okudum ve "Tamam, okuyacağım" diye düşündüm.

Babam bunun iyi bir fikir olmadığını düşündü;  Mimar olmamı istedi.

Annem dışında kimse beni desteklemedi; bana kimse inanmadı. Ama ben "Hayır, fizik okumak istiyorum" dedim. Böylece Türkiye'nin başkenti Ankara'da fizik okumaya başladım.

Ve 28 yaşıma geldiğimde, piezoelektrik materyale bulaşmış kalp hastalarına yardımcı bir proje geliştirdim ve sonuçlandırdım.

Yani birçok şeyin birleşimiydi: Çocukluk hayalim, İnönü'nün bana armağan ettiği kitap, okuduğum fizik, dedemin ölümü ve annemin desteği.

 

Birçok bilim adamı doğadan ilham alır. Ancak aile üyelerimin ve araştırmın hastalıklarından ilham alıyor. Tıbbi bir sorun duyduğumda, harekete geçiyorum ve onun için bir şeyler geliştirmeye çalışmak için becerilerimden ya

Tıbbi bir sorun duyduğumda, harekete geçiyorum ve onun için bir şeyler geliştirmeye çalışmak için becerilerimden yararlanmaya çalışıyorum.

Örneğin, şu anda benim için çok değerli bir şey geliştiriyoruz. Ailemde meme kanseri geçmişi var, bu yüzden çok riskliyim ve yılda iki kez göğüslerimi kontrol etmem gerekiyor. Ancak bu sadece iki veri noktası, bu da doktorların göğüs dokumda neler olduğunu anlamasını zorlaştırıyor.

Bu yüzden neden akıllı bir sütyen yapmıyoruz diye düşündüm Çünkü kadınlar her gün sütyen giyiyor. Dolayısıyla fikir, sütyenin göğüs dokunuzun tek seferlik bir görüntüsünü oluşturması ve tüm verileri etkili bir şekilde toplamak için cildinizle yakın bir entegrasyona sahip olmasıdır. Her gün takıyorsun; kişisel giysilerinizin sadece bir parçası. Ve tüm yıl boyunca veri toplar ve bu devasa veri kümesini oluşturabilirsiniz.

Günümüz tıbbı kişiselleştirilmemiştir; aynı ilacı bana ve sana veremezsin çünkü farklı yaşam tarzlarımız, diyetlerimiz, stres seviyelerimiz var. Öyleyse, yapmak istediğimiz şey, bir ayakkabı tipine benzeyen - size göre kişiselleştirilmiş bir ilaç yaratmak.

 

Türkiye'de de aynı araştırmayı yapıyordum ama geliştirdiğim tüm malzeme ve cihazlar bir kutu gibi hantaldı - bükülmezdi. Öyleyse, kalbi, bu kadar hassas bir organı hedeflemek istersem, şekillendirilebilir bir şey yapmam gerekiyordu .

Bana kimin yardım edebileceğini bulmak için tüm dünyaya baktım. Sonra, Illinois Üniversitesi'nde yükselen bir yıldız ve esnek elektroniğin babası olan gelecekteki danışmanım John Rogers'ı buldum.

Sonra, Amerika'ya nasıl gidebileceğimi düşündüm. İşte o zaman Fulbright Bursu'nu öğrendim. Ve alanımda seçilen ilk sırada bendim.

Böylesine prestijli bir bursla herhangi bir üniversiteye gidebilirsiniz: Harvard, MIT, Cornell. Ama ilk tercihim Illinois Üniversitesi idi. Herkes sordu, neden Illinois Üniversitesi? Ama gerçekten birlikte çalışmak istediğim kişi oradaydı ve gelecekte Harvard ve MIT'ye gideceğimi söyledim (bu arada yaptım).

John, ilk gün karbon nanotüpler üzerinde çalışmamı istediğini söyledi. Ona "Hayır, esnek piezoelektrik malzemeler üzerinde çalışmak istiyorum" dedim. Durdu ve gülümsedi, çünkü kimse ona hayır demedi. "Gerçekten yapabileceğini düşünüyor musun?" Dedi. Bana izin vermesini istedim ve o tamam dedi.

Ve sonra, iki yıl boyunca hiçbir şey işe yaramadı.

Gruptaki birkaç kadın bilim adamından biriydim ve ne zaman bir soru sorsam, nadiren yanıt alıyordum. Benim için çok zordu; Hiç arkadaşım yoktu, ailem çok uzaktaydı, yemekler farklıydı, kültür farklıydı - her şey farklıydı. Üstelik hiçbir şey işe yaramıyordu.

Ama üzülüp ülkeme dönmek yerine, bir sandalye aldım, laboratuara gittim ve aylarca sabahtan akşama oturdum; Ben sadece herkesin çalışmasını izledim. Sorularıma cevap vermedikleri için, ben sadece onları gözlemledim.

