Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, İstanbul Gençlik Platformu'nun video röportajında corona virüs nedeniyle şirketteki çalışma düzenlerini, babası İbrahim Bodur'u ve sosyal girişimcilere desteklerini anlattı.
Kendisi de 13 yaşında bir erkek çocuk sahibi olan Türkiye'nin güçlü iş kadınlarından biri olan Zeynep Bodur Okyay, kadınların yönettiği şirketlerin daha başarılı olduklarını söyledi.
Aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Avrupa İş Konseyi Koordinatör Başkanı ve C20 Dönem Başkanı da olan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay'ın yaptığı açıklamalardan bazı bölümleri sizler için derledik.
KARANTİNA GÜNLERİ
Karantina günlerinden benim için çok büyük değişiklik olmadı. Ofis çalışanlarımızın büyük kısmı evden çalışıyor ama sanayi için bu süreç meydan okuma oldu.
Ben ofise gidiyorum ama ofiste kimse yok. Ben veya eşim oluyor.
Vaktimin 1/3’ü toplantılarla, bir bölümü oğlumun evde düzenini organize etmekle geçti. Benim oğlum 13 yaşında, tam arkadaş isteme çağları, oyun, spor istiyor, alıştı hızlı bir şekilde dijital eğitimde ama hayatı kısıtlandı.
İnsanlara dokunmayı severim, etrafımda insan olmayınca mutsuz olurum. Bu nedenle zorlanırım diye düşünüyordum ama hakikaten nimetleri de varmış. Online’ın pozitif faydaları da oldu.
BİLGİ TOPLUMUNA IŞINLANDIK
Bu bir yaşam krizi. Dünyanın her tarafının durduğu bir dönem hiçbir zaman olmadı. Gerçekten çocukken oynardık donar kalırsın ebe olursun onun gibi hepimiz durduk. Bence değişiklik olacak çünkü insanlar bu tüketim hızında gidişat gidişat değildi, bu anlamda farkındalık oldu. Ülkelerin ekonomilerine çok iyi gelmedi ani olduğu için. İş yapış biçimlerinin üretimden tüketime bütün alışkanlıkların değiştiği, yaşam tarzının radikal bir şekilde değişeceğinizi görüyoruz.
Yıllardır verimlilik adına üretim hatlarını dizayn ediyoruz, dolayısıyla bunlar şimdi aradaki 1,5 metrelik mesafe neyse ona göre yeniden tasarlamak gerekiyor.
Üretim de uzaktan olmuyor. Deney yapacaksın, test yapacaksın. Bunu dizayn etmek zor.
Rekabet öncesi işbirlikleri konusu vardı sanayide. Şimdi çok enteresan şeyler oluyor Her konuda iyi olan insanlar farklı sektörlerden biraraya gelip bir şeyler yapıyor. Havacılık şirketi Bayraktar ile birlikte ventilatör ürüteldi. Arçelik ile güç birliği yapıp bunu yaptılar. Sonuçta bunu başardılar.
Dolayısıyla iş yapma şekli buna doğru gidiyor. Beraber üretmek, beraber düşünmek, sonra herkes kendi yoluna şeklinde bir dünyaya gidiyoruz. Dolayısıyla düşünce sistemleri değişecek.
Seyreltme ile Verimlilik, kapasite, sektörün adaptasyonu kolay değil.
Hala biz 19.yy seri üretimin getiridiği şeylerle 90’lardan sonra küreselleşmeye geçtik dolu dizgin ama yani o zaman düzenimiz çok bozulmadı. Şimdi bilgi toplumuna ışınlanmış gibi geçtik. Bu korona bunu tetikledi. Buna adaptasyon sürecini yaşıyoruz, kolay bir süreç değil ama umarım iyi olur diye düşünüyorum.
TEK BAŞINA KALKINMA MODELİ OLUŞTURDU
2017’den beri İbrahim Bodur Sosyal Girişimci Ödüllerini düzenliyor. Bu projeye sizi teşvik eden neydi?
Kalebodur kurucusu İbrahim Bodur tek başına kalkınma modeli oluşturmuş. Rahatını bozup Anadolu’ya gidiyor, yanında para yok pul yok, alt yapı elektrik yok, insanlar şu anda bile Anadolu’ya gitmek istemiyor. Bütün derdi Türkiye’nin kalkınmasının Anadolu’dan başlayacağına inanmış ve özgün bir modelle Çanakkale’de elektiriği kendi üretmiş, hatta ilçeye vermiş. Etrafındakilerle birlikte beraber bu zorluğun üzerinden gelmişler ve sanayi kuruluşunu meydana getirmişler. Bir sanayi kuruluşu gerçekten İbrahim Bey’in bir lafı vardır, “
Ticaret bireyleri kalkındırır ama sanayi ülkeleri kalkındırır” diye. İnsanlar sanayiyle tanışınca bölgenin de kaderi değişti. İnsanların hayata bakışı, kadınların hayata katılımı, gençlerin eğitime olan ilgisi artıyor. Çünkü önünüzde örnek görüyorsunuz. Bunun her yere yayılması gibi bir arzusu vardı. İbrahim Bey özünde girişimciydi bu yüzden. Sosyal girişimciler de de bu bir iyilik hareketi değil. Bu proje sosyal sorumluluk projesi değil. Bu insanlar herkes gibi teknoloji işi yapan bir starup gibi girişimci. Bize çok uyduğunu düşünüyorum. Para kazanma öncelik değil, insanların ayağına iş gitsin, kalkınma sağlansın. Sosyal girişimciler de toplumsal veya dünyayı ilgilendiren problemle ilgili çözüm arayan insanlar ve bunu sosyal girişime dönüştürüyorlar. Bunlar kazandıklarını tekrar bu işe ve dava uğruna harcıyorlar, işi büyütüyorlar. Ben bunu çok önemsiyorum, dünyanın daha iyi bir yer olması için daha bilinçli vatandaşı olmamız için bunun çok önemli olduğunu ve bunların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bir lira yerine 2 liraya satıyor ama oradaki bir sorunu çözmeye harcıyor. İbrahim Bey sorumlu ve duyarlı bir liderdi ve bizim de böyle bir şirket olmamızı isterdi. Biz de bundan hareketle kurulduğumuz günden bu yana vicdanlı, sorumlu, teknolojiyi iyilik için kullanan girişimcileri destekleyim dedik. İbrahim Beyin anısını böylece çoklayacağımızı düşünüyorum. Onu böyle iyiliklerle yad edebileceğimizi düşündüm. En büyük arzumuz kalıcı, sürdürübelir olması. İnşalah artarak, büyüyerek çoğalarak devam eder diye düşünüyorum.
SORUMLULUKTAN BESLENİLMELİ
Ben sorundan değil sorumluluktan beslenmek gerektiğini düşünüyorum. Dünyada savaş, göç, iklim krizi var, tarım alanları yetmiyor, fırsat eşitsizliği var. Bunları düşündüğünüzde bunlarla ilgili bir şeyler yapmak gerekir. Bu nedenle sivil toplumu önemsiyorum. Zaten sivil toplum demokrasinin de göstergesi. Bizim sorumluluk almamız gerekir. İşverense fikirlerimizi tecrübeleri, birikimi başkalarına da anlatmak ve çözüm üretmek gibi yükümlülüğümüz olduğunu düşünüyorum. Ben babamdan da böyle gördüm. Bir çok sivil toplum örgütünde emek vermiş bir kişi.
Bana da bilginin de zekatı var derdi, beni hep buralara itmiştir, izleyerek görerek meraklandım, umarım faydalı oluyorumdur.
BABAM KENDİ YOLUNU BULACAKSIN DERDİ
İbrahim Beyin yanında yetişmenin nasıl bir süreçti?
Ben babamla bir evladın sahip olabileceği en iyi baba figürlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Ama mesela biz babamla çok da çatıştık. Çünkü iyi bir mentor değildi. Gençken birisi karşısına alsın konuşsun, benim tecrübem bunu söylüyor, kendine şöyle bir yol gibi şeyler. Ben böyle bir şey bekledim. Hayat okuldaki kitaplardaki gibi değil kendi yolunu kendin bulacaksın, izle gör dedi. Kendisi kendi yolunu kendi bulduğu için öyle bir görgüsü de yok, ben yapayım izle ve kendi yolunu bul derdi. Bunun eksikliğini hissettim. 55 yaşındayım bugünkü aklımla iyiki böyle olmuş, beni zorlamış, kendimi ispat etme gayretinde olmuşum. Bir sürü hata yapmışım, oradan bir şeyler öğrendim, yaralana berelene bir şeyler öğrendim.
Beni de hep denizin ortasına atardı yap bakalım diye ve beklentisini de yüksek koyardı. Ondan sonra debelenir durursun. Benim de fikirlerim olurdu beğenmezdi bazen, bu olmaz derdi. Ama baba kız ilişkimiz çok sağlıklıydı, özel bir bağımız var. Mesela bazı kararları zamana yayardı, niye karar almıyor derdim. Şimdi ben de bazı noktalarda zamana bırakmayı tercih ediyorum. Can tezli olmak doğru da değil bir çok dengeyi göz etmen gerekiyor.
KADININ TOPLUM HAYATINA KATILMASI ÖNEMLİ
Cinsiyet eşitsizliğiyle karşılaştınız mı?
Toplumun yarısı kadın, çocuğu yetiştiren kadın, kadının güçlenmediği toplumda ileri gidiş olmaz. Kadının hem toplum hayatına katılması hem ekonomik hayata katılması, illa çalışması değil ama eğitimin ve farkındalığının olması bunlar önemli şeyler. Ancak bu şekilde bir toplum geleceği yakalayabilir. Bir çocuk doğuyor annenin kucağına, kadın çocuğu yetiştiriyor. Çocuk daha çok anneye bağlı. Diploma anlamında söylemiyorum açık fikirli çocuğa özen göstermesi önemli. İş hayatında da kadınların yönettiği şirketlerin daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Hem annelik yapıyorsunuz hem işte çalışıyorsunuz hem evi çekip çeviriyorsunuz. Ben de öyle yapıyorum çocuğumu başkasına emanet etmiyorum. Çünkü o benim sorumluluğum. Baba önemli ama ergene bağlamayan çocuklar için söylüyorum.
Şirketleri yöneten insanların bu yetkinliklerle daha esnek, daha çevik, bazı konulara duyarlı, karar alırken dengeleri gözeten bir tarzı var. Allah vergisi bir şey. İşe doğru adapte edilirse fark yarattığını düşünüyorum. Araştırmalar da gösteriyor verimlilik yüksek oluyor, karlılık da yüksek oluyor kadınların yönettiği şirketlerde.
Ben kendimi şanslı da hissediyorum. Bazen İtalya’ya toplantıya gidiyorum bir odada bir kadın benim. Ama Türkiye’de gidiyorum bir toplantıya benim dışımda en az iki üç kadın var. Bu konuda Atatürk’e teşekkür etmemiz gerekiyor. Sorumluluk yüklemek, devletin yönetiminde söz sahibi yapmak önemli.
Kadının önemini ve hakkının verilmesini de önemserim. Kadın ve erkek madem iki cins var, ikisinin de sorumluları var.
Kadın yönetici konusunda Türkiye ortalamasını yakalıyoruz ve rakamı aşağı düşürmemek için uğraşıyoruz.
İş dünyasında başarının esas olduğunu düşünüyorum, illa kadın olsun diye iltimas yok ama kadınların başarılı olması için ortamı hazırlamak lazım o bir gerçek.
.
İŞ HAYATINDA KADINLAR
TÜRKİYE'NİN EN GÜÇLÜ İŞ KADINLARI
GİRİŞİMCİ KADINLAR
BAŞARILI İŞ KADINLARI RÖPORTAJ
GÜNEŞ MUTLU MAVİTUNCALILAR İLE YAPTIĞIMIZ VİDEO RÖPORTAJI İZLEMEK İÇİN ŞİMDİ BURAYA TIKLAYIN.
.
.
Melsa Ararat hayat hikayesini ve kadın sorunlarını, yönetim kurullarında kadınlar konularını Video röportajımızda anlattı. Youtube kanalımızda yayında. İzlemek için buraya tıklayın.
Bankadan emekli olduktan sonra 500 TL kapora ile aldığı oteli turizme kazandıran kadın girişimci Nevin Özşahin ile yaptığımız video röportajı izlemek isterseniz buraya tıklayın.
PWN İstanbul(Profesyonel İş Kadınları Derneği)Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun - Projeler - İş Kadını Sorunlarını anlattı..
İzlemek için buraya tıklayın. Kanalımıza abone olmayı, videoları beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın!
.
Kadın Girişimci Beril Turhan, Kombucha markasını nasıl kurdu, sermayesi ne kadardı? Video röportajımızda her şeyi anlattı. İzlemek için BURAYA tıklayabilirsiniz.
.
.
Şanlıurfa'nın İlk Kadın Girişimcisi İş Kadını Cevahir Asuman Yazmacı, Başarı Hikayesini Youtube Kanalımızda Anlattı. Videoyu izlemek için buraya tıklayın.
..
VİDEOLARI İZLEMEK VE ABONE OLMAK İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ
.
İŞ KADINLARI VE GİRİŞİMCİ KADINLARLA YAPTIĞIMIZ ÖZEL RÖPORTAJLARI İZLEMEK İSTERSENİZ YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN.
Hem Büyüklere Hem Küçüklere Masallar - Tülay Şubatlı
İzlemek için BURADAN izleyebilirsiniz.
Başarılı İş Kadını Mehtap Yıldız - Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ile özel röportajımızı izlemek için şimdi buraya tıklayın.
Başarılı İş Kadını Ebru Darip /Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcıssı ile özel röportajı izlemek için BURAYA tıklayın
Başarılı İş Kadını Petrol Ofisi CMO'su Beril Alakoç ile Özel Röportaj - İş Dünyasında Kadın Olmak - İzlemek için BURAYA tıklayın.
Nur Ger, 40 Erkekle yola çıktı kadınlar için Yanındayız Derneği'ni Kurdu. İzlemek için BURAYA tıklayın.
Kadın girişimci Gülderen İnal, üst düzey yöneticiyken kendi işini kurdu. İzlemek için BURAYA tıklayın.
KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın
BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı
Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.
Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın.
Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.
Gülseren Açar ile Özel Röportaj
Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN.
Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın.
Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İzlemek için BURAYA tıklayın
Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu ile hem derneğin projelerini hem de girişimci kadın sorunlarını hem de iş hayatında kadınlar üzerine özel röportajımızda konuştuk. İzlemek için BURAYA tıklayın.
Berlin Filarmoni Orkestrası'na Türkiye'den kabul edilen ilk müzisyen Hande Küden ile özel röportaj yaptık. İzlemek için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Göknur Atalay, derneğin kadınları güçlendirmek için gerçeklleştirdirgi projeleri ve girişimci kadınların sorunlarını İşte Kadınlar'dan Tülay Şubatlı'ya anlattı. İzlemek isterseniz BURAYA tıklayabilirsiniz.
HOLLYWOOD YILDIZLARININ KULLANDIĞI TÜRK ÇANTASI MEHRY MU - Güneş Mutlu Mavituncalılar ile özel röportajımızı okudunuz mu? Peki ya video röportajı izlediniz mi?
Haberi okumak için buraya tıklayın.
Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın.
TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar ile yaptığımız video röportaj Youtube kanalımızda yayında.
Başarılı iş kadını Reyhan Aktar, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu olarak yaptıkları projeleri ve çalışan kadınların, girişimci kadınların sorunlarını anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak, İşte Kadınlar'dan Tülay Şubatlı'nın sorularını yanıtlayarak TurkishWIN ve BinYaprak hakkında bilgiler paylaşarak, projelerini anlattı, kadın sorunlarına değinerek çözüm önerilerini sundu. Videoyu izlemek için buraya tıklayın
Zeynep Karahan Uslu - İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, Kadınlar Olarak Meydan Okuyoruz, Biz Varız - Videoyu izlemek için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Şanlıurfa'nın İlk Kadın Girişimcisi İş Kadını Cevahir Asuman Yazmacı Başarı Hikayesini Anlattı. İzlemek için buraya tıklayın
Kendi İşini Kuran Kadınlar - Tanay Akgün annesi Bilge Akgün ile Akıllı Tarım Makinası Üretti. İzlemek için buraya tıklayın
Filiz Garip, Rahmi Koç 2019 Bilim Madalyası'na Layık Görüldü - Hayatı, İklim Göçü, Suriyeli Kadınlar / İzlemek için buraya tıklayın
.
Dr. Şebnem Özdemir, WhatsApp Sözleşmesi Nedir? İzlemek için buraya tıklayın
Uzay Kimya Kurucusu Sevda Arıkan Başarı Hikayesini Anlattı. İzlemek için buraya tıklayın
Nil Keskin Keleş - Kitap - Kadınlığına Sahip Çık- Kadın Olmak İzlemek için buraya tıklayın
.