Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği (TBİD) ile Alternatif Bilişim Derneği (AltBil), İnternet ortamında yaygınlaşan cinsiyetçi söylemlere ve toplumsal cinsiyete dayalı dijital şiddete karşı mücadele için harekete geçerek “Cinsiyetçi Dijital Şiddetle Mücadele Rehberi” hazırladı.
Şebnem Ahi, Nurcihan Temur, Şevket Uyanık, İlden Dirini ve Gülüm Şener tarafından hazırlanan, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın katkılarıyla Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan e-rehber, toplumsal cinsiyete dayalı dijital şiddetle ilgili kapsamlı bilgiler içeriyor.
Üç bölümden oluşan e-rehberin, birinci bölümünde toplumsal cinsiyete dayalı dijital şiddet ve türleri ayrıntılı olarak tanıtılıyor. Dijital şiddet eylemleri arasında siber takip, siber taciz, siber sömürü, gizlilik ihlali, itibara ve güvenlilirliğe zarar verilmesi, tehdit, topluluklara yönelik hedefli saldırılar yer alıyor. İkinci bölümde internet kullanıcılarının alabileceği dijital güvenlik önlemleri anlatılıyor. Kullanıcıların cihazlarının, parolalarının, sosyal medya hesaplarının ve e-posta kutularının güvenliğini sağlayabilmeleri için kullanabilecekleri yöntemler ve araçlar hakkında bilgi veriliyor. Üçüncü bölümde ise dijital şiddet eylemlerinin hukuki sonuçları ve yaptırımları açıklanıyor. Gizlilik ihlali, tehdit, kişisel verilerin kaydedilmesi, cinsel taciz vb. suçların yaptırımlarına yer veriliyor.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yeni görünümlerinden biri olan cinsiyetçiliğe dayalı dijital şiddetle mücadele etmek için Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği (TBİD), 2-3 Kasım 2019 tarihlerinde İstanbul’da Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın katkılarıyla “Cinsiyetçi Dijital Şiddetle Mücadele Çalıştayı”nı düzenledi. Çalıştayda cinsiyetçi dijital şiddet farklı yönleriyle ele alındı, uzmanlar ve toplumsal cinsiyet alanında çalışan STK’ların temsilcileri bir araya gelerek çözüm önerilerini tartıştılar.
REHBERİN TAMAMINA LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ
Berrin Tansel ile yaptığımız video röportajı izlemek için linke tıklayın.
Özyeğin Üniversitesi'nde Türk Edebiyatı derslerinin yanı sıra toplumsal cinsiyet ve edebiyat, feminist teori
üzerine seçmeli dersler veren Senem Timuroğlu, "Kanatlanmış Kadınlar" adlı kitabını İşte Kadınlar'ın youtube kanalında anlattı. İzlemek için buraya tıklayın.
Melsa Ararat hayat hikayesini ve kadın sorunlarını, yönetim kurullarında kadınlar konularını Video röportajımızda anlattı. Youtube kanalımızda yayında. İzlemek için buraya tıklayın.
Bilim Kadını Burçin Mutlu Pakdil, Kimdir? Galaksiyi Nasıl Buldu? Bilim Kadın Olmak İçin Ne Yapmalı? Videoyu izlemek için buraya tıklayın
.
.
AmpUp- Kamu Politikaları Uzmanı ve Kaliforniya Üniversitesi - Berkeley / Sürdürülebilir Ulaşım Araştırma Merkezi Araştırmacı Şebnem Tuğçe Pala, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtladı. İzlemek için buraya tıklayın.
KADIN GİRİŞİMCİLERİN SORUNLARINI SAYA SAYA BİTİREMEDİM
videoyu izlemek için BURAYA tıklayın