Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, 34 trilyon $ varlığı yöneten varlık yöneticilerini ve yatırımcılarını bir araya getiren Uluslararası Kurumsal Yönetim Ağı – ICGN (International Corporate Governance Network) yönetim kurulu üyeliğine dördüncü defa seçildi. Melsa Ararat yayınladığı ilkeler, rehberler ve beyanlarla özellikle ABD ve İngiltere’de yatırım sektörünü ve finansal piyasaları etkileyen ICGN’in yönetim kurulunda yer alan ilk ve tek akademisyen olmaya devam ediyor.
Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, Milano’da UniCredit ev sahipliğinde düzenlenen genel kurul toplantısında Uluslararası Kurumsal Yönetim Ağı -ICGN (International Corporate Governance Network) Yönetim Kurulu’na en yüksek oyu alarak dördüncü kez seçildi. İlk kez 2015 yılında ICGN guvernörü olarak seçilen Ararat, ICGN’in yönetim kurulunda yükselen piyasalardan atanan tek üye ve tek akademisyen olmaya devam ediyor.
Melsa Ararat “Adrian Cadbury, Ira Millstein, Bob Monks, Jonathan Charkham gibi ICGN’in kurucu kadrolarında yer alan iyi yönetişimin kıdemli savunucularından devir aldığı mirası aynı şevkle ileriye taşıyor. ICGN’in yönetim kuruluna tekrar seçildiğim ve üyelerin güvenine mazhar olduğum için onur duyuyorum” dedi. Bu seneki tartışmalar arasında İtalya’daki innovatif kurumsal yönetim düzenlemelerinin önemli bir yer tuttuğunu belirten Ararat, “Ortaklık yapılarının benzerliği dikkate alınırsa İtalya’daki uygulamalardan Türkiye’nin çıkaracağı dersler var” dedi. İtalya’da yönetim kurulu üyelerinin belli bir kısmının azınlıkların önerdiği üyeler arasından seçilmesi zorunluluğu bulunuyor. Bu üyeler kurumsal yatırımcıları temsil eden meslek örgütleri tarafından belirleniyor.
ICGN’in İş Etiği ve Sistemik Risk Komitesi’nde ve Ödül Komitesinde yer alan Ararat Türkiye’de kurumsal yönetimin tartışmalarına önemli katkılarda bulundu. Ararat, ilk kez 2003 yılında yayınlanan SPK Kurumsal Yönetim İlkelerini yazan ekipte yer almıştı. Sabancı Üniversitesi ve TÜSİAD’ın 2002 yılında birlikte oluşturdukları Kurumsal Yönetim Forumu’nun kurucu direktörü olan Ararat 2006 yılından bu yana IFC tarafından desteklenen ve yükselen piyasalara odaklanan küresel araştırma ağının da koordinatörlüğünü yapıyor. Türkiye’de kurumsal yönetim üzerinde yapılan görgün araştırmaların çoğunluğunda imzası olan Ararat Sabancı Üniversitesi’ne katılmadan önce Uzak Asya, Japonya ve Avrupa’da çok uluslu şirketlerde CEO ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmış ve ortaklık (JV) yönetişimi üzerinde uzmanlaşmıştı. Kadınların yönetim kurullarında daha fazla yer almalarını hedefleyen CEO ve yönetim kurulu başkalarını bir araya getiren %30 Kulübü’nün 2017’de başlatılan Türkiye kampanyasının da kurucusu ve Yönlendirme Kurulu başkanı olan Ararat 2003 yılından beri Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi.
Uluslararası Kurumsal Yönetim Ağı Hakkında
ICGN, 1995 yılında İngiltere kanunlarına göre kurulmuş Londa merkezli ve kâr amacı gütmeyen bir şirkettir. 26 trilyon dolar varlığı yöneten varlık yöneticilerinin ve kurumasal yatırımcıların önderliğinde kurumsal yönetim profesyonellerini biraraya getiren ICGN dünyada kurumsal yönetimin iyileştirilmesi amacıyla ilkeler, rehberler ve beyanatlar yayınlayarak yatırım sektörünü ve finansal politikaları etkiliyor. ICGN küresel sermaye piyasaları ve finans sektörünü ilgilendiren tüm platformalarda da etkin olarak yer almaktadır.