TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi, İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Reyhan Aktar, TÜRKONFED tarafından yayınlanan 'Cinsiyet Eşitliği Gündem Raporu'ndaki röportajta iş hayatında kadınların karşılaştığı cam tavanlarla ilgili görüşlerini açıkladı. Reyhan Aktar, "Zorunlu veya gönüllü kotalar ile, kurumların, içlerinde barındırdıkları kadın oranında, yönetim kademelerinde de kadın olması gerekiyor. Örneğin mecliste kadın milletvekili oranı yüzde on yedi ise, bakanların da yüzde on yedisi ya da on yediye yakını kadın olmalı. Var olan durum üzerinden bakanlıklar düzeyinde kadınlar en az yüzde 17 olmalı, ideal olan ve hedef olması gereken elbette yüzde 50." dedi. 

ÇALIŞAN KADININ SORUNLARI 

Sizce Türkiye’de cam tavana ilişkin nasıl bir tabloyla karşı karşıyayız? Sektörler, şirketlerin ölçekler arasında farklılıklardan söz edebilir miyiz? Eğer edebilirsek nasıl farklar sizce?

Türkiye’de cam tavan, kadınlar için özellikle iş yaşamına girdikleri süreçle baskın olarak görülüyor. Dışsal ve içsel faktörler ile kadınlara öğretilmiş başaramama hissi bu cam tavanın özünü oluşturuyor. Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda her geçen yıl yükselen, olumlu bir trend izliyor. Fakat; OECD ülkeleri ile kıyaslandığında hala iyi bir düzeyde olmadığı görülüyor. Bu durum çalışma hayatındaki kadınlar üzerinde de kendini hissettiriyor. Kadınların, çalışma hayatına katılmak istedikleri andan itibaren, kabul ettirilmiş toplumsal rolleri, kendileri için çizilen asli vazifeleri devreye giriyor. Ev yaşamında üstlenmeleri gereken roller gibi. O yüzden de iş hayatında var olmak, yükselmek için kadınlar erkeklere nazaran çok daha fazla

efor sarf ediyorlar.  Sektörel ve şirket ölçekleri açısından değerlendirildiğinde bu durum kendini daha net gösteriyor. Kadınların çalışma hayatında yoğunluklu oldukları sektörlere bakılınca, kadınlar için uygun görülen meslek anlayışını görmek mümkün. Hizmet sektöründe kadınların

yoğunlaşması cam tavan sendromunun dışsal etkilerinin sonucu. Küçük, orta, büyük ölçekli şirketlere baktığımızda, şirket büyüklüğü arttıkça, kadınların işgücündeki ve yönetim kademelerindeki sayısı artıyor. Ama büyük ölçekli firmalar, kendi içlerinde kıyaslandığında buoranın erkeklere nazaran yine çok düşük kaldığı görülüyor.

ÇALIŞAN KADININ EN BÜYÜK SORUNU

Cam tavan sizin için ne ifade ediyor? Sizin hayatınızda nasıl bir karşılığı var?

Kendi cam tavanımı keşfettiğim günden bu yana gelişimimin daha hızlı olduğunu gördüm. Öğretilmiş çaresizliklerimizi, başarısızlıklarımızı fark ettim. Ve biz kadınlara öğretilmeyen başarma azmi ve duygusuyla kendi cam tavanlarımı kırdığımı düşünüyorum. Cam tavanını kıran kadınların, daha özgüvenli, hayata karşı daha esnek, daha güçlü olduklarını düşünüyorum. Sadece iş yaşamında değil, hayatın her alanında daha doğru karar mekanizmalarına sahip oluyorsunuz. Toplumdaki bütün bireyler olarak, cam tavanlarımızın keşfi, özellikle iç dünyamızın keşfidir. Kişinin kendiyle olan yolculuğudur. Kadınlar ve erkekler olarak bu yolculuğa çıkmanın, toplumu daha sağlıklı yapacağını düşünüyorum. 

KADINLARA KARŞI ÖNYARGISAL KALIPLAR ÇOK BASKIN

Cam tavanla mücadele yönetimde kadın oranıyla özdeş düşünülüyor ama yönetimde olmak kararlara katılmak anlamına gelmeyebiliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Cam tavan sendromunun yönetimde kadın olmakla özdeş tutulmasının en büyük sebebi şu: Bu durum en çok kadınların organizasyonlarda görev alan yerine görev veren pozisyonlara geldiği durumda ortaya çıkıyor. Kadınlara kaşı davranışsal ve önyargısal kalıplar çok baskın oluyor burada. Yönetimde yer almak karar alma mekanizmalarına dahil olmak için çoğu zaman yeterli olmayabiliyor. Ama olmak için de tek yol. Bu konuda kadınların ciddi yol aldığını düşünüyorum. Kağıt üstünde yönetici olmayı kabul etmeyen çok kadınız artık. Ve aslına bakarsanız, yeni dünya düzeni, yönetim anlayışı da kadınların artan yöneticilikleriyle beraber dönüşüyor. Kadının davranışlarını ifade ettiği düşünülen her şey, yeni yönetim modellerinde, insan kaynaklarında kullanılan etkin modeller olmaya başladı. Hiyerarşik düzen, insan odaklı çalışma modelleri, kurumların sosyal sorumluluk anlayışları, her geçen gün daha çok önem kazanıyor.

CAM TAVAN NASIL ORTADAN KALKACAK?

Cam tavanın ortadan kalkması için nasıl mekanizmalara ihtiyaç var? Neler yapılabilir?

Üzerinde durduğumuz cam tavan sendromu daha çok cinsiyet ayrımcılığı temeline dayanıyor. O yüzden birincil konu, toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışının aile içi ve kurumlarda yaygınlaşmasını sağlayacak yol ve yöntemleri belirlemek. Bilinçli ebeveynler, bilinçli eğitim anlayışı, yönetim anlayışı bu işin temelini oluşturuyor. Ama tabi bunlar toplumsal dönüşümü ifade ettiklerinden uzun zamana yayılan politikalar oluyor. Sosyal dönüşümler sabır ve istikrar isteyen hususlardır. Bu işi hızlandıracak unsurlardan bahsedersek; kadın kotası uygulaması öne çıkıyor. Zorunlu veya gönüllü kotalar ile, kurumların, içlerinde barındırdıkları kadın oranında, yönetim kademelerinde de kadın olması gerekiyor. Örneğin mecliste kadın milletvekili oranı yüzde on yedi ise, bakanların da yüzde on yedisi ya da on yediye yakını kadın olmalı. Var olan durum üzerinden bakanlıklar düzeyinde kadınlar en az yüzde 17 olmalı, ideal olan ve hedef olması gereken elbette yüzde 50.

Cam tavandan kişinin kendinden kaynaklı engelleri aşmasını, sorumluluk üstlenmesini teşvik etmek için de sıra uygulamasından bahsedebiliriz. Zorunlu veya gönüllü olan sıra uygulaması ile kadınlar hedefledikleri üst kariyer pozisyonlarına ulaşabilirler. Yönetim kademelerinde bir dönem erkekse diğer dönemin kadın olması gibi. Veya peş peşe en fazla iki defa ya da üç defa erkek olabilir de diyebilir kurumlar. Ama mutlaka üçüncü ya da dördüncü yönetici kadın olmalıdır. Ya da peş peşe başkanlıkların yanı sıra, başkan erkekse başkan yardımcısı kadın, başkan kadınsa yardımcısı erkek olacak şekilde zorunluluk getirilmeli. Burada istikrar önemli. Tüm bunlara ek olarak aile dostu iş yeri modelleri oluşturulmalı. Esnek çalışma saatleri, ebeveynler için çocuk veya yaşlı bakım izni gibi uygulamalar kamu ve özel sektörde uygulanabilir olmalı.

REYHAN AKTAR İLE YAPTIĞIMIZ VİDEO RÖPORTAJIMIZI İZLEDİNİZ Mİ? MUTLAKA İZLEMENİZİ TAVSİYE EDERİZ. VİDEOYU AŞAĞIDA GÖREBİLİRSİNİZ.

.

Melsa Ararat hayat hikayesini ve kadın sorunlarını, yönetim kurullarında kadınlar konularını Video röportajımızda anlattı. Youtube kanalımızda yayında. İzlemek için buraya tıklayın. 

Bankadan emekli olduktan sonra 500 TL kapora ile aldığı oteli turizme kazandıran kadın girişimci Nevin Özşahin ile yaptığımız video röportajı izlemek isterseniz buraya tıklayın.

PWN İstanbul(Profesyonel İş Kadınları Derneği)Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun - Projeler - İş Kadını Sorunlarını anlattı..

İzlemek için buraya tıklayın. Kanalımıza abone olmayı, videoları beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın!

.

Kadın Girişimci Beril Turhan, Kombucha markasını nasıl kurdu, sermayesi ne kadardı? Video röportajımızda her şeyi anlattı. İzlemek için buraya tıklayın

.

.

Şanlıurfa'nın İlk Kadın Girişimcisi İş Kadını Cevahir Asuman Yazmacı, Başarı Hikayesini Youtube Kanalımızda Anlattı. Videoyu izlemek için buraya tıklayın.

..

VİDEOLARI İZLEMEK VE ABONE OLMAK İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ

.

İŞ KADINLARI VE GİRİŞİMCİ KADINLARLA YAPTIĞIMIZ ÖZEL RÖPORTAJLARI İZLEMEK İSTERSENİZ YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN.

Hem Büyüklere Hem Küçüklere Masallar - Tülay Şubatlı

İzlemek için buraya tıklayın


Başarılı İş Kadını Mehtap Yıldız - Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ile özel röportajımızı izlemek için şimdi buraya tıklayın.

Başarılı İş Kadını Ebru Darip /Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcıssı ile özel röportajı izlemek için BURAYA tıklayın

Başarılı İş Kadını Petrol Ofisi CMO'su Beril Alakoç ile Özel Röportaj - İş Dünyasında Kadın Olmak - İzlemek için BURAYA tıklayın

Nur Ger, 40 Erkekle yola çıktı kadınlar için Yanındayız Derneği'ni Kurdu. İzlemek için buraya tıklayın.

Kadın girişimci Gülderen İnal, üst düzey yöneticiyken kendi işini kurdu. İzlemek için buraya tıklayın

KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın

BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.

Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.

Gülseren Açar ile Özel Röportaj

Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İzlemek için BURAYA tıklayın

Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu - Projeler - Girişimci Kadın Sorunları - Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

.

.

İZİKAD - İzmir İş Kadınları Derneği Başkanı Betül Sezgin, İşte Kadınlar'a hayatını, İZİKAD'ın projelerini ve çalışan kadınların sorunlarını anlattı. Videoyu izlemek için ">BURAYA tıklayın.

.

Bilim Kadını Burçin Mutlu Pakdil, Kimdir? Galaksiyi Nasıl Buldu? Bilim Kadın Olmak İçin Ne Yapmalı? Videoyu izlemek için buraya tıklayın

.

.

Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Göknur Atalay,  derneğin kadınları güçlendirmek için gerçeklleştirdirgi projeleri ve girişimci kadınların sorunlarını İşte Kadınlar'a anlattı.   İzlemek için buraya tıklayın


HOLLYWOOD YILDIZLARININ KULLANDIĞI TÜRK ÇANTASI MEHRY MU - Güneş Mutlu Mavituncalılar

Haberi okumak için buraya tıklayın

Videoyu izlemek için buraya tıklayın

KADIN GİRİŞİMCİLERİN SORUNLARINI SAYA SAYA BİTİREMEDİM

videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar ile yaptığımız video röportaj Youtube kanalımızda yayında.

  1. Aktar, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu olarak yaptıkları projeleri ve çalışan kadınların, girişimci kadınların sorunlarını anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın

TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak, İşte Kadınlar'dan Tülay Şubatlı'nın sorularını yanıtlayarak TurkishWIN ve BinYaprak hakkında bilgiler paylaşarak, projelerini anlattı, kadın sorunlarına değinerek çözüm önerilerini sundu. Videoyu izlemek için buraya tıklayın

.

Selcen Faydasıçok ile yaptığımız video röportajımız Youtube kanalımızda yayında, şimdi izleyebilirsiniz, beğenirseniz videoyu paylaşmayı ve kanalımıza abone olup bildirimleri açmayı unutmayın.