Sanem Oktar;"Kamu ihalelerinde kadın tedarikçiye yer verilmesi için Bakanlıkla görüşüyoruz"
6-8 Aralık 2016 Kadın Tedarikçi Sergi ve Forumunu gerçekleştireceklerini belirten KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, "Ekonomi Bakanlığı ile kamu ihalelerinde kadın tedarikçilere yer verilmesi konusunda çalışıyoruz. Teklifimizi verdik. Bakanlık sıcak bakıyor." dedi.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından dünya liderlerine ve uluslararası kuruluşlar başta olmak üzere 3 bin kişiye mektup gönderen KAGİDER'in 6 dilde hazırladığı video mesajları 300 bin kişinin izlediğini söyledi. Oktar, gönderdikleri mektuba ilk yanıt veren kişinin ise feminist kimliği ile tanınan Kanada Başbakanı olduğunu belirtti.
Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, BloombergHT TV'de katıldığı programda Türkiye'ye İnanın, #BelieveTurkey kampanyasıyla ilgili gelişmeleri, kadın girişimciliğinde yaşanan sorunları ve 6-8 Aralık 2016'da gerçekleştirecekleri Kadın Tedarikçi Sergi ve Forumu ile ilgili önemli açklamalarda bulundu. KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, "Ekonomi Bakanlığı ile kamu ihalelerinde kadın tedarikçilere yer verilmesi konusunda çalışıyoruz. Teklifimizi verdik. Bakanlık sıcak bakıyor." diye konuştu.
KAGİDER Başkanı Sanem Oktar'ın söyleşisi şöyle;
Darbe girişimi sonrası hazırladığnız kampanyayı anlatır mısınız?
Yaşananlar gerçekten kabul edilemez bir durum. Türkiye'nin Türk halkının gösterdiği duyarlılık, demokrasinin arkasında duruyor olması çok önemli. Biz daha ilk gün gerekli açıklamamızı yaptık ve demokrasinin hem de parlamenter sistemin arkasında olduğumuz mesajını verdik.
Ama bu sadece Türkiye'yi değil, olanların doğru olarak tüm dünyaya anlatılması gerekiyordu. KAGİDER olarak bir plan hazırladık ve öncelik, mesajımızı her yere iletmekti. Sadece dünya liderlerine değil, kurum ve kuruluşlara da gitti. Kimler vardı? Dünya Bankası, ITC, BM, G20'deki ortaklarımız, Çin'den Japonya'ya, Arjantin'e kadar yaklaşık 3 bin kişilik üst düzey STK'lar, akademisyenler ve karar vericilere bir mektup hazırladık. Üç temel mesajımız vardı. İlki demokrasiye sahip çıktığımız, parlamenter sistemin gerekliliği ve Türk halkının verdiği önemli çabanın doğru olarak iletilmesiydi. Bizler biliyorsunuz girişimciyiz, iş kadınıyız. Türk ekonomisinin güçlülüğü, esnekliği. Biz Pazartesi işimizin başındaydık, Türkiye'de hiçbir dükkan kapanmadı. Biz işimizin başında devam ettik. Dolayısıyla bunun anlatılması gerekiyordu. Bu yurtdışından tam olarak anlaşılamayan bir şey. Diğeri de hala uluslararası yatırımlar, organizasyonlar için Türkiye önemli bir bölgede ve lider olduğunu ifade ettik.
Ne tip geri bildirimler geldi?
İlk mesaj Kanada Başbakanından geldi, teşekkür etti bilgilendirme için. Diğer bir nokta da üyelerimizle beraber viral bir kampanya başlattık. Altı dilde olmak üzere üyelerimiz Türk ekonomisine olan güvenlerini, hala yatırımların devam etmesine yönelik video mesajları hazırladılar ve bütün sosyal medyada bunu duyurmaya başladık. En son baktığımda yaklaşık 300 bin kişinin izlediğini görüyorum.
Yatırımcıların Türkiye'ye yaklaşımı nasıl?
Ben şuna inanıyorum iletişim, yani sizin yaptığınız iş çok değerli. Gerçekte ne olduğunu doğru ifade etmek, gösterdiğimiz çabanın doğru anlaşılması gerek. Burada bizim gibi STK'lara önemli rol düşüyor. Bağımsız olarak gerçekleri, gücümüzü yatırımcılara doğru ifade etmek önemli.
Ben yatırımcılarda 2 tip yaklaşım görüyorum. Biri bekle ve gör yaklaşımı. OHAL sonrasında ne olacağını, yatırımlara yönelik ya da ekonominin yapı taşlarına yönelik doğru reformların olup olmayacağını bekliyorlar. Bir kısmı da özellikle Türkiye'de yatırımı olanlar inancı yüksek Türkiye'ye ve onlar Türkiye'ye olan güvenlerini ifade ediyorlar ve bunu hem içeride hem de dışarıda ifade ediyorlar.
KAGİDER'in 2016 hedefleri neler?
KAGİDER'in çok net 2 hedefi var. Biri 2025 yılına kadar 3 milyon kadını istihdama dahil etmek ve 50 bin yeni kadın girişimci sağlamak. Zaten G20 ülkelerinin de 2025 yılana koydukları hedef de bu.
Bu makro hedeflerden baktığımızda 2015'te Ekonomi Bakanlığı ile Girişimcilik Konferansını gerçekleştirdik. Kadınların finansa ulaşımı, network sağlamaları ile eğitim ve bilgilendirme konularında çalışmalar yaparsanız girişimcilik artıyor. Yine istihdamı artırmaya yönelik çalışmalarımız var.
Buna yönelik Fırsat Eşitliği Modeli Sertifikamız var. Bunu şirketlerle paylaşıyoruz ve şirketlerin prosedürlerini inceleyip kadın istihdamında nasıl daha farklı yöntemler izleyebilirler.
Ardından da Kadın Liderler Platformu yapıyoruz. Fırsat eşitliği modeline sahip olan İK'cılar biraraya gelip iyi uygulamalarını paylaşıyorlar. Bunun çok değerli bir platform olduğunu düşünüyorum çünkü birbirlerine rakip olan şirketler kadına yönelik ortak uygulamalarda biraraya geliyorlar. Biri diyor ki kreş uygulamasında şöyle bir şey yaptım ve şirketimde şöyle başarılı sonuçlar aldım. Diğer şirket yöneticisi biz nasıl onu uygulayabiliriz diyor. Bu ortak akılın çok değerli olduğuna inanıyorum.
Konferans neden önemli?
2016 yılında ise yine girişimciliği ve istihdamı desteklemek üzere BM, ITC ve Ekonomi Bakanlığı ile birlikte ilk defa Türkiye'de konferans düzenliyoruz. 6-7-8 Aralık'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek. Amaç kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve ticareti artırmak. Bizim 10 milyon dolarlık bir iş hedefimiz var. 300 kadın yurtdışından, 150 kadın yurtiçinden katılıyor. Üç sektörde faaliyet gösterilmesi gerekiyor, tekstil, bilişim ve turizm. Burada hem birbirleriyle ticaret yapabiliyorlar hem de büyük satın almacılar geliyor. Garanti, Vodafone, IBM gibi dünyadan büyük satın almacılar geliyor. Ürünlerini satan kadın tedarikçilerle satın almacılar biraraya geliyorlar. Eğitim sürecinden geçiyor kadınlar. Nasıl ticaret yapabilirler, ihracat yaparken nelere dikkat etmeleri gerekiyor. Ve bu anlamında da bu eğitimin sonrasında bu 3 günlük platforma dahil olup yeni pazarlara açılıyorlar, yeni iş imkanı buluyorlar. Şirketin çoğunluk hissesi kadına ait olması gerekiyor.
Kadınların istihdama katılımında hangi noktadayız?
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci açıklamaları yaptı ve 27 milyon 867 bin istihdamla Türkiye önemli bir iş gücü potansiyelini açıkladı. Bunun kadın erkek dağılımı ne diye baktığımızda durumumuz hala çok iç açıcı değil. Türkiye'de kadınların iş gücüne katılımı yüzde 31.6, istihdama katılımı ise yüzde 27.9.. yani yüzde 28 seviyelerinde. OECD ortalamaları yüzde 58. Gelişmiş ekonomilerde yüzde 78.
Türkiye'de 8.6 milyon kadın çalışmakta.Bunlardan 3,5 milyonu kayıtdışı çalışıyor, tarımda, evde.
Yani hala gidecek çok yolumuz var. Kadının istihdamda olması çok önemli çünkü gelişmiş ekonomilerde kadın ve erkeğin ekonomide eşit olarak yer alması ekonomiyi sadece ekonomik olarak büyütmüyor, refah da sağlıyor. Dünyada kadın istihdamını yüzde 1 artırırsak yaklaşık 35 milyar dolarlık bir GTP artışına denk geliyor. Japonya'nın şu anda en büyük önceliği kadınları istihdama dahil etmek. Japon ekonomisinin büyümesini burada görüyorlar. Bizim de bu politikalar etrafında çalışıyor olmamız lazım.
Eğitimli kadının iş gücüne katılması arasında büyük bağlantı var. Üniversite mezunlarının yüzde 73'ü çalışmak istiyorlar ancak bunların yüzde 61'i iş bulabiliyorlar. Eğitim yükseldikçe kadının ekonomiye dahil olması da artıyor. Ama hala daha üniversite mezunu olan ve iş arayan çok kadınımız var. Çünkü aradaki fark oradan kaynaklanıyor.
Kadınların eğitimlerine devam etmesi gerekiyor. Bu noktada iş fırsatlarını daha iyi sunmamız gerekiyor. Sadece işe girmeleriyle değil, işten ayrılmamaları gerekiyor. Bunu da kreş ve bakım hizmetleriyle çözüyor olmamız gerekiyor.
Türkiye'deki kadın girişimci sayısı nedir?
Türkiye'de 93 bin kadın girişimci var. Toplam girişimcilerin yüzde 8'i. Girişimci derken istihdam sağlayandan bahsediyoruz. Kadın işini kuruyor aynı zamanda da yanında çalışanları var bir ekonomik değer üretiyor. Zaten KAGİDER'in kuruluş amacı da kadın girişimcilerin desteklenmek yoluyla kadının güçlenmesi, ekonomide yer alması, sosyal ve politik alanda görünür olmasını sağlamak.
Kadın girişimciler hangi sıkıntıları yaşıyor?
Erkek egemen bir toplumda ve bakış açısında yaşıyoruz. Roller ona göre belirlenmiş. Kadının yeri evdir çocuk bakımıdır, erkeğin de çalışmadır gibi klasik rollerle iş rolleri birbirleriyle tanımlanıyor. Bir erkek iş kurmak istiyorsa, bir deneyip başarısız olursa, 2 kez deneyip başarısız olursa, 3'üncüde annesi kolundaki bilezikleri ona verirler. Kadının sadece bir şansı var. Bir kere deneyip yanılabilir. Halbuki girişimcilik öğrenilen bir süreçtir. O yüzden önce karar vermesi, hayata geçirmesi ve onu yaşatması çok önemli.
Kadın girişimilerin profili nedir?
Türkiye'de kadın girişimci profiline baktığımızda yüzde 61'i üniversite mezunu, yüzde 84'ü daha önce bir iş yerinde çalışmış oluyor. Kadın önce bilgi, sermaye biriktiriyor ondan sonra girişimci olmaya karar veriyor. Girişimcilerin yüzde 72'si evli, 25 yaş üstü, avarajda da 32-35 yaş arasında kadın girişimciliği başlıyor. En tehlikeli ilk 3 yıl. Çünkü ilk 3 yıl içinde kurulan şirketlerin yüzde 85'i hayatlarına devam edemiyor.
Dolayısıyla şirketin kurulma esnası ve büyüme süreci çok değerli. KAGİDER bu süreçte destek oluyor. Eğitimle, networkle, finansa ulaşımda ki onu bir sonraki aşamaya geçirebilsin diye. Kurmak yetmiyor, onu yaşatmak da çok değerli çünkü. Bu süreçte eğitim, networking, finansa erişim, bilgi ve kadının kendisine güveni önemli.
Bugünkü tablo ne durumda?
Bugün Türkiye finans sektörü özellikle partnerimiz olan Garanti Bankası öncülüğünde çok yol kat etti. Artık kadın segmenti adı altında bankacılık hizmeti var. Türkiye'de yaptığımız kadın girişimciliği yarışması var. Bu yarışmalarda aslında biraz daha ki bu yıl 10.'nu düzenleyeceğiz teşvik anlamında da çok değerli oluyor.
Başka ülkelerde ihalelerde, tedarik zincirinde kamu ihalelerinde kadın organik yapılanmalar var, Türkiye'de olabilir mi?
Biz de Ekonomi Bakanlığı ile bu konu üzerinde çalışıyoruz. Aralık ayındaki konferansın temel çıktılarından bir tanesi de bakanlıklarımıza özellikle kamu ihalelerinde kadına yer vermesini sağlamak. Şöyle bir hedef konuluyor; kamu ihalelerinde bakanlığa alacağım gıdada, tekstil, havluda yüzde 10'unu kadınlardan tedarik etmeyi kendime hedef koyuyorum diyor. Ben bunu nereden alabilirim diye araştırma yapıyorlar.İkincisi davet ediyorsunuz ve onlarla bir satın alma sürecine giriyorsunuz. Ardından da satın alım sonrasında da yaptığınız anlaşmalarla kadınların işlerini büyütüyorsunuz.
Bir örnek Güney Afrika siyahi ırkı iş hayatına koymak için böyle bir fırsat eşitliği sağlıyor. Diyorki ben istihdam, yönetimde iş kurmasını destekleyeceğim. Böyle teşvikler koyuyor. Şu an G.Afrika'da siyah ve beyaz ırkın ne kadar düzeldiğini görebilirsiniz. Bakanlığa teklifimizi verdik, sıcak da bakıyorlar.
Sizin girişimcilik hikayeniz nedir?
Ben de 19 yılılk bir girişimciyim, ticaret hayatının içindeyim. Bir kaç şirket kurdum, sattım, yeni ortaklıklar yaptım. Girişimcilik bir kere kanınıza girdiğinde farklı sekörlerde de girişimleriniz devam ediyor. Uluslararası birliktelik şirketinizi farklı boyuta taşıyor. Ben işbirlikleriyle büyümeyi seçen girişimcilerdenim.
Teknoloji kadın girişimciliğini nasıl etkiliyor?
İlk defa tarihte kadınlar ve erkekler iş gücünde bu kadar fırsat eşitliğine sahipler. Çünkü beyin gücünde kadın ve erkek internet kullanıyor. O yüzden kodlamayı öğrenmek, internetle verimlilik üzerine çalışabilmek. Bunun kadın istihdamı için de önemli bir fırsat olduğunu görüyoruz uzun vadede.
Girişimcilere tavsiyeleriniz neler?
Düşü olmayanın işi olmaz. Öne düşünüz olsun ne istediğinizi bilin. İkincisi iyi bir iş planınız olması gerekiyor. Üçüncüsü doğru bilgilendirme ve doğru finansal yapıları öğrenmeniz lazım.
Girişimcilikte hiç kimse sırtınıza dokunup aferim bugün ne kadar iş yaptın demiyecek, bütünü yönetme becerisi ve hergün aynı motivasyonla kalkmak önemli işlerden olacak. Paranızın sahibi olun finansı bilin, kimseyi bırakmayın. Parasının hesabını bilmeyen işini yönetemez.
Melsa Ararat hayat hikayesini ve kadın sorunlarını, yönetim kurullarında kadınlar konularını Video röportajımızda anlattı. Youtube kanalımızda yayında. İzlemek için buraya tıklayın.
Bankadan emekli olduktan sonra 500 TL kapora ile aldığı oteli turizme kazandıran kadın girişimci Nevin Özşahin ile yaptığımız video röportajı izlemek isterseniz buraya tıklayın.
PWN İstanbul(Profesyonel İş Kadınları Derneği)Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun - Projeler - İş Kadını Sorunlarını anlattı..
İzlemek için buraya tıklayın. Kanalımıza abone olmayı, videoları beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın!
.
Kadın Girişimci Beril Turhan, Kombucha markasını nasıl kurdu, sermayesi ne kadardı? Video röportajımızda her şeyi anlattı. İzlemek için buraya tıklayın
.
.
Şanlıurfa'nın İlk Kadın Girişimcisi İş Kadını Cevahir Asuman Yazmacı, Başarı Hikayesini Youtube Kanalımızda Anlattı. Videoyu izlemek için buraya tıklayın.
..
VİDEOLARI İZLEMEK VE ABONE OLMAK İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ
.
İŞ KADINLARI VE GİRİŞİMCİ KADINLARLA YAPTIĞIMIZ ÖZEL RÖPORTAJLARI İZLEMEK İSTERSENİZ YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN.
Hem Büyüklere Hem Küçüklere Masallar - Tülay Şubatlı
Başarılı İş Kadını Mehtap Yıldız - Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ile özel röportajımızı izlemek için şimdi buraya tıklayın.
Başarılı İş Kadını Ebru Darip /Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcıssı ile özel röportajı izlemek için BURAYA tıklayın
Başarılı İş Kadını Petrol Ofisi CMO'su Beril Alakoç ile Özel Röportaj - İş Dünyasında Kadın Olmak - İzlemek için BURAYA tıklayın
Nur Ger, 40 Erkekle yola çıktı kadınlar için Yanındayız Derneği'ni Kurdu. İzlemek için buraya tıklayın.
Kadın girişimci Gülderen İnal, üst düzey yöneticiyken kendi işini kurdu. İzlemek için buraya tıklayın
KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın
BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı
Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.
Gülseren Açar ile Özel Röportaj
Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İzlemek için BURAYA tıklayın
Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu - Projeler - Girişimci Kadın Sorunları - Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
.
.
İZİKAD - İzmir İş Kadınları Derneği Başkanı Betül Sezgin, İşte Kadınlar'a hayatını, İZİKAD'ın projelerini ve çalışan kadınların sorunlarını anlattı. Videoyu izlemek için ">BURAYA tıklayın.
Berlin Filarmoni Orkestrası'na Türkiye'den kabul edilen ilk müzisyen Hande Küden ile özel röportaj izlemek için BURAYA tıklayın
.
Bilim Kadını Burçin Mutlu Pakdil, Kimdir? Galaksiyi Nasıl Buldu? Bilim Kadın Olmak İçin Ne Yapmalı? Videoyu izlemek için buraya tıklayın
.
.
Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği Başkanı Göknur Atalay - Projeler. - Girişimci Kadın Sorunları Videoyu izlemek için buraya tıklayın
.
HOLLYWOOD YILDIZLARININ KULLANDIĞI TÜRK ÇANTASI MEHRY MU - Güneş Mutlu Mavituncalılar
TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar ile yaptığımız video röportaj Youtube kanalımızda yayında.
Aktar, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu olarak yaptıkları projeleri ve çalışan kadınların, girişimci kadınların sorunlarını anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak, İşte Kadınlar'dan Tülay Şubatlı'nın sorularını yanıtlayarak TurkishWIN ve BinYaprak hakkında bilgiler paylaşarak, projelerini anlattı, kadın sorunlarına değinerek çözüm önerilerini sundu. Videoyu izlemek için buraya tıklayın
.
Selcen Faydasıçok ile yaptığımız video röportajımız Youtube kanalımızda yayında, şimdi izleyebilirsiniz, beğenirseniz videoyu paylaşmayı ve kanalımıza abone olup bildirimleri açmayı unutmayın.