Anne babamdan büyük destek aldım; Günde iki kez, sabah 30 dakika, gece 30 dakika Skyped yaptık. Onları deneylerimde neyin işe yaramadığı konusunda bilgilendirdim. Bir gün çok sinirliydim - neredeyse pes ettim. “Tamam, bugün işe yaramazsa toparlanıp Türkiye'ye uçacağım. Bitirdim." Ama babam bana deneyi bir hafta önce planladığım şekilde zaten denediğimi hatırlattı ve ben de "Kahretsin. Her şeyi kontrol ediyorlar. " Vazgeçemedim ve ne yaptığımı hatırlamamı sağladı.

Ve yıllar sonra nihayet işe yaradı. Tanınırlık, uluslararası burslar, birçok farklı ödül kazandım. Başlangıçta sıkıntı yaşasam da pes etmedim - ve bu her zaman kız öğrencilerime söylediğim bir şey.

Ondan sonra bile, erkek meslektaşlarım hala sordu, “Bunu gerçekten yaptın mı? Sana başka biri yardım etti mi? " Üniversitem bana 20 bin dolarlık bir ödül verdi ve çok mutluydum - ilk arabamı alabildim. Ama erkek meslektaşlarım hala, "Bunu sana kadın olduğun için verdiler" dediler. Ben de “Tanrım, 20 bin dolarım var. Onu sana verebilirim ve gidip cinsiyetini değiştirebilirsin, böylece kadın olursun ve bundan sonra tüm ödülleri alabilirsin. "

 

Bu yüzyılda, bu ülkede bağımsız bir kadın olmak gerçekten zor. Kariyerimin başında erkek meslektaşlarımdan gelen yorumlar beni gerçekten etkiledi. Ama sonra fark ettim, ben yok olması yanıt verdiklerini zaman. Benim için araştırma yapma ve bu yorumlara işimle cevap verme zamanı. Ben de öyle yaptım.

Ve şimdi, bunun olduğunu ve bunun bir sorun olduğunu kabul ediyorum. Ama grubumda bu tür yorumlara asla izin vermem.

 

Pandemi aslında grubuma, grup kültürümüzü ve birbirimize nasıl davranmamız gerektiğini geliştirmede gerçekten yardımcı oldu. Araştırmamızda çeşitliliğe ve farklı seslere izin verirken nasıl davrandığımızı, nasıl araştırma yaptığımızı yeniden düşünmek zorunda kaldık. Ve Black Lives Matter hareketi tarafından başlatılan bir çeşitlilik bildirisi yazdık.

Örneğin, genellikle erkek denekleri işe almak daha kolaydır. Ama benim grubumda, yüzde 50 erkek denek varsa, yüzde 50 kadın deneklerimiz olduğundan emin oluyorum. Onları işe almanın ne kadar süreceği gerçekten umurumda değil; Zaman ayırırım. Herkes için en iyi tedavileri bu şekilde yaratabiliriz.

Pandemi bazı şeyleri daha da zorlaştırdı. İlk birkaç ay laboratuvarda olamadık, bu da bizi yavaşlattı. Ama bu kötü şey iyi bir şeye dönüşüyor; araştırmamızda yeni bir boyut yarattı. Şimdi, çalışmalarımızın simülasyonu ve teorik yönü üzerinde de çalışıyoruz.

Salgın işleri daha da zorlaştırdı, ancak akademik hayatım ve özel hayatım boyunca karşılaştığım mücadeleler nedeniyle, bu tür aşırı koşullara hazırlanmama yardımcı oldular.

 

İnsan vücudunu sistemli ve toplu bir şekilde inceliyoruz. Tek bir organı veya vücudun bir parçasını hedeflemek yerine, birbirleriyle nasıl ilişki kurduklarını, nasıl konuştuklarını görmek için birçok yeri hedeflemeye çalışıyoruz.

Grubumda, tamamı insan vücudunu keşfetmek için vücuda yerleştirilebilir giyilebilir, takılabilir cihazlar geliştiriyoruz. Ve yarattığımız tüm cihazlar şekillendirilebilir, esnek, gerilebilir, böylece insan vücuduna çok rahat bir şekilde uyum sağlayabilirler.

Kalp atış hızı, solunum, nöronal aktivite gibi vücuttaki fiziksel kalıpları çözmek istiyoruz, böylece vücut parçalarımızın bizimle nasıl konuştuğunu gerçekten anlayabiliriz.

Uzun vadeli hedefim, insan vücudunda bir cihaz popülasyonuna sahip olmak. Özellikle kadın bedeni üzerinde çalışmakla ilgileniyorum çünkü bu benim vücudum; Kendi vücudumu anlamak istiyorum. Vücudumuz hakkında çok az şey bildiğimiz için, yeni tedavi modelleri bulmak zor.

Yani, insan vücudunu daha iyi anlamaya çalışmak, bunu düzeltmek için yapmayı hedeflediğimiz şeydir.

Giyilebilir teknoloji kesinlikle biyomedikal teknolojilerin geleceğidir. Sadece cildinize giyilebilir değil, kişisel giysilerinizdeki giyilebilir ürünler - tişörtünüzün bir parçası, iç çamaşırınız, sütyeniniz - gelecek olacak.

Bu yüzden şimdi tekstil elektroniğine ve fiziksel kalıplarınızı sorunsuz bir şekilde nasıl çözebileceklerine doğru genişliyoruz. Bu yüzden, kişisel giysilerdeki elektroniğin, vücudunuzun yüzeyine dokunmanın gelecek olacağına inanıyorum.

 Editör notu- Çeviri için goole translete kullanılmıştır.

Selen Kocabaş,"Çocukla Birlikte İş Hayatına Ara Verip Dönmüyoruz, Bu Ciddi Problem"

Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Selen Kocabaş, "İş hayatına kadınların katılımı yüzde 38. İlk adım evlilik, ikinci en önemli adım çocuk; çocukla birlikte iş hayatına ara verip geri dönmüyoruz. Bu ciddi problem. Halbuki erkeklerin istihdama katlımı %74’lerde. Ülkemiz sürüdürülebilir zeminde ilerleyip değer üretecekse ancak %38 ‘leri erkekler seviyelerine yaklaşacak hedefler koymakla olacak."

ÖZEL RÖPORTAJIMIZI OKUMAK İÇİN buraya TIKLAYIN

.

Başak İlhan'dan, Amerika'ya İhracat Yapmak İsteyenler İçin ROAD Akademi

Seri internet girişimcisi ve e-ticaret uzmanı Başak İlhan, Amerikaya ihracat nasıl yapılır merak edenler için Road Akademi'yi kurdu. E-ticaret nasıl yapılır tüm ayrıntılarıyla öğretilen Road Akademi'deki online eğitimlerde ihtiyaç duyulan tüm bilgiler aktarılıyor. Haberi okumak için buraya tıklayın.

.

.

TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar ile yaptığımız video röportaj Youtube kanalımızda yayında.Aktar, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu olarak yaptıkları projeleri ve çalışan kadınların, girişimci kadınların sorunlarını anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Başarılı iş kadını Note Cosmetics Genel Müdürü Beril Koparal, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği'nin yönetiminde yer alan iş kadınlarıyla yola çıktıkları Lotus Kadınları Platformu'nu neden kurduklarını ve projelerini anlattı. İzlemek için BURAYA tıklayın.

.

.

Başarılı İş Kadını Mehtap Yıldız - Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ile özel röportajımızı izlemek için şimdi buraya tıklayın.

.

.

.

Başarılı İş Kadını Ebru Darip /Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcıssı ile özel röportajı izlemek için BURAYA tıklayın.

.

Türkiye’de Ev İçinde Cinsiyet Eşitliği Olduğunu Düşünenlerin Oranı Yüzde 58 Türkiye’de Ev İçinde Cinsiyet Eşitliği Olduğunu Düşünenlerin Oranı Yüzde 58

.

.

Başarılı İş Kadını Petrol Ofisi CMO'su Beril Alakoç ile Özel Röportaj - İş Dünyasında Kadın Olmak - İzlemek için BURAYA tıklayın

.

Nur Ger, 40 Erkekle yola çıktı kadınlar için Yanındayız Derneği'ni Kurdu. İzlemek için buraya tıklayın.

KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın

BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

.

.

Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.

.

.

.

Gülseren Açar ile Özel Röportaj

Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

.

.

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın.

.

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İzlemek için BURAYA tıklayın

Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu - Projeler - Girişimci Kadın Sorunları - Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

.

.

İZİKAD - İzmir İş Kadınları Derneği Başkanı Betül Sezgin, İşte Kadınlar'a hayatını, İZİKAD'ın projelerini ve çalışan kadınların sorunlarını anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın.

.

.

.

E Ticaret Uzmanı Kadın Girişimci Başak İlhan ile Girişimcilik Hikayesi, E-ticaret Nasıl Yapılır, E-ticaret fikirleri izlemek için buraya tıklayın.

.

.

Bilim Kadını Burçin Mutlu Pakdil, Kimdir? Galaksiyi Nasıl Buldu? Bilim Kadın Olmak İçin Ne Yapmalı? Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın.

.

.

Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Göknur Atalay, derneğin kadınları güçlendirmek için gerçeklleştirdirgi projeleri ve girişimci kadınların sorunlarını İşte Kadınlar'a anlattı. İzlemek için buraya tıklayın


HOLLYWOOD YILDIZLARININ KULLANDIĞI TÜRK ÇANTASI MEHRY MU - Güneş Mutlu Mavituncalılar

Haberi okumak için buraya tıklayın.

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (TMK) Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda UNESCO TMK Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi Başkanı olan Zeynep Karahan Uslu, İşte Kadınlar'dan Tülay Şubatlı'nın sorularını yanıtladı. Videoyu izlemek için buraya tıklayın