Cinsel tacize maruz kalan, okula gönderilmeyen, okula gönderilse de kaldığı yurtta alevler içinde kalan kız çocukları büyüklerin eğtimsizliğin cezasını çekiyor. Bu nedenledir ki bu tür olaylarda ilk aklımıza gelen Türkan Saylan oluyor. Çünkü onun kız çocuklarının eğitimi için verdiği mücade bugün kız çocuklarının içinde bulunduğu tabloda daha anlamlı bir yer ediniyor. Kurduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile binlerce kardelen yetiştirip, kız çocuklarının eğitimini destekleyen Türkan Saylan'ı Google da unutmadı. Türkan Saylan'ın 81'inci yaş günü için hazırlanan özel doodle'da Türkan Saylan okula giden çocukların arasında resmedildi. Türkan Saylan'nı 81. yaş gününde sevgiyle ve özlemle anarken, hayatını ve özellikle kız çocukları ve kadın hakları konusundaki sözlerini sizler için derledik. Türkan Saylan'ın hayatıyla ilgili kısım TRT İstanbul Radyosu için hazırladığım Kadının Adı adlı programdan.
TÜRKAN SAYLAN KİMDİR?
Kendini insanlığa adamış, cüzzamla savaşta öncülük etmiş, kız çocuklarının okuması için seferber olmuş, kadınların hakları için mücadele etmiş, , ülkesinin aydınlık yarınlara ulaşması için hiç bıkmadan usanmadan son nefesine kadar çalışmış bir kadın… Kadının adı Türkan Saylan.Türkan Saylan, 13 Aralık 1935’te İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Fasih Saylan mühendisti. Ev hanımı olan annesi ise İsviçreli Lily’di. Annesi ona hamileyken dinini değiştirip Müslümanlığa geçecek, adını ise Leyla olarak değiştirecekti. Küçük Türkan, 7 yaşına geldiğinde salgın hastalıklardan korkan ailesi onu okula göndermeyip, evde özel hocadan ders aldırınca, okulla ancak 11 yaşında tanışabildi. Türkan çevresinde gördüklerini hep sorgulayan, neden niçin diye soran bir çocuk oldu. Nedenleri niçinleri hayatı boyunca sürdü, tıpkı Kandilli Kız Lisesi’ndeki dostlukları gibi.
Topluma borcunu ödeyebilmek için Türkan Saylan da büyük bir aşkla doktor olmak isteyecek, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim dalında öğrenim görecekti.Türkan Saylan, üniversite 3’üncü sınıftayken okulda asistanlık yapan Mustafa Örge ile evlendi. Tıbbiye’de 4’üncü sınıftayken oğlu Çağla(ya, bir yıl sonra ise Çınar dünyaya geldi. 1960’ta bel kemiği tüberkülozu nedeniyle 13 ay yatağa mahkum kaldı, ardından 2 yıl çelik korse giyerek tıp fakültesinden mezun oldu. 1966’da boşanmak istediği eşinin attığı tokat evliliklerinin sonunu getirdi.
“Bir gün sanırım evlilik yıldönümümüzdü. Ayrılma düşüncesi artık epeyce aklıma yatmıştı.Eşime dedimki, ‘Bak evlilik yıldönümümüzde senden bir şey istiyorum; artık beni boşa. Bana özgürlüğümü geri ver’ O anda hayatımda ilk kez okkalı bir tokat yedim. Yüzümde 5 parmağın izi kaldı. Bir gün küçücük bir bavula çamaşırlarımı birkaç giysimi koyup kardeşlerimin yanına gittim. “
Eşinden boşanan Türkan Saylan’ın sonraki yıllarda yaptığı ikinci evliliği de uzun sürmedi. Zorluklarla geçen yıllarda kariyerinin yanı sıra toplumdan adeta dışlanan cüzzamlıların tedavisine yönelik çalışmalara yöneldi. 1976’de arkadaşlarıyla birlikte Lepra hastanesi ve Cüzzamla Savaş derneği’ni kurdu. Saylan, İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı’nda hocalık yaparken bir yandan da 21 yıl boyunca Lebra Hastanesi’nin başhekimliğini yürütecekti. 1983 yılında arkadaşlarıyla başlattığı proje ile Anadolu’yu dolaşarak lepralı hastaları ziyaret edip, araştırmalarını yayınladı. Bu çalışmalar dünyada o kadar büyük yankı uyandır ki 1986’da Uluslararası Gandhi Ödülü’ne layık görülecekti. Böylece dünyada bu ödülü alan ilk kadın oldu. Gandi Ödülü’nü aldığı yıl meme kanseri olduğunu öğrenen Türkan Saylan, Hastalıklarla mücadele eden, insanlığa şifa olmaya çalışacak olan Saylan göğüs kanserine yakalandığını öğrendi. Hastalığına karşı büyük olgunluk gösteren Saylan, yılmadan, yıkılmadan mücadele verdi.
Kanseri yenip yoluna devam eden Türkan Saylan lepra hastaları için gittiği Anadolu’da kız çocuklarının okutulması için de büyük çaba sarfedecek, arkadaşlarıyla birlikte Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ni kuracaktı.Atatürk’ün ilkelerini korumak ve çağdaş bir yaşamı toplumda hakim kılmak için kurulan dernek, maddi imkanı olmayan, çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının okula gidebilmesi için projeler yürüttü. Gönüllülerin desteğiyle çığ gibi büyüyen dernek ilk ve ortaokul ile üniversitede okuyan binlerce genç kıza burs verilmesini, köylere oyun parkı ve kütüphane kurulmasını sağladı. Özellikle Haydi Kızlar Okula kampanyasıyla ses getirecek, binlerce kız çocuğunun eğitim fırsatından yararlanmasını sağlayacaktı.
Okuyamayan binlerce çocuk için umut olan Türkan Saylan, çağdaş nesillerin yetişebilmesi için binlerce öğrenciye burs verilmesine, üniversitelerde yurt açılmasına destek oldu.2002 yılında ise kanser hastalığı yeniden nükseden Türkan Saylan, ağır tedavi süreçlerinden geçerken dahi gençlerle buluşmaktan, onlara yol göstermekten hiç vaz geçmedi.2007’de Cumhuriyet Mitinglerini düzenleyenler arasında yer alan Türkan Saylan çok değil 2 yıl sonra Ergenekon operasyonları ile karşı karşıya kalacaktı. Saylan’ın evinde ve başkanlık ettiği Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nde yapılan aramada, bazı yöneticiler göz altına alınacak, bilgisayar ve belgeye el konulacaktı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin 20.yıl kutlamalarına doktorundan izin alarak katılacak, ayakta durmakta güçlük çekmesine rağmen tekerlekli sandalyeyle çıktığı sahnede yaptığı konuşma ise onun son konuşması olacaktı.Türkan Saylan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği hakkındaki soruşturma sürerken kansere karşı verdiği mücadeleye yenik düşecek 18 Mayıs 2009’da yaşama veda edecekti. Ondan geriye yüzlerce bilimsel yayın, 11 kitap, binlerce sağlığına kavuşmuş hasta, binlerce kardelen hikayesi kaldı.
Türkan Saylan’ın sözlerinden akılda kalanlar;
“Aşırı geleneksel toplum karakterini bir türlü aşamıyoruz. Kadınlar ancak erkekle birlikte yaşadığında sorgulanmaktan kurtuluyor. Bir kadın tek başına yaşadığında sorgulanmaktan kurtulamıyor. Bunun yarattığı baskıyı eğitimli kadınlar dahi aşmakta güçlük çekebiliyor. Tek başına yaşayan kadınlar, eşinden ayrılmış kadınlar kararlı oldukları sürece baskılardan uzak durabiliyorlar ve çok başarılı olabiliyorlar. Ben de bunlardan biriyim. Eğer evliliğimi sürdürseydim, bugün burada olamazdım. Benim çocuklarım da bu konuda beni destekliyor, en doğrusunu yaptığımı söylüyorlar. Çocuğu doğuran kadın, çocuk erkekse eline silah veriyor, kız ise eline bebek veriyor. Bu çok yanlış bir şey. Kıza sen evinin kadını olacaksın, bebek bakacaksın yüklemesi yapılıyor ve erkek çocuğa ise şiddet yüklemesi yapılıyor. Kızlara edilgenlik, erkeklere ise saldırganlık aşılandıkça, topluma şiddet yüklü bireyler ve ataerkil yapıyı benimsemiş insanlar yetişiyor. Biz toplumumuzu şiddetle emziriyoruz. Çocuklara barışçıl bir eğitim veremedikçe de toplumda kadının yerinin değişmesini, kadının da kendine biçilen rolü reddetmesini, kabuğunu kırmasını beklemek güç oluyor.”
“Egemen erkek gruplar iktidarlarını göstermek için öncelikle en zayıf olarak gördükleri kadınlara yönelik yaptırımlar uyguluyorlar. Ne yazık ki insanlar üstünlüklerini ilkel kabilelerde olduğu gibi, fiziksel güçle göstermeye çalışıyorlar. Oysa üstünlük, akılla, bilimle, yapılan işlerle değerlendirilmelidir.”
“Kadın eğitimine yapılacak yatırım Türkiye’nin ekonomik açıdan, kültürel açıdan, toplumsal açıdan kalkınmasının en önemli çözümüdür bizce. Kadınlar iyi-kötü biraz eğitim gördüğü zaman soru sormaya başlıyor. Biz ÇYDD olarak o nedenle burslu kızlarımızdan çok memnunuz ve umutluyuz. Bizim desteklediğimiz kızlarımızda yaşadığımız çok güzel örnekler var. Kızlar eğitim alınca dayağa itiraz ediyor, berdel edilmek istemiyor, kuma olmak istemiyor, okumak istiyor, okula gitmek için gerekirse kendini yerden yere vuruyor; muhtara gidiyor; bizlere ulaşmaya çalışıyor; mücadele ediyor… Kızlar kurtuluşun eğitimde olduğunu fark ettikleri an kendi ailesinde ve çevresinde çok büyük değişiklikler oluyor.”
HER EĞİTİMLİ KADININ CUMHURİYETE BORCU VAR
“Bence her eğitimli kadının bu cumhuriyete bir borcu var. Bu devletin kurumlarında okumuş bir kadın olarak ben saygın bir konuma ulaşmışsam, dünyanın neresine gitsem Türk kadını olarak beni saygıyla karşılıyorlarsa ve hatta “keşke bizim de bir Atatürk’ümüz olsaydı” dedirtiyorsam, bana bu saygınlığı kazandıran cumhuriyete benim bir borcum var. Bu borcum da cumhuriyetim için, halkım çalışmaktır. Ama siz bu borcu ödemek yerine kazandığınız paranın keyfini sürerek, yazın sahillerde, kışın kayak merkezlerinde tatil yapmaktan, çocuklarınızı en iyi okullarda okutmaktan, yurtdışına göndermekten başka hiçbir şey düşünmüyorsanız küçük burjuva hayallerinin ötesinde değilsinizdir. Ne yazık ki bir çok insan bu hayallerle yaşıyor. Çok iyi meslek sahibi olan kadınlarımız toplumsal sorumluluklarının bilincine varmalı, bu sorumlulukları için çalışmalıdırlar.”
Türkan Saylan, 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan Fettullah Gülen terör örgütünün nasıl tehlikeli olduğunu katıldığı siyaset Meydanı adlı programda anlatmıştı. Programda yaptığı konuşmayı izlemek veya okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.
ABD'deki Cornell Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Filiz Garip, Koç Üniversitesi Rahmi Koç 2019 Bilim Madalyası ödülüne layık görüldü.
Youtube kanalımız istekadinlar'da Filiz Garip ile konuştuk. İzlemek için buraya tıklayın
,
Berrin Tansel ile yaptığımız video röportajı izlemek için linke tıklayın.
Özyeğin Üniversitesi'nde Türk Edebiyatı derslerinin yanı sıra toplumsal cinsiyet ve edebiyat, feminist teori
üzerine seçmeli dersler veren Senem Timuroğlu, "Kanatlanmış Kadınlar" adlı kitabını İşte Kadınlar'ın youtube kanalında anlattı. İzlemek için buraya tıklayın.
Melsa Ararat hayat hikayesini ve kadın sorunlarını, yönetim kurullarında kadınlar konularını Video röportajımızda anlattı. Youtube kanalımızda yayında. İzlemek için buraya tıklayın.
Bilim Kadını Burçin Mutlu Pakdil, Kimdir? Galaksiyi Nasıl Buldu? Bilim Kadın Olmak İçin Ne Yapmalı? Videoyu izlemek için buraya tıklayın
.
.
AmpUp- Kamu Politikaları Uzmanı ve Kaliforniya Üniversitesi - Berkeley / Sürdürülebilir Ulaşım Araştırma Merkezi Araştırmacı Şebnem Tuğçe Pala, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtladı. İzlemek için buraya tıklayın.
KADIN GİRİŞİMCİLERİN SORUNLARINI SAYA SAYA BİTİREMEDİM
videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
.
Melsa Ararat hayat hikayesini ve kadın sorunlarını, yönetim kurullarında kadınlar konularını Video röportajımızda anlattı. Youtube kanalımızda yayında. İzlemek için buraya tıklayın.
Bankadan emekli olduktan sonra 500 TL kapora ile aldığı oteli turizme kazandıran kadın girişimci Nevin Özşahin ile yaptığımız video röportajı izlemek isterseniz buraya tıklayın.
PWN İstanbul(Profesyonel İş Kadınları Derneği)Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun - Projeler - İş Kadını Sorunlarını anlattı..
İzlemek için buraya tıklayın. Kanalımıza abone olmayı, videoları beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın!
.
Kadın Girişimci Beril Turhan, Kombucha markasını nasıl kurdu, sermayesi ne kadardı? Video röportajımızda her şeyi anlattı. İzlemek için buraya tıklayın
.
.
Şanlıurfa'nın İlk Kadın Girişimcisi İş Kadını Cevahir Asuman Yazmacı, Başarı Hikayesini Youtube Kanalımızda Anlattı. Videoyu izlemek için buraya tıklayın.
..
VİDEOLARI İZLEMEK VE ABONE OLMAK İÇİN BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ
.
İŞ KADINLARI VE GİRİŞİMCİ KADINLARLA YAPTIĞIMIZ ÖZEL RÖPORTAJLARI İZLEMEK İSTERSENİZ YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN.
Hem Büyüklere Hem Küçüklere Masallar - Tülay Şubatlı
İzlemek için buraya tıklayın
Başarılı İş Kadını Mehtap Yıldız - Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ile özel röportajımızı izlemek için şimdi buraya tıklayın.
Başarılı İş Kadını Ebru Darip /Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcıssı ile özel röportajı izlemek için BURAYA tıklayın
Başarılı İş Kadını Petrol Ofisi CMO'su Beril Alakoç ile Özel Röportaj - İş Dünyasında Kadın Olmak - İzlemek için BURAYA tıklayın
Nur Ger, 40 Erkekle yola çıktı kadınlar için Yanındayız Derneği'ni Kurdu. İzlemek için buraya tıklayın.
Kadın girişimci Gülderen İnal, üst düzey yöneticiyken kendi işini kurdu. İzlemek için buraya tıklayın
KAGİDER Başkanı Emine Erdem - Kadınları Güçlendiren Projeler İzlemek için BURAYA tıklayın
BUiKAD Başkanı Oya Eroğlu, Kadınları Destekleyen Projeleri Anlattı
Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
Zülal Koç - TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları çalışmaları ve kadın girişimcilerin sorunlarını anlattı.
Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra abone olundu yazısının yanındaki çan işaretine dokunmayı unutmayın.
Gülseren Açar ile Özel Röportaj
Antalya İş Kadınları Derneği Başkanı Gülseren Açar, derneğin kuruluş amacını ve yaptıkları çalışmaları İşte Kadınlar'a anlattı. İş dünyasında kadınların karşılaştığı sorunları da dile getiren Gülseren Açar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için neler yapılması gerektiğini de anlattı. VİDEOYU İZLEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir, İşte Kadınlar'ın sorularını yanıtlayarak DOGÜNKAD'ın cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiği projeleri anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu İşte Kadınlar'a derneğin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler vererek çalışan kadınların ve girişimci kadınların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İzlemek için BURAYA tıklayın
Girişimci İş Kadınları Derneği YK Başkanı Ayferi Tuğcu - Projeler - Girişimci Kadın Sorunları - Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
.
.
İZİKAD - İzmir İş Kadınları Derneği Başkanı Betül Sezgin, İşte Kadınlar'a hayatını, İZİKAD'ın projelerini ve çalışan kadınların sorunlarını anlattı. Videoyu izlemek için ">BURAYA tıklayın.
.
Bilim Kadını Burçin Mutlu Pakdil, Kimdir? Galaksiyi Nasıl Buldu? Bilim Kadın Olmak İçin Ne Yapmalı? Videoyu izlemek için buraya tıklayın
.
.
HOLLYWOOD YILDIZLARININ KULLANDIĞI TÜRK ÇANTASI MEHRY MU - Güneş Mutlu Mavituncalılar
Haberi okumak için buraya tıklayın
Videoyu izlemek için buraya tıklayın
KADIN GİRİŞİMCİLERİN SORUNLARINI SAYA SAYA BİTİREMEDİM
videoyu izlemek için BURAYA tıklayın
TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar ile yaptığımız video röportaj Youtube kanalımızda yayında.
- Aktar, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu olarak yaptıkları projeleri ve çalışan kadınların, girişimci kadınların sorunlarını anlattı. Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın