Bilim Akademisi - Genç Bilim Akademisi Çalışma Grubu'nun (Genç BA),  "Akademide Mobbing" raporunu Uzm. Psk. Dilem Cinli, Prof. Dr. Zeynep Aycan, Doç. Dr. Adil Sarıbay ve Doç. Dr. Engin Arık hazırlladı. 

Türkiye’deki akademik kurumlarda mobbing (bezdiri, yıldır-kaçır) davranışlarına dikkat çekmek için hazırlanan raporda şimdiye kadar yapılan akademik çalışmalar Türkiye’deki üniversitelerde mobbing’in oldukça yaygın olduğunu gösterdiğine dikkat çekildi.

 

Her yaş, medeni durum ve unvan grubunun mobbing’e maruz kaldığına dikkat çikelen raporda mobbing’e maruz kalanların iş performansları, psikolojik sağlıkları, fizyolojik sağlıkları ve örgütsel bağlılıklarının negatif etkilendiği, bu nedenle, akademik kurumlarda mobbing’i önlemek için ivedilikle harekete geçilmesi gerektiği ifade edilerek, " İlk etapta mobbing'in tanımı ve verdiği zarar, oluşmasına zemin hazırlayan koşullar, maruz kalma olasılığı yüksek gruplar iyi anlaşılmalı ve mobbing'i önleme ve mobbing sonrası destek verme amacıyla oluşturulmuş ve başarıyla uygulanan

programların özellikleri derlenmelidir." denildi. 

 

Mobbing nedir?

Mobbing, bir veya birkaç kişi tarafından diğer bir kişiye yönelik, sistematik biçimde

yapılan, düşmanca ve etik olmayan davranışlar olarak tanımlanıyor.

Bilim Akademisi - Genç Bilim Akademisi Çalışma Grubu, raporu hazırlayabilmek için şimdiye kadar mobbingle yapılan araştırma sonuçlarını mercek altına aldı.  Bu çalışmaların sonuçları incelendiğinde, Türkiye’de yükseköğrenim kurumlarında mobbing sorununun olduğu sonucuna varılabildiği belirtildi.

Rapora göre mobbing’e maruz kalma oranının ise en iyi ihtimalle “düşük düzeyde” bulunduğu bu çalışmalarda, mobbing mağduru oranı %12 ile

%66,8 arasında değişiyor.

 Ayrıca, çalışmalara katılan akademisyenler, kendileri mağdur olmamış olsalar da, Türkiye’deki akademisyenler arasındaki mobbing oranının %76,5

olduğunu düşünüyor.

Yani, akademisyenler kendi meslek grubundaki 4 kişiden 3’ünün mobbing’e maruz kaldığını düşünüyorlar.

Kimler mobbing’e daha fazla maruz kalıyor?

Rapora göre, Türkiye’deki akademisyenler arasındaki mobbing probleminin incelendiği çalışmalarda, akademisyenlerin demografik özellikleri ile mobbing’in ilişkisi sıklıkla incelendi ve bazı demografik özelliklere sahip olan akademisyenlerin mobbing’e daha çok maruz kaldıkları bulundu.

 

Yapılan çalışmalarda en çok incelenmiş demografik özellik olan cinsiyet için çeşitli sonuçlar bulunmuştur. Bazı çalışmalar mobbing’e maruz kalma oranının cinsiyetler arasında anlamlı bir farkı olmadığını bulurken, bazı çalışmalar kadınların mobbing’e maruz kalma oranının erkeklerden daha yüksek olduğunu gösteriyor.   Erkeklerin maruz kalma oranının daha yüksek olduğunu bulan herhangi bir çalışma ise bulunmuyor.

Çalışmaların çoğunluğunun vardığı sonuca göre genç akademisyenlerin mobbing’e maruz kalma oranının daha yüksek olduğu ve yaş arttıkça bu oranın düştüğü belirtildi. 

Bekar ve boşanmış akademisyenlerin mobbing mağduru olma oranlarının evli akademisyenlerden daha yüksek olduğu tespit edildi. 

Peki mobbinge uğrayan kişi bu durumda nasıl etkileniyor?

Bilim Akademisi - Genç Bilim Akademisi Çalışma Grubu'nun raporunda mobbing'in etkileri şöyle sıralanıyor; 

 

İş Performansı/Psikolojik Sağlık/Fizyolojik Sağlık

Akademisyenlerin maruz kaldığı mobbing oranı ile iş performansı, psikolojik sağlık ve fizyolojik sağlık ilişkisini araştıran iki çalışma da anlamlı sonuçlar bulmuştur. Buna göre, mobbing’e maruz kalınma durumu arttıkça akademisyenlerin iş performanslarında düşüş, psikolojik ve fizyolojik sağlıklarında bozulma görülüyor. 

 Birçok üniversitenin farklı kanallarla temel mobbing ve zorbalık eğitimi verdiğine yer verilen raporda mobbing sonrası süreci kolaylaştırmayı amaçlayan uygulamalar olduğuna da dikkat çekilerek, bu uygulamaların hangi üniversitelerde yer aldığı anlatıldı.

 Örneğin Bahçeşehir, Bartın, Çukurova2 ve Mersin üniversitelerinde akademik ve idari personeline verilen eğitimlerde  mobbing tanımı, mobbing içeriği, mobbing süreci, mağdur-zorba veseyirci özellikleri, mobbing’in etkileri ve nasıl başa çıkılabileceği anlatıldı. 

Koç Üniversitesi'nin ‘%100 Kampanyası’ adı altında bünyesindeki bütün çalışanlarına düzenli olarak temel mobbing eğitimi veriyor.

Sabancı Üniversitesi, içerisinde temel mobbing bilgilerinin, kurallarının ve prosedürlerinin de yer aldığı ’Etik Kural Eğitimi’ni bütün akademik ve

idari çalışanlarına veriyor.

Ankara Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gaziantep Sanko Üniversitesi26, Kocaeli Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi,

Trakya Üniversitesi’nin farklı fakültelerinde mobbing seçmeli ders olarak veriliyor.  

Boğaziçi Üniversitesi üniversiteye ilk giriş yapan tüm öğrencileri kayıt döneminde taciz konusunda bilgilenme yapılıyor.

 

ABD'deki Cornell Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Filiz Garip, Koç Üniversitesi Rahmi Koç 2019 Bilim Madalyası ödülüne layık görüldü.

Youtube kanalımız istekadinlar'da Filiz Garip ile konuştuk. İzlemek için buraya tıklayın

,

Berrin Tansel ile yaptığımız video röportajı izlemek için linke tıklayın.

Özyeğin Üniversitesi'nde Türk Edebiyatı derslerinin yanı sıra toplumsal cinsiyet ve edebiyat, feminist teori

üzerine seçmeli dersler veren Senem Timuroğlu, "Kanatlanmış Kadınlar" adlı kitabını İşte Kadınlar'ın youtube kanalında anlattı. İzlemek için buraya tıklayın.

Melsa Ararat hayat hikayesini ve kadın sorunlarını, yönetim kurullarında kadınlar konularını Video röportajımızda anlattı. Youtube kanalımızda yayında. İzlemek için buraya tıklayın. 

Bilim Kadını Burçin Mutlu Pakdil, Kimdir? Galaksiyi Nasıl Buldu? Bilim Kadın Olmak İçin Ne Yapmalı? Videoyu izlemek için buraya tıklayın

.

.

AmpUp- Kamu Politikaları Uzmanı ve Kaliforniya Üniversitesi - Berkeley / Sürdürülebilir Ulaşım Araştırma Merkezi Araştırmacı Şebnem Tuğçe Pala, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtladı. İzlemek için buraya tıklayın.

KADIN GİRİŞİMCİLERİN SORUNLARINI SAYA SAYA BİTİREMEDİM

videoyu izlemek için BURAYA tıklayın