Sonuç almak isteyenlerin tercihi "Dönüşüm Koçluğu"

Sınırlarını genişletmek, başarısını ve yaşam memnuniyetini artırmak isteyenlerin tercihi yeni bir koçluk sistemi olan Dönüşüm Koçluğu

Tülay ŞUBATLI
Tülay ŞUBATLI
21 Haziran 2016 Salı 11:38
Sonuç almak isteyenlerin tercihi "Dönüşüm Koçluğu"
Nilgün Yetiş 2013 yılından beri Türkiye’de yeni bir koçluk modelini uyguluyor;  Dönüşüm Koçluğu..  Başarı odaklı iş sahiplerine, işini kurmak ya da geliştirmek
isteyenlere; liderlere, liderlik basamaklarında hızla tırmananlara ve iş yaşamında eğitimli ve başarılı kadınlara yönelik dönüşüm koçluğu yapıyor.
 Nilgün Yetiş, dönüşüm koçluğu nedir, insanlar neden koçlara ihtiyaç duyuyor, işini kuran kadınlar koçluk eğitimi almalı gibi pek çok sorumuzu yanıtladı.
Bir iş sahibine ya da işini kurmak isteyenlere nasıl koçluk yapıyorsunuz?
Ben çoğunlukla yüksek eğitimli, farkındalığı ve potansiyeli yüksek, daha anlamlı yaşamak ve üretmek isteyen, başarı odaklı insanlara arzu ettikleri hayatı ve işi kurmalarında, arzu ettikleri kariyerlerinde liderlik becerilerini geliştirmede dönüşüm koçluğu yapıyorum.
DEĞİŞMEK DÖNÜŞMEK İSTEYENLER İÇİN
Dönüşümden neyi anlamalıyız?
Benim koçluğumun odağı DÖNÜŞÜM’dür. Yani eski hallerinden daha performanslı, daha yetkin, daha istedikleri kişi olmaları ve bunu sürdürebilir kılmalarına yönelik dönüşümdür. Klasik koçluklar daha çok bir hedeften diğerine götürmeyi hedefler. Bu eski tarz koçluk yaklaşımında Danışanın kazanımları olsa da farkındalıklarının artması ve kalıcı olması çok etkin olmayabilir. Dönüşüm koçluğunun diğer koçluklardan farkı daha derin, içsel çalışma yaparak kişinin farkındalık seviyesini yükseltmesi ve kendi kendine hayatını daha etkin bir birey olarak sürdürmesine katkı sağlar. Dönüşüm koçu daha önce kendisi de dönüşümlerden geçtiği için bir rehber olarak farkındalığı daha yüksek koçtur.
Bir koçtan danışmanlık almanın kişiye katkısı ne olur?
Zamanını etkin kullanmak, daha kısa sürede hedeflerine ulaşmak bunu da daha Koçluk biraz sınırlarını genişletmeye, farklı açıdan bakmaya, düşünmeye ve zorluklarla başa çıkmaya hazır olan insanların alabileceği bir hizmettir. Koçluğun güzel keyifli tarafları olduğu gibi acılı tarafları da vardır. Konfor alanından çıkmayı gerektirir. Kasların gelişmesi gibi, yeni alışkanlıkların yer alması da egzersiz ve deneme gerektirir. Sadece biraz kendine bakmak, ama aksiyon almamak, acı çekmemek, kendi ile yüzleşmek istemeyen ama değişmek isteyen insanların yapabileceği bir çalışma değildir. Keyifli tarafları olduğu kadar zorlu ve acılı tarafları da vardır. Kendinle yüzleşmek, hatalarınla, iyi yaptıklarınla kendini Kabul edebilmek, sevebilmek herkesin harcı değildir. İnsan başarılı da olsalar daha yüksek performansla çalışmak, kendilerini daha iyi görebilmek, daha iyi yönetebilmek için bir dış göze, bir desteğe ihtiyaç duyarlar. Olimpiyat atletlerinin sürekli koçlarla çalışması gibi.
HERKESİN BİR AKIL HOCASI VAR
Koçluk eğitiminizi nerede aldınız?
Ben 2006’da Kuraldışı Eğitim’den aldığım “Yaşam Okulu” ve Daha sonra katıldığım irili ufaklı eğitim programlarından sonra ana Dönüşüm ve İş Koçluğu eğitimimi Safir Danışmanlıktan Jung Koçluğu, Gina Devee Akademi’den ve Bob Proctor’ dan Amerika’dan aldım. Yine Yurtdışında kadınlara yönelik programlara katıldım. Daha sonra liderlik konularında Türkiye’deki ihtiyaca hizmet edebilmek için Marafidelis’ten Yönetici Koçluğu ve Marshall Goldsmith Kurumsal Koçluk ve 360 derece değerlendirme Koçluğunu aldım. Büyük İskender’in akıl hocası Aristo olması gibi, Şems’in Mevlana’nın hocası, yol göstericisi olması gibi. Sokrat Platon’un, Platon da Aristo’nun hocasıdır. Bill Clinton senato seçimleri sırasında Tony Robbins ile çalışmıştır, Andree Agassi’de bir dönem yüksek performansa ulaşmak için Tony Robbins ile çalışmıştır.
İş sahiplerine nasıl koçluk yapıyorsunuz? Danışmanlığınız ne kadar sürüyor?
Şirket sahibinin ihtiyacına göre 6-12 ay sürmektedir. Benim iş Koçluğu yaklaşımımda önce iş sahibi ile başlayıp, daha sonra işe doğru bir incelemeye giriyoruz. Hem zihin yapısı, hem parayla ilişkileri, hem liderlik ve daha büyük iş sahibi olma zihin yapıları üzerinde çalışıyoruz. Böylece arzu ettiği sonuçları almada bilincini, bakış açısını, yapabilirlik becerilerini arttırmaya ve bunu da yaparken süreçten daha keyif almasını, iş ve yaşam dengesini ile götürmesine yardımcı oluyorum.
İş süreciniz nasıl ilerliyor? Örnekler vererek anlatır mısınız?
Mesela şirket kurma aşamasına gelmiş, buna yatırım yapmaya, destek almaya, destek almaya da yatırım yapmaya da hazır kişi zaten bana ulaşıyor. Bir ön görüşme yapıyoruz. Birlikte çalışma durumumuza ve ona yardımcı olabileceğim noktalara bakıyorum. İhtiyacına göre ne sure ile nasıl yardımcı olabileceğimi anlatıyorum. Bu çalışma 4 ila 12-15 seans olabiliyor.
BENİM AKLIM BANA YETER ANLAYIŞI EN BÜYÜK ENGEL
Seanslar nasıl geçiyor?
Başlangıçta bir 90 dakika ya da iki saat, eğer büyük değişim ya da iş kurma üzerine ise 4 saat yada bir günlük bir çalışma ile çalışmaya başlayıp, haftalık çalışma ile devam ediyoruz. Bu süreçte bazen ego devreye girip, danışanın gelişimini engellemektedir. Bu noktada danışanın koçuna açık olması, hissettiği endişeleri, güvensizlikleri dile getirmesi çok önemlidir. Çoğunlukla güvensizlik değişime duyulan korku ve yapamama endişesidir. Bu kendisini parasının boşa gittiği korkusu, ailesi, arkadaşları tarafından koçluk, terapi gibi çalışmaların işe yaramayan işler olduğu yönündeki negatif telkinlerle danışanı sabote etmeleri ya da bu tür içsel konuşmaların danışanın içinde olup onu engelleyici olmaktadır ve eski halinde kalmayı tercih edebilmektedir.
Kişilerin önündeki en büyük engel nedir?
İş sahiplerinin en büyük engeli bunu “ben yaparım, birazını bilsem bana yeter” “benim aklım bana yeter” gibi sabote edici davranış tarzı içinde olmaları, eleştiri pozitif bile olsa almakta zorlanmaları. Birinde satış ekibini eğitmek üzere bana gelen şirket sahibi ile bir tam günlük, ekibi ile de yarım günlük çalışma yaptık, daha sonra eğitim kısmına geçtiğimizde çalışmadan çok memnun iken, anlaşmaya uymaması nedeni ile süreç tamamlanmadan bitmek durumunda kaldı.
KADINLAR AKSİYONE GEÇMEYİ ERTELİYOR
Kadınlara ilişkin gözlemleriniz nasıl?
Kadınlarla ilgili koçluk çalışmalarımda ve taleplerinde gördüğüm kadınlar hayatlarını değiştirmek istiyor ancak çok azı koçluğun onlara nasıl yardımcı olacağının farkında. Bilse bile kendine değer vererek bu yatırımı yapmaktan imtina ediyor, aksiyona geçmeyi erteliyor taa ki artık acil duruma gelene kadar, tabii bunda iş işten de geçmiş olabiliyor.. Yurtdışında çok fazla kadınların birbirine destek birlikleri, destek grupları var, Türkiye’de bu yönde kadın açlık hissetse de okumuş kesimdeki kadın bu ekosistemi oluşturmak veya buna girmek, kendine yatırım yapmaktan geri duruyor. Yurtdışındaki kadınlar özgüvenleri daha yüksek, ne istediğini biliyor ve bunu almak için elinden geleni yapıyor. Dalai Lama “Dünyayı Batılı kadınlar kurtaracak” demiş birinde. Buna Batılı kadın gururla çok sahip çıkıyorlar ve bu noktada kazanılmış haklarını kendi geleceklerine daha iyi yaratmak üzere kullanıyorlar. Bizde belki koruyucu aile sistemimiz bu yönde kadınların potansiyellerini ortaya çıkarmada destekleyici değil daha çok “ne gerek var, zaten bir işin var, otur oturduğun yerde” tarzında oluyor. Liderlik almaktan korkuyor, geri duruyor. Modern hayatta kadına dengeli liderlik modelini öğretecek olan bu konularda eğitimleri ve çalışmaları olan bir koç olabilir.
Kendi işini kurmak isteyenleri hangi zorluklar bekliyor?
Yeni iş kurmak isteyenler de kurumsal hayattan çıktıkları için çıkana kadar fark etmiyorlar ama daha sonra sudan çıkmış balık gibi oluyorlar. Ben de oldum ve ticareti kendi adlarına yapmamışlar ise daha fazla zorluk onları bekliyor. Hele de yaptıkları iş haricinde yeni bir işe girişiyorlarsa kesinIikle iş koçluğu desteği almalarını öneririm. Zira hem bir değişim/ dönüşüm söz konusudur, hem de işin dinamiklerini, girişimciliği, ilişki yönetimini, pazarlama, satış, işinin amacı, marka yapısını oluşturmada kesinlikle desteğe ihtiyaçları olduğunu düşünüyor ve görüyorum da. Bir hevesle işten ayrılıp iş kuruluyor ancak bu okyanusta yüzme denemeden yüzmek gibi ki çok yorucu, yıpratıcı. Belki de bir süre sonra işi kapatıp yeniden kaçtığı kurumsal hayata dönme şeklinde oluyor. Yeni iş kuracaklar için yine hedef belirleme, vizyonu netleştirme, neden yapmak istediği işi yapması üzerine ön bir çalışma ile başlıyorum.3-6 aylık paket çalışmalar yapıyorum. Bu yarım gün ya da işin ve kişinin ihtiyaçlarına göre bir günlük oluyor. Bir yol haritası çıkarıyoruz. Ve haftalık ya da 12-15 günlük görüşmeler ile devam ediyoruz. Koçluk almaya karar vermiş ihtiyaç sahibi ile tanışarak, bir ön görüşme ile sorunlarının ne olduğu, neyi hedeflediği yönünde farkındalık çalışmasını içeren ön görüşme ile tanışıyorum.
Kendi işini kurmak isteyen profesyonellerin, işten ayrılmadan önce bir koçla çalışıp bir yol planı yapmaları faydalı olur. Henüz işten ayrılmadan önce çalışmaya başladığım Bahrain’deki danışanım yaptığımız yol haritası planı ile kurumsal hayattan ayrılıp, güvenle ve hazırlıkla kendi işini kurma işine girişti, şimdi işini büyütmekte. Verdiğim Kurumsal Koçluk: yönetici koçluğu, ekip koçluğu, satış becerilerini geliştirme koçluğu, dönüşüm liderliği, yeni nesil liderlik koçluğu şeklindedir. Eğer ekibi için çalışmak istiyor ise en iyi sonuç 12 aylık program ile alınmaktadır.
HEDEFLERİ OLAN KOÇLUK ALMAYA İHTİYAÇ DUYUYOR
İnsanlar neden bir koç ile çalışmalı, neden koça ihtiyaç duyarlar?
İnsanlar eğer hedefleri varsa, içsel ve dışsal etmenlerin bunu sabote ettiğini, engellediğini fark ediyorlarsa, hem hedeflerine ulaşmadaki hem de daha etkin bir birey olarak hedeflerine ulaşmada eyleme geçebilmek için koçluk almaya ihtiyaç duyarlar. Zira insan kendini engelleyen konuları bilmeden ileriye gitmesi aksiyon alması, onları yönetmesi zordur. Koçun en büyük faydası kişinin farkındalığını kazandırmak, onu sabote eden etmenleri fark edip elimine etmesine destek olmak olmak, büyük vizyonunu çizmesin ve hedeflerini oluşturmaya ve gerçekleştirmeye yardımcı olmaktır. Danışanlar, genellikle işlerinde, kariyerlerinde ya da ilişkilerinde bir huzursuzluk yaşadıkları veya istedikleri işi/ kariyeri /ilişkiyi yaşayamadıkları için; hayattaki hedeflerini, amaçlarını bulmakta adım atmakta zorlandıklarında; ya da başarı, zaman yönetimi, para ile olan ilişkileri vb. daha belirli konularda farkındalıklarını artırmak istedikleri için koçluk almaya karar veriyorlar. İnsanlar başarılı olsalar da elde ettikleri başarı ve karşılığında verdikleri ödün istedikleri gibi olmayınca ya da hayatlarının bazı alanlarında istedikleri sonuçları alamayınca bazı noktalarını ya da hayatlarının tamamının  dönüştürmeye karar verirler. Bu büyük bir karardır. Yürekli bir karardır. Bir yolculuktur. Daha derin ve daha samimi ama zaman zaman acılı bir yolculuk. Bu yolculukta onlara eşlik eden kendisi de dönüşümden geçmiş bir yolgöstericinin olması süreci ve acıları daha rahatlatır. Yine acı çekmeyeceksiniz değildir, ancak paralize olmak yerine acıyı kabul edip akisyona geçme kapasiteniz artar. Çünkü sizin  geçtiğiniz yoldan geçmiş, size yol gösteren, bilgeliğini ortaya koyan biri vardır. Ben de bu samimi ve özel ilişkide kendi dönüşümlerimden, kendi hayat tecrübelerimden edindiklerimi 10 yıldır aldığım ve almakta olduğum eğitimlerle kombine ederek  bu dönüşümü kendi hayatlarında yapmak isteyenlere yol gösterici oluyorum.
Koçluk süreci nasıl işler?
Koçluk süreci bir tanışma seansı ile başlar. Bu seans, normal koçluk seanslarından biraz daha farklıdır. Danışan ve koçun birbirlerini tanımaları, koçun çalışma prensiplerini, değerlerini ortaya koyması ve danışanın beklentilerini ve hedeflerini dinlemesi için yapılır. Bu seansın sonunda, danışan için ideal olarak koçluk ilişkisi, koçun duruşu ve koçluk yolculuğundan kendi için nasıl bir fayda sağlayacağı netleşmiş olur ve danışanla koç birlikte çalışıp çalışmama kararı alırlar.
Koçluk ve danışmanlık arasındaki fark nedir?
İnsanlar bazen terapi ile çözeceklerini sanırlar ancak aşağıda da belirttiğim gibi terapi geçmiş yüklerinden kurtulmaya,  kişiyi mevcut hayatında duygusal etkin kılmaya yöneliktir. Gelecek kararlar üzerine odaklanılmaz. Profesyonel koçluk, hedef belirlemek, sonuç yaratmak ve kişisel değişim yönetimi ile bireyin hayatına odaklanan farklı bir hizmettir. Koçluğun ne olduğunu anlamak için, koçlukla kişisel ya da organizasyonel destek sağlayan diğer meslekleri birbirlerinden ayırt etmek faydalı olacaktır.
FARKINDALIK VE MOTİVASYON ARTIYOR
Koçluk çalışmasına katılanlarda nasıl bir değişim oluyor?

    - Farkındalık ve netlikte artış,
      - Yapma enerjisinde artış,
      - Motivasyon, hedeflerini kabul etme ve yapmaya yönelik aksiyon alma. Koçluk, gelecek ve sonuç odaklıdır.
      - İçsel Dönüşüm
      - Potansiyellerinin açığa çıkması ve bunları kullanılabilirlik becerisinin artması
      - Kendine özgüveninin artması
      - Doğru soruları sorma ve cevap verme cesaretinin ve kapasitesinin  artması
      - Kendisini sorgulama ve geliştirme becerisi, kendine destek olma becerisi artar.
Sizin gibi şirketle, liderlere yönelik koçluk hizmeti veren büyük kuruluşlar hangileri, onlar neler yapıyorlar? Bu uygulama yurtdışında nasıl işliyor?
Türkiye’de ve dünyada hem marka olmuş hem de bireysel çalışan çok çeşitli koç bulunmaktadır. Türkiye’de Erikson, Adler, Gestalt gibi ekoller ile eğitim veren kurumlar var. Koçun aldığı eğitim kadar kendi tecrübeleri, bunları harmanlayıp sunuş, hayat görüşü ve hayat deneyimi  ve sürekli öğrenmeye  odaklı olmasının da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunu da kendi aldığım koçluk hizmeti deneyimlerime de dayanarak söylüyorum. Hem psikoloji kökenli hem de koçluk eğitimi ile koçluk almış kişilerden aldığım koçluklar ile eğitimin yanında kişinin geçmiş tecrübelerinin, vizyonunun, sizin çalışmak istediğiniz konudaki tecrübelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle hem yurtdışında çalışmış, hem yurtiçinde hem de yurtdışında çok iyi eğitmenlerden eğitim almış birisi olarak yüksek performanslı iş sahipleri ve bireylere yardımcı olmaktan onların vizyonlarını yaratmalarına destek olmaktan keyif duyuyorum.
..

..

VİDEOLARI İZLEMEK VE ABONE OLMAK İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ 

.

İŞ KADINLARI VE GİRİŞİMCİ KADINLARLA YAPTIĞIMIIZ ÖZEL RÖPORTAJLARI İZLEMEK İSTERSENİZ YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLAMAYI UNUTMAYIN.

Hem Büyüklere Hem Küçüklere Masallar - Tülay Şubatlı

İzlemek için buraya tıklayın


Başarılı İş Kadını Mehtap Yıldız - Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ile özel röportajımızı izlemek için şimdi buraya tıklayın. 

Başarılı İş Kadını Ebru Darip /Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcıssı ile özel röportajı izlemek için BURAYA tıklayın 

banner274

Başarılı İş Kadını Petrol Ofisi CMO'su Beril Alakoç ile Özel Röportaj - İş Dünyasında Kadın Olmak - İzlemek için BURAYA tıklayın 

Nur Ger, 40 Erkekle yola çıktı kadınlar için Yanındayız Derneği'ni Kurdu. İzlemek için buraya tıklayın. 

Kadın girişimci Gülderen İnal, üst düzey yöneticiyken kendi işini kurdu. İzlemek için buraya tıklayın

KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın

BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.

Gülseren Açar ile Özel Röportaj

Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN 

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın 

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İzlemek için BURAYA tıklayın 

Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu - Projeler - Girişimci Kadın Sorunları - Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

.

.

İZİKAD - İzmir İş Kadınları Derneği Başkanı Betül Sezgin, İşte Kadınlar'a hayatını, İZİKAD'ın projelerini ve çalışan kadınların sorunlarını anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın. 

Berlin Filarmoni Orkestrası'na Türkiye'den kabul edilen ilk müzisyen Hande Küden ile özel röportaj izlemek için BURAYA tıklayın

.

Bilim Kadını Burçin Mutlu Pakdil, Kimdir? Galaksiyi Nasıl Buldu? Bilim Kadın Olmak İçin Ne Yapmalı? Videoyu izlemek için buraya tıklayın

.

.

Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği Başkanı Göknur Atalay - Projeler. - Girişimci Kadın Sorunları Videoyu izlemek için buraya tıklayın

.


HOLLYWOOD YILDIZLARININ KULLANDIĞI TÜRK ÇANTASI MEHRY MU - Güneş Mutlu Mavituncalılar

Haberi okumak için buraya tıklayın

Videoyu izlemek için buraya tıklayın

KADIN GİRİŞİMCİLERİN SORUNLARINI SAYA SAYA BİTİREMEDİM

videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar ile yaptığımız video röportaj Youtube kanalımızda yayında.

Reyhan Aktar, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu olarak yaptıkları projeleri ve çalışan kadınların, girişimci kadınların sorunlarını anlattı.   Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak, İşte Kadınlar'dan Tülay Şubatlı'nın sorularını yanıtlayarak TurkishWIN ve BinYaprak hakkında bilgiler paylaşarak, projelerini anlattı, kadın sorunlarına değinerek çözüm önerilerini sundu. Videoyu izlemek için buraya tıklayın

.

Selcen Faydasıçok ile yaptığımız video röportajımız Youtube kanalımızda yayında, şimdi izleyebilirsiniz, beğenirseniz videoyu paylaşmayı ve kanalımıza abone olup bildirimleri açmayı unutmayın.

Son Güncelleme: 10.02.2021 03:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